|

Derin devlet işi

ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik, The New York Times’ta imzasız yayınlanan “sivil darbe bildirisi”nin ardından büyüyen tartışma devam ediyor.

Haber Merkezi
04:00 - 8/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:06 - 8/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
​ABD Başkanı Donald Trump
​ABD Başkanı Donald Trump

Beyaz Saray’da, “Başkan Trump gidene kadar demokratik kurumları korumak için gayretle çalışan” bir paralel yapının oluştuğunun anlatıldığı makale için Donald Trump “Tanımlanamayan derin devlet ajanları yazdı” dedi. Başkan Donald Trump Montana’da yaptığı bir konuşmada “Onun kim olduğunu kimse bilmiyor” dedi. NYT’nin makaleyi basmasını “utanç verici” olarak nitelendiren Trump, ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions’ın makalenin isimsiz yazarı hakkında soruşturma başlatması gerektiğini söyledi. Trump, “Seçmenlere gizli gündemlerini dayatmaya çalışan tanımlanamayan derin devlet ajanları, demokrasinin kendisi için gerçekten bir tehdittir.” ifadelerini kullandı. ABD Başkanı, ulusal güvenlik gerekçesiyle gazetenin makaleyi yazan Beyaz Saray yetkilisinin ismini açıklaması gerektiğini söyledi. Trump gazetecilere de bu kişinin kimliğini araştırmaları çağrısında bulunarak “Bu iyi bir atlatma haber olur” dedi. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da, twitter hesabından, yazıyı yayınlayan New York Times gazetesinin yorum sayfasını hazırlayan birimin telefon numarasını paylaştı. Sanders, “yazının sahibinin kimliğini öğrenmek isteyen bu numarayı arasın” çağrısında bulundu. Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimlerinden senatör Rand Paul de Trump’a destek vererek, ABD Başkanı’nın yazarın kimliğini bulabilmek için gerekirse yalan makinesi kullanabileceğini öne sürdü.

Üst düzey isimlerden ret

Öte yandan ABD’de birçok üst düzey yetkili, New York Times gazetesinde imzasız yayımlanan ‘Beyaz Saray’daki Direniş’in Parçasıyım’ makalesinin kendilerine ait olmadığı açıklamasını yaptı. İşaret edilen isimler arasında bulunan ABD Başkanı Yardımcısı Mike Pence , sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada yazarın kendisi olduğuna dair iddiaların ‘düzmece, mantıksız ve korkakça’ olduğunu söyledi. Yönetimdeki birkaç isim ve bazı üst düzey yetkililer de yazarın kendileri olmadığına dair açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo makalenin yazarı için ‘huysuz, yanıltıcı beyanda bulunan kötü bir aktör’ ifadesini kullanıp ‘memnun değilse yönetimi terk etmesi gerektiğini’ söyledi. Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in sözcüsü de imzasız makaleyi ‘sorumsuzca’ diye niteledi, Ulusal Güvenlik Bakanı Nirstjen Nielsen’in sözcüsü de “Bu tip siyasi saldırılar bakanın ve bakanlığın görevinin dışındadır” açıklaması yaptı. Savunma Bakanı James Mattis ve CIA Direktörü Gina Haspel de iddiaları reddeden isimler arasında yer aldı.

Çalınan mektubu CNN yayınladı

Amerikan CNN kanalı, Trump’ın masasından çalındığı iddia edilen mektubu yayınladı. ABD’li gazeteci Bob Woodward’un Trump hakkında birçok iddiada bulunan kitabında, Beyaz Saray Başdanışmanı Gary Cohn tarafından Oval Ofis’ten bir mektup çalındığı iddia edilmişti. Yayınlanan 5 Eylül 2017 tarih ve Trump imzalı mektupta “ABD ile Güney Kore arasındaki serbest ticaret anlaşmasının ABD çıkarlarına uygun olmadığı” ve bu sebeple “anlaşmanın iptal edileceği” belirtiliyor. Haberde Cohn’un “Onu görmesine izin veremezdim. O belgeyi asla görmeyecek. Ülkeyi korumak zorundaydım” ifadelerine de yer verildi.

#ABD
#Donald Trump
#CİA
6 yıl önce