|

Ruanda’da tarihi itiraf

Fransa’nın Ruanda Soykırımı’na ilişkin uyarıları göz ardı ettiği ortaya çıktı. Soykırım öncesi Ruanda’da görev yapan General Jean Varret, Ruandalı meslektaşlarıyla yaptığı konuşmalarda soykırım riskini anladığını ve Fransa’yı uyardığını ancak uyarılarının dikkate alınmadığını açıkladı.

Haber Merkezi
04:00 - 16/03/2019 Cumartesi
Güncelleme: 04:47 - 16/03/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Fransa soykırım uyarısını dikkate almadı.
Fransa soykırım uyarısını dikkate almadı.

4 YIL ÖNCE UYARDILAR

Fransa’nın, Ruanda’da 6 Nisan 1994’te başlatılan ve 800 bin kişinin katledildiği soykırımdan 4 yıl önce, soykırım riskine dair uyarıları dikkate almadığı ortaya çıktı. Fransız Mediapart ve France Inter Radyosu’na açıklamalarda bulunan, dönemin Fransa Askeri İş Birliği Misyonu Şefi General Jean Varret, 800 bin insanın yaşamını yitirdiği soykırımdan önce Fransız makamlarını uyardığını ancak uyarılarının dikkate alınmadığını belirtti.


‘TUTSİLERİN SAYISI AZ’

Varret, dönemin Ruanda Jandarma Genel Komutanı Albay Pierre-Celestin Rwagafilita’nın, 1990’da kendisine Tutsi azınlığın “temizleneceğini” söylediğini aktardı. Komutan Varret, “Bana, ‘İkimiz de askeriz, açık konuşuruz. Senden bu silahları istiyorum, çünkü orduyla bu sorunun halledilmesinde birlikte çalışacağım’ dedi. Şaşkınlığım karşısında da ‘Sorun çok basit, Tutsilerin sayısı çok değil biz de onları temizleyeceğiz’” dedi.


100 GÜNLÜK KATLİAM

Bu konuşma üzerine, Fransa yönetimini soykırım konusunda uyardığını kaydeden Varret, ancak Fransız yetkililerin Hutu Cumhurbaşkanı General Juvenal Habyarimana’ya desteklerini geri çekmek istemedikleri için uyarısını dikkate almadığını kaydetti. Ruanda’da 1994’te Hutular, Habyarimana’nın uçağının düşmesinden sorumlu tuttukları Tutsilere karşı soykırım başlatmış, 100 gün süren katliamda 800 binden fazla Tutsi hayatını kaybetmişti.

  • Ruanda, 6 Nisan’da soykırımın 25. yılını anmaya hazırlanıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron resmen davet edilse de anma törenine katılıp katılmayacağını henüz açıklamadı.
#​Fransa
#Ruanda Soykırımı
#Jean Varret
5 yıl önce