|

Dünya terörü kınadı

Sultanahmet Meydanı'ında 10 kişinin ölümü 15 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan patlama dünya'da büyük yankı buldu. Birçok ülkeden üst düzey kınama ve taziye mesajları yayınlandı. Yayınlanan mesajlarda, teröre karşıda birlik ve beraberlik mesajı verildi.

Yeni Şafak
16:41 - 12/01/2016 Salı
Güncelleme: 17:27 - 12/01/2016 Salı
AA

İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda bir patlama meydana geldi. İstanbul Valiliği, 10 kişinin hayatını kaybettiğini 15 kişinin de yaralandığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye kökenli bir canlı bombanın kendini patlattığını açıkladı.



Yunanistan Dışişleri Bakanlığı saldırıyı kınadı



Bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, “İstanbul'da bu sabah meydana gelen iğrenç terörist intihar saldırısını kati olarak kınıyoruz. Türk halkına dayanışmamızı ifade ediyoruz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz" ifadelerine yer verildi.



Hamas'tan Sultanahmet saldırısına kınama


Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rışk, yaptığı yazılı açıklamada Sultanahmet'teki bombalı saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirtti.



Rışk, Türk hükümetine, halkına ve olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini, yaralılara ise acil şifa dilekleri sunduklarını ifade etti.



İran Dışişleri Bakanlığı, İstanbul'daki terör saldırısını kınadı


İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabiri Ensari, tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınayan İran devleti, olayda hayatını kaybedenlerin aileleri başta olmak üzere dost ve kardeş ülke Türkiye devleti ve milletine baş sağlığı dilemektedir" ifadelerine yer verildi.



Mısır, Sultanahmet'teki terör saldırısını kınadı


Mısır'ın Sultanahmet'te yaşanan bombalı saldırıyı "terör eylemi" şeklinde nitelendirerek, söz konusu saldırıyı şiddetle kınadığı bildirildi.



Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd yaptığı yazılı açıklamada, Sultanahmet'teki saldırıyı "terör saldırısı" şeklinde nitelendirerek, ülkesinin söz konusu saldırıyı şiddetle kınadığını ifade etti.



Ülkesinin, Türkiye ve diğer ülke vatandaşlardan saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileklerini ilettiğini kaydeden Ebu Zeyd, açıklamada, "Mısır'ın, din ve ırk ayrımı yapmadan halkların istikrarını bozmayı hedefleyen terör olgusuyla mücadele karşısında uluslararası toplumu birlik olmaya çağıran" kararlı tutumuna işaret etti.



İspanya Hükümeti, Sultanahmet'teki terör saldırısını kınadı


Hükümetten yapılan yazılı açıklamada, terör saldırısıyla ilgili İstanbul'dan gelen haberlerin dehşet verici olduğu belirtildi.



Açıklamada, "Hayatını kaybedenlerin ailelerinin acılarını paylaşıyoruz ve yaralıların en kısa zamanda tamamen iyileşmesini temenni ediyoruz. Bu terör saldırılarının sorumlularının en kısa zamanda yakalanıp yargı önüne çıkarılacağına güveniyoruz" ifadeleri kullanıldı.



Diğer taraftan, İspanya'daki ikinci büyük siyasi parti olan Sosyalist İşçi Partisi ve Bask Özerk Yönetim Hükümeti de terör saldırısını kınayan ve Türk halkı ile dayanışma içinde olunduğunu belirten açıklamalar yaptı.



Irak, bombalı saldırıyı kınadı


Irak Dışişleri Bakanlığı Sultanamet'teki bombalı saldırıyı kınadı.Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Cemal, yaptığı yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşı ve yabancı turistleri hedef alan terörist eylemi kınıyor, aileleri ve ülkelerine taziyesini bildiriyor" ifadesini kullandı.Açıklamada, "DAEŞ ve diğer gruplar kalkıştığı bu iğrenç eylemlerle bölgenin istikrarı ve ülke halklarının güvenliğini sarsmak istiyor. Bu eylemlerin tekrarlanmaması ve faillerinin yakalanıp cezalandırılması için daha fazla uluslararası koordinasyon ve dayanışmaya ihtiyaç söz konusu. Bu saldırı, bölgenin istikrararını sarsmak için ümitsiz bir girişimdir" denildi.




Pakistan, Sultanahmet'teki terör saldırısını şiddetle kınadı


Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Pakistan ilk gelen haberlere göre birçok değerli yaşamın yitirildiği ve birçoğunun yaralandığı İstanbul Sultanahmet'teki patlamayı şiddetle kınıyor" ifadesi kullanıldı.



Açıklamada şu ifadelere yer verildi:



“Sevdiklerini kaybeden herkesle yürekten aynı duyguları paylaşıyor ve başsağlığı diliyoruz. Yaralıların en kısa zamanda iyileşmesi için dua ediyoruz. Pakistan hangi şekil ve tezahürde olursa olsun terörizmi kınadığını tekrarlar. Türkiye'deki kardeş hükümetle ve Türk halkıyla terörizme karşı olan mücadelelerinde güçlü bir dayanışma sergiliyoruz. Eminiz ki Türkiye karakteristik azmi ve kararlılığıyla bu musibetin üstesinden gelecektir." ifadeleri kullanıldı.













#Sultanahmet'te patlama
#Terör
#dünya mesajları
#kınama
8 yıl önce