|

İran sınırı kontrol altında

Azerbaycan ordusu dün 20 köy ve 1 kasabayı daha Ermenistan’ın işgalinden kurtardı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ağbend kasabasının Ermenistan işgalinden kurtarılmasıyla, Azerbaycan-İran sınırının işgal edilen kısımlarının tamamen kontrol altına alındığını açıkladı.

Haber Merkezi
00:00 - 23/10/2020 Cuma
Güncelleme: 20:04 - 22/10/2020 Perşembe
Yeni Şafak
İlham Aliyev
İlham Aliyev

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan’da temaslarda bulunan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’u kabul etti.

Görüşmede Aliyev, “vahşi bir düşman”la karşı karşıya olduklarını belirtti. Aliyev, Ermenistan ordusunun Azerbaycan’ın 2’nci büyük kenti Gence’ye balistik füzelerle 2 kez namertçe saldırı düzenlediğini hatırlatarak “Bu, savaş suçudur. Erivan yönetimi bu suçtan sorumlu tutulacak. Bu, kasıtlı şekilde işlenen bir suçtur. Aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu çok sayıda sivil kaybımız var. Bu, bizim Ermeni faşizminin belini kırarak bölgemizi nasıl büyük bir bela ve faciadan kurtardığımızı bir kez daha gösteriyor” dedi.


ERMENİSTAN DÜNYA İÇİN TEHDİT

Aliyev, şunları söyledi:

“Şehirlerimizi yok etmek, Azerbaycan halkının iradesini kırmak istiyorlar. Ama bunu başaramıyorlar ve daha da azgınlaşıyorlar. İntikamımızı savaş alanında alıyoruz. Sivil halka karşı hiçbir adım atmadık, atmayacağız. Ermenistan, dünya için büyük tehdit oluşturuyor. Her gün cepheden hoş haberler alıyoruz. Şehirlerimizi ve köylerimizi işgalcilerden kurtarıyoruz.”



Aliyev, yıllardır uluslararası kamuoyuna haklı olduklarını, işgale uğradıklarını anlatmaya çalıştıklarını, bunda da başarılı olduklarını belirterek “İşgalden kurtarılan köylerin görüntüsü, hangi tür vahşilerle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Köylerin, şehirlerin çoğunda bir tek bile sağlam yapı kalmamış. Dün internette Zengilan kentinde harabeye dönüşen caminin görüntülerini herkes gördü. O camide domuz beslemişler. Camilerimize hakaret ettiler. Tüm tarihi anıtlarımızı yok ettiler. Evlerden neredeyse sadece taşlar kalmış durumda. Çatıları, pencereleri ve eşyalar yağmalanmış” bilgisini verdi.


İHLALLERİ RAPORLAŞTIRACAĞIZ

Kamu Başdenetçisi Malkoç ise Ermenistan’ın 30 yıldır devam eden işgalinin milyonlarca Azerbaycan vatandaşını mülteci durumuna soktuğunu ve çok ciddi insan hakları ihlallerine neden olduğunu hatırlattı. Yaşanan insan hakları ihlallerini yerinde görüp incelemek, raporlamak ve dünyaya duyurmak için bölgeye geldiklerini bildiren Malkoç, raporu başta İslam ülkeleri olmak üzere bütün dünya ombudsmanlarına, BM, AB, AGİT gibi uluslararası kurum ve kuruluşlara ve insan hakları örgütlerine göndereceklerini bildirdi.

Barış Gücü için erken

Japon Nikkei gazetesine konuşan Aliyev, “Dağlık Karabağ’da referandum olmayacak. Biz bunu hiçbir zaman kabul etmedik, müzakereler döneminde bunu kabul etmedik. Ve şimdi bölgenin büyük bölümünü geri almışken referandum söz konusu olamaz. Uluslararası gözlemciler veya Barış Gücü temel ilkelerin bir kısmını oluşturuyor. Barış Gücü, çözüm sürecinde müzakere edilmesi gereken en sonuncu prensiptir. Barış Gücü ve uluslararası gözlemcilerin kim olacağına Azerbaycan ve Ermenistan birlikte karar vermeli. Ama bu konuyu ciddi biçimde masaya yatırmadık. Barış Gücü’nü konuşmak için erken, bu müzakerelerin son kısmında konuşulacak” dedi.



İran sınırında kontrol sağlandı

  • Fuzuli ve Cebrail kentlerinde 20 köy ve 1 kasabanın daha Ermeni işgalinden kurtarıldığını açıklayan Aliyev, Ağbend yerleşiminin kurtarılmasıyla birlikte Azerbaycan- İran sınırında tam kontrolün sağlandığını bildirdi.
#Azerbaycan
#İran
#Ermenistan
3 yıl önce