|

Batı'nın Huawei korkusu

Çin’in en başarılı küresel şirketleri arasında yer alan Huawei’nin faaliyetleri, Batılı ülkelerde büyük bir tartışma konusu. ABD, Huawei’nin Çin hükümeti ile ilişkileri ve yeni nesil mobil teknoloji olan 5G piyasasına küresel ölçekte egemen olması nedeniyle Batılı ülke vatandaşları, kurumları ve devletleri hakkında bilgi toplayabileceğini savunuyor ve şirketi “ulusal güvenlik tehdidi” olarak görüyor. Huawei’ye yönelik tartışmalar genel olarak beş başlıkta toplanıyor.

Haber Merkezi
04:00 - 19/03/2019 Salı
Güncelleme: 03:41 - 19/03/2019 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
BİLGİ TOPLAMA ABD
’de en fazla rahatsızlık yaratan konu, Huawei’nin Çin ordusu ile ilişkileri. Kurucusu Ren Zhengfei, hem Çin Komünist Partisi üyesi hem Çin ordusunda görev yapan bir mühendis. Amerikalılar, Çin’in Çinli bir teknoloji şirketinden diğer ülkelerde elde ettiği bilgileri vermesini talep etmesi halinde şirketin de bu bilgileri vermek zorunda kalacağını savunuyor.
ARKA KAPILAR
Uzmanlar, teknoloji şirketlerinin uygulamalarına koydukları “arka kapılar” sayesinde donanımın kontrolünü ele geçirebileceklerini söylüyor. CNN’in uzmanlara dayandırdığı haberinde, Huawei’nin ABD’nin Montana eyaletindeki baz istasyonlarını “silah gibi kullanarak”, o civarda bulunan bir hava üssünde yer alan kıtalararası balistik füzelerin çalışmasına müdahale edebileceğini iddia etti. Çinli uzmanlar ise bu tezi “saçmalık” olarak nitelendirdi.
TİCARET SAVAŞLARI ETKİSİ
Tüm bu tartışmalar, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının hızlandığı bir dönemde yaşanıyor. Aralık ayında ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping, Arjantin’deki G20 zirvesinde bu konuyu görüşmek üzere biraraya geldiklerinde Kanada polisi de Huawei’nin CFO’su Meng Şizhou’yu tutukluyordu. Ren’in kızı olan Meng, ABD’nin İran yaptırımlarını ihlal ile suçlandı. Huawei meselesi, ABD ile Çin arasında tansiyonun giderek arttığını da ortaya koyuyor.
BEŞ GÖZ TETİKLEDİ ABD
, İngiltere, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda’nın istihbarat birimlerinin kurduğu uluslararası örgüte Beş Göz İttifakı adı veriliyor. Soğuk Savaş dönemindeki önceliği Sovyetler Birliği ve Doğu Bloku ülkelerindeki iletişim faaliyetlerini izlemek olan ittifakın şu aralar odağında Çin ile Çin’in ülke dışındaki faaliyetleri yer alıyor. Bu ittifak üzerinden ABD’nin Huawei ile ilgili kaygıları başka ülkelere de sıçrıyor.
İSTİHBARAT YASALARI
Çin Komünist Partisi’nin Haziran 2017’de kabul ettiği Ulusal İstihbarat Yasası’nın her türlü verinin toplanmasının önünü açacağı eleştirileri yapılıyor. Yasanın 7’nci maddesi ise özellikle Batılı ülkeleri kaygılandırıyor. Bu madde, hem şirketleri hem vatandaşları, yasalar uyarınca ulusal istihbarat çalışmalarını desteklemek, yardımcı olmak ve işbirliği yapmakla yükümlü kılıyor.
  • Dünyanın ilk uzaktan beyin ameliyatı Çin’de
  • Çinli bir cerrah, 5G teknolojisi kullanarak 3 bin kilometre ötedeki bir hastanın beyin ameliyatını gerçekleştirdi. Çin Halk Kurtuluş Ordusu Genel Hastanesi (PLAGH) bünyesinde cumartesi günü yapılan ameliyatda, Dr. Ling Zhipei tarafından hastanın beynine bir nörostimülatör yerleştirildi. Cerrah, Pekin merkezli PLAGH hastanesinde bulunan araçları 3 bin kilometre uzaklıkta bulunan güney Hainan’daki klinikten idare etti. Doktor, ameliyatda Huawei tarafından geliştirilen 5G donanımlı bir bilgisayar kullandı. Gerçek zamanlı koordinasyon özelliği olan teknolojiyle ilgili konuşan Dr. Ling, “Hastanın 3 bin kilometre ötede olduğu neredeyse anlaşılmayacaktı” dedi.
#Çin
#Huawei
#ABD
5 yıl önce