|

Diktatör çıkış arıyor

BM’nin Husilere yaptırım kararı almasından sonra Yemen’deki krizin en önemli isimlerinden olan Abdullah Salih’in etekleri tutuştu. Yemen’i 34 yıl yöneten eski diktatör, kendi ve oğlu için Suudi Arabistan’dan yardım istedi. Ancak Riyad’dan bu talebe olumsuz yanıt verildi.

Yeni Şafak
04:00 - 17/04/2015 Cuma
Güncelleme: 20:46 - 16/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Yemen'i 34 yıl demir yumrukla yöneten ve şu anki krizin de en büyük sorumlularından gösterilen devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in Körfez ülkelerine kendisi ve ailesinin ülkeden güvenli çıkışı için talepte bulunduğu ortaya çıktı. Salih'in Husilerle bağlantısını reddettiği mesajın Körfez ülkelerine Yemen eski Dışişleri Bakanı Ebu Bekir El Kirbi aracılığıyla gönderildiği kaydedildi. Salih'in isteği 26 Mart'ta Husilere karşı başlatılan “Kararlılık Fırtınası” operasyonuna öncülük eden Suudi Arabistan tarafından reddedildiği belirtildi.



AMBARGO KARARI


BM Güvenlik Konseyi iki gün önce aldığı kararla Husilerden ele geçirdiği bölgeleri ve şiddet eylemlerini bırakmalarını isteyerek Husi liderleri ile eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve oğluna ambargo kararı almıştı. Bu arada, Ensarullah Hareketi (Husiler) militanları ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi destekçisi güçler arasındaki çatışmalar ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun hava saldırıları dün de sürdü.



ALBAYA SUİKAST


Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, Taiz ile Lahic vilayeti arasındaki Kerş bölgesinde Husileri taşıyan bir araca Hadi'ye bağlı güçlerce ateş açıldı. 10 militanın hayatını kaybettiği olayda yaralananlar olduğu ifade edildi. Öte yandan koalisyon güçlerinin Husi hedeflere yönelik hava saldırıları devam ederken El-Hudeyde kentinde ise istihbarat biriminde görevli bir albay, uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirdi.



Yemen'de su krizi


Çatışmaların sürdüğü Yemen'de temiz su sıkıntısı baş gösterdi. Yaşanan elektrik kesintileri, hayat pahalılığı, akaryakıt krizi gibi sosyal hayatı etkileyen sorunlarıyla birlikte ülkede ''temiz su” krizi her geçen gün artıyor. Başkent Sana ve nüfusun yoğun olduğu büyükşehirlerde şebeke suyunun tamamen kesilmesi üzerine halk günlük ihtiyacını taşıma suyla karşılamaya çalışıyor. Mahallelerde el arabası ve plastik damacanalarla su taşıyan insan görüntülerinin olağan hale geldiği kentlerdeki cami ve depo önlerinde izdiham yaşanıyor.




#Güvenlik Konseyi
#husiler
#yemen
#sana
9 yıl önce