|

Tramvayda katliam

Hollanda’da tramvayda düzenlenen silahlı saldırıda 3 kişi öldü, 5 kişi yaralandı. Ailevi sebeplerle yapıldığı bildirilen saldırının tutuklanan failinin, uyuşturucu bağımlısı ve çok sayıda sabıkası bulunan Gökmen Tanış isimli bir Türk olduğu açıklandı.

Yasemin Asan
04:00 - 19/03/2019 Salı
Güncelleme: 03:45 - 19/03/2019 Salı
Yeni Şafak
Gökmen Tanış
Gökmen Tanış

Hollanda’nın Utrecht şehrinde bir tramvayda meydana gelen silahlı saldırıda 3 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı. 24 Ekim Meydanı’nda yerel saatle 10.45’te gerçekleşen saldırıyı, 37 yaşında Gökmen Tanış isimli Türk asıllı bir saldırgan tarafından gerçekleştirildiği açıklandı. Tanış, olaydan sonra kaçsa da akşam saatlerinde yakalanarak tutuklandı. Polis önce olayın bir terör saldırısı olduğunu açıkladı, ancak ilerleyen saatlerde ismini vermeyen emniyet kaynakları katliamın “ailevi sebeplerle” yapıldığını açıkladı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, soruşturmanın devam ettiğini, saldırının arkasında terör unsuru bulunabileceğini gözardı etmediklerini ifade etti.


ŞEHİRDE HAYAT DURDU

Kentte terör alarmı en yüksek seviye olan 5’e yükseltildi. Saldırganın olay yerinde kırmızı bir araçla kaçarken yakalandığı akşam saatlerine kadar alarm durumu sürdü. Başkent Lahey’de Parlamento ve Başbakanlık binası çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.Kentte adeta olağanüstü hal ilan elmesine sebep olan olay sonrası, tramvay seferleri durdurulurdu, okullar tatil edildi, Kraliyet Özel Birlikleri de şehirde otomatik silahlarla devriye gezmeye başladı. Polis halktan meydan çevresini boşaltmasını istedi.

İLK ATEŞ BİR YAKININA

Hollanda medyasında yer alan haberlere göre, psikolojik sıkıntıları bulunan Tanış, bir kadına tecavüz girişiminde bulunduğu iddiasıyla iki hafta önce hakim karşısına çıktı. Tanış’ın yakınları, silahlı saldırıdaki şüphelinin “ailevi meselelerden” dolayı tramvaydaki bir yakınına, ardından yardım etmek isteyenlere ateş açtığını iddia etti. Hollanda emniyet kaynakları yerel basına yaptıkları açıklamada ise terör saldırısı dışındaki ihtimaller üzerinde durduklarını, olayın “ailevi sebeplerden” kaynaklanmış olabileceğini açıkladı.

MADDE BAĞIMLISI

Gökmen Tanış’ın, Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Sırçalı kasabası nüfusuna kayıtlı olduğu belirtildi. Psikolojik sorunlar yaşadığı belirtilen Tanış’ın, anne ve babasının ayrı olduğu, saldırganın Hollanda’da abla ve abisi ile ikamet ettiği kaydedildi. Madde bağımlısı olan ve torbacılık yapan Tanış’ın Yozgat’ta da olay çıkardığı öğrenildi.

  • Dışişleri kınadı
  • Türkiye, Hollanda’nın Utrecht kentinde meydana gelen silahlı saldırıyı şiddetle kınadı. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bugün Hollanda’nın Utrecht kentinde meydana gelen saldırıdan üzüntü duyulduğu belirtildi. Saldırının, faili kim olursa olsun ve hangi saikle gerçekleştirilmiş olursa olsun, şiddetle kınandığının vurgulandığı açıklamada, “Bu menfur saldırı neticesinde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Bu saldırı karşısında Hollanda halkı ve hükümeti ile dayanışmamız tamdır.” ifadesi kullanıldı.
  • 11 yıldır görüşmedik
  • Gökmen Tanış ‘ın Kayseri’de oturan babası Mehmet Tanış “Oğlumla 11 yıldır diyaloğum yok, konuşmuyoruz. Yaptıysa cezasını çeksin” dedi. Baba Tanış, oğlunun amcasının kızı ile evlendiğini, 2 ay sonra boşandıklarını belirtti. “Ben onları, onlar da beni reddetti, konuşmuyoruz. Daha önce saldırgan tavırları yoktu. Aradan 11 yıl geçti. Ne oldu, neler yaşadı bilemiyorum” ifadelerini kullandı.

#​Hollanda
#Gökmen Tanış
5 yıl önce