|

Her yönüyle skandal!

Türk futbolu, kulüp bazındaki olaylara, milli takımda da şahit oldu. Milli maç öncesi bir futbolcunun küfürden sahayı terk etmesi dünya çapında rezillikti. Taraftarların savunulacak tek bir yanı olmasa da Volkan’ın maçı bırakması da kabul edilemezdi

Yeni Şafak
04:00 - 18/11/2014 Salı
Güncelleme: 10:10 - 18/11/2014 Salı
Yeni Şafak
MUSTAFA SAİT ÖZKAN - İSTANBUL

 


Milli Takım, Avrupa Şampiyonası elemelerinde Kazakistan karşısında gruptaki ilk galibiyetini elde ederken Türkiye, bu galibiyete sevinmek yerine yine bir skandalı konuşur oldu. Isınmak için sahaya çıkan kaleci Volkan Demirel, kale arkası tribünlerindeki bir grup taraftar tarafından küfürlü protestolara maruz kalınca eldivenlerini çıkardı ve stadı terk etti. Tüm ısrarlara rağmen oynamayı reddeden Volkan’ın milli maçtan küfür nedeniyle ayrılması, Volkan’ın gidişine neden olan taraftarın küfürleri, zaten düşüşte olan Türk futboluna vurulan bir darbe daha oldu. Türk futbolu, kulüp bazında görmeye alışkın olduğu sahnelere, bir milli maçta daha tanık olurken futbol camiası, hem Volkan’ın stadı terk etmesini, hem de taraftarların küfürlerini ‘İhanet’ olarak yorumladı. 


Ayıplanmayacağını biliyor

Kendisine küfredilen bir oyuncunun buna tahammül edemeyip sahadan çıkmasına saygı duyarım bedelini ödemesi koşuluyla… Ama aynı futbolcunun birkaç yıl önce değil rakip takım, kendi takım taraftarlarına küfrettiğini sanırım hatırlayan bir tek benim... Küfreden taraftar kendi arkadaşları tarafından ayıplanmayacağını biliyor ve bu özgüvenle bunu yapıyor. Türk futbolunda bir kabileye mensup olduğunuz sürece kabilenizin gücü ölçüsünde dilediğinizi yapabilirsiniz. Olan kime oluyor? Bir "kabileye" mensup olmayı "başaramayan" futbolcu (Hakan ve Ömer), muhabir ve yorumculara oluyor. 


Baştan sona güç gösterisi

Öncelikle şunu belirtmem lazım: şahit olduğum, izlediğim en "nazlı" futbolcu jenerasyonu budur. Hem ortaya hiçbir şey koymuyorlar, hem de taraftarın en ufak tepkisinde küsüp kırılıyorlar. Kulağını tıkayıp işini yapacak kadar profesyonel de değiller, kötü gidişe reaksiyon gösterip takımlarını ayağa kaldıracak kadar duygusal da...

Küfür kesinlikle kabul edilemezdir. Volkan Demirel de bir tercih yaptı, maça çıkmadı. Fakat, pazar gecesi olanlarla ilgili benim aklıma gelen sorular şunlar: Aynı Volkan Demirel; başka kulübün, başka başkanının futbolcusu olsaydı aynı şeyleri yapabilir miydi?  Milli formadan vazgeçmek bu kadar kolay olur muydu? Bu kararı alırken; günün sonunda bir şekilde haklı çıkacağını ya da çıkarılacağını, haklı olmasa bile zaten güçlü olacağını düşünmedi mi?  Maçın son dakikasında gol atmaya gelen kaleciye küfür ettiğini canlı yayında anlatan, kendi meslektaşlarına bunu yaptığına hep şahit olduğumuz Volkan Demirel'in birden bire küfür duyarlılığı mı arttı?

Hayır. Bu soruların hepsinin cevabı "hayır". Isınma sırasında başlayan, gazetecilere saldırılarla biten pazar akşamında yapılan bir güç gösterisiydi. "Ben dokunulmazım. Milli takım da olsa canım istemezse oynamam" diyeni, takım arkadaşını korumalarla stadyumdan almaya geleni, gazeteciye saldıranları ortaya çıkaran "haksız" bir gücün gösterisiydi. 

Volkan artık öğrenmiş olmalı

Küfrü savunacak değiliz. Bu tip taraftar portresi de Türk futbolunun en büyük sorunlarından. Ancak profesyonelliğin de bir gerekliliği vardır. 33 yaşına gelmiş, Galatasaray’a karşı sayısız deplasman maçı oynamış; milli maçta maruz kaldıklarının kat be kat fazlasını görmüş Volkan, artık bu tip azınlık gruplara alışmış olması gerekiyor. Milli maçta sahayı terk etmenin bir yaptırımı varsa, Volkan cezasız kalmamalı. Yoksa bir derbi sonrası hiçbir suçu yokken ‘futbolumuzun marka değerini düşürme’ cezası alan Sabri’nin ahını almış oluruz. 


Rıdvan DİLMEN - Sabah

Dünya bizimle dalga geçer

"Maç öncesinde Volkan Demirel’e edilen küfürler ve onun maçta oynamaması gerçekten şaka gibi. Dünya bizimle dalga geçer. Görüntüleri izledim. Volkan uyarıyor, yapmayın diyor ama sonunda dayanamıyor. Ben federasyonun yerinde olsam o tribünü boşaltırdım."


Mehmet DEMİRKOL - Fanatik

Küfür başka, protesto başka

"Herkes herkesi protesto edilebilir. Brezilya maçındaki de bir haktır. Ama hakaret ve küfür edemezsin. Volkan'ın da protesto hakkı vardır. Sonuna kadar saygı duyuyorum. Ama Volkan da bundan sonra hiç küfür etmeyecek. Küfrü ve protestoyu birbirinden ayıralım."


Fatih DOĞAN - Sabah

Milli rezalet

"Ne günlere kaldık, ne hallere düştük. Milli Takım oyuncusuna, üzerinde Ay-yıldızlı forma varken küfrediliyor. Nereden bakarsanız tutarsızlık! Bunun iki nedeni var. Birincisi; yıllardır ekilen nefret tohumları… İkincisi; F.Bahçe-G.Saray rekabet ateşinin geldiği kontrolsüz nokta."


Ahmet ÇAKAR - Sabah

Volkan Demirel tarih yazdı!

"Neymiş efendim, bazı seyirciler Volkan'a ısınırken küfretmiş o da dayanamayıp maçı terk etmiş. Milyonlarca Euro’ları alırken moraller sağlam. Toplumda el üstünde tutulduğunuzda moraller yine sağlam. Bir avuç çapulcu küfür ettiği diye milli görevden kaçmak Volkan'a hiç mi hiç yakışmadı."


Güntekin ONAY - Vatan

Volkan rakip, düşman değil

"Volkan Demirel’i sevmeyebilirsiniz, antipatik de bulabilirsiniz. Ancak kimsenin kimseye özellikle de Ay-yıldızlı formaya hizmet eden birisine küfür ve hakaret etmeye hakkı yok. ‘Volkan sizin için bir rakip… Düşman değil” Bu kez rakip de değildi. Milli Takım için oynuyordu."


Bilal MEŞE - Milliyet

Bu ihanettir!

"Arkadaş bu Milli Takım… Bu işin rengi olmaz. Ağzınıza, dilinize 90 dakika kilit vuracaksınız. 'Oynamayacağım’ diyerek giden Volkan’ın tavrı da bir o derece skandaldır. Burası Milli Takım, Volkan kardeş… Öyle kızıp kaçmak gibi bir lüksün olamaz."


Bakan Kılıç 'tan iki müfettiş 

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye-Kazakistan maçında yaşanan olaylar için talimatıyla iki müfettişin soruşturma başlattığını bildirdi.  Bakanlıktan yapılan açıklamada, soruşturmanın 6222 sayılı sporda şiddeti önleme yasası kapsamında açıldığı belirtilerek Bakan Kılıç'ın, "Talimatımla Türkiye-Kazakistan maçında yaşanan olaylar için iki müfettiş soruşturma başlattı" ifadesine yer verildi. 


Geri dönmezsen en az 1 yıl ceza alırsın

Milli maçta sahayı terk eden Volkan Demirel’in talimatnameye göre 2 ay ila 1 yıl arasında men cezası alması gerekiyor ancak F.Bahçe idari Menajeri Hasan Çetinkaya ve kaptan Emre Belözoğlu'nun Volkan'ı stada tekrar getirmesiyle olası cezanın önüne geçildi. Volkan'a ulaşan Çetinkaya, "Eğer stada dönmezsen dopingden kaçmış gibi rapor edilirsin" dedi ve milli kaleciyi evinden alarak TT Arena'ya getirdi. Volkan eğer stada dönmeseydi 1 yıl, doping numunesi vermeseydi 2 yıl men cezasıyla karşı karşıya kalacaktı. 


Akreditasyonsuz stada girdi

Volkan'ı, Emre Belözoğlu ile birlikte  TT Arena’ya getiren F.Bahçe Menajeri Hasan Çetinkaya tedbirli olarak ceza kuruluna verildi. Kazakistan maçından sonra gazetecilere yapılan saldırı ile ilgili savcılığa ifade veren Çetinkaya'ya, prosedür gereği 'akreditasyonsuz stada girdiği gerekçesiyle' tedbir konuldu. Tedbir kaldırılmazsa, Çetinkaya, F.Bahçe'nin Bursaspor ile oynayacağı maçta sahada olamayacak. 


Ortam gerildi önlem alın

Spor camiası, F.Bahçeli Emre Belözoğlu ile İdari Menajer Çetinkaya ve beraberindeki F.Bahçe Kulübü özel güvenliklerinin neden TT Arena’da olduğunun cevabını ararken, talimatı Başkan Aziz Yıldırım’ın verdiği iddia edildi. Yıldırım’ın kulüp idari menajeri Hasan Çetinkaya, Şükrü Saracoğlu Stat Müdürü Ayhan Bak ve kulüp güvenlik amiri Bülent Ataş'ı görevlendirdiği, "Ortam çok gerildi. Önlem alın. Volkan'ı stattan bizzat siz çıkarın" talimatını verdiği kaydedildi. 


Küfür edenleri tek tek tespit etti

Volkan Demirel, dün takım arkadaşı Emre Belözoğlu ile birlikte kendisine küfür eden taraftarları tespit etmek için Bakırköy Adliyesi’ne gitti. Güvenlik kamerası görüntülerini izleyen tecrübeli kaleci, küfür edenleri tek tek belirledi ve şikayetçi oldu. Volkan, üzerinde Yeni Amasyaspor forması bulunan ve ilk etapta küfürcü taraftarlardan biri olduğu sanılan Mehmet Kaya'dan şikayetçi olmadı. 


TFF: Olayların takipçisi olacağız

Türkiye Futbol Federasyonu, A Milli Takım'ın Kazakistan ile yaptığı maç öncesinde kaleci Volkan Demirel'e yapılan sözlü saldırıları ve karşılaşma sonunda gazetecilere yönelik darp eylemlerini kınadı. TFF'den konuyla ilişkin yapılan açıklamada, "TFF olarak her iki eylemle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gerekli başvuruların yapıldığını ve adli sürece müdahil olunarak, sürecin takipçisi olacağımızı önemle belirtmek isteriz" ifadeleri kullanıldı.


2.5 yıl sonra İLK KEZ

Kazakistan galibiyetine biri penaltıdan attığı iki golle damga vuran Burak Yılmaz, milli takımdaki gol sayısını 15’e yükseltirken 2.5 yıl aradan sonra ilk kez A Milli Takım formasıyla bir maçta iki gol birden atma başarısı gösterdi. Yıldız golcü, en son 26 Mayıs 2012 tarihinde Finlandiya karşısında iki gol kaydetmişti. Attığı 15 golle F.Bahçe’nin efsane isimlerinden Zeki Rıza Sporel’i yakalayan Burak, A Milli Takım forması giyen aktif futbolcular arasında en skorer isim olmayı başardı. 


Ozan Tufan’a tam not

Avrupa Şampiyonası elemelerinde 3 maçta 1 puanla krize giren Milli Takım, Kazakistan galibiyetiyle umutları yeşertirken geleceğe umutla bakmak adına dün 3 puandan ziyade başka kazanımlar da elde etti. Bursaspor'un genç yıldızı Ozan Tufan, gösterdiği performansla teknik direktör Fatih Terim’in gözdesi haline geldi. Ay-yıldızlı formayı ilk kez giydiği İrlanda karşılaşmasının ardından oynanan 8 maçta da sahada yer alan Tufan, Kazakistan karşısında da maçın en iyilerindendi. 

9 MAÇIN 6’SINDA 90 DAKİKA OYNADI

25 Mayıs'ta Fatih Terim tarafından İrlanda ile oynanan 
özel maçın aday kadrosuna dahil edilen Ozan Tufan, ikinci yarıda oyuna girerek ilk kez milli formayla tanıştı. Bu maçın ardından ay-yıldızlılar, 4 özel maç, 4 kez de eleme maçı oynadı. Terim, toplam 8 karşılaşmanın 6’sında genç oyuncuya 90 dakika forma şansı tanırken, 2 maçta ise yedek soyundurdu. Kazakistan maçında 90 dakika sahada kalan Ozan Tufan, Terim’den tam not kaldı. Teknik direktör Fatih Terim, genç oyuncuya maç sonunda övgüler yağdırdı. 
#Milli Takım
#Volkan Demirel
#saha terk
9 yıl önce