|

'Dünyanın yaklaşık 160 ülkesinde 150 bin Türkiye mezunu var'

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Kurumsal İlişkiler ve İletişim Daire Başkanı Ahmet Atabaş, "Dünyanın yaklaşık 160 ülkesinde 150 bin Türkiye mezunu bulunuyor. Son 10 yılda Türkiye'deki uluslararası öğrenci sayısı yüzde 75 arttı. Türkiye dünyada en fazla uluslararası öğrenci ağırlayan ülkelerden biri konumuna geldi." dedi.

Yeni Şafak
19:48 - 4/11/2017 Cumartesi
Güncelleme: 21:32 - 4/11/2017 Cumartesi
AA
YTB Kurumsal İlişkiler ve İletişim Daire Başkanı Ahmet Atabaş, dünyanın 160 ülkesinde 150 bin Türk mezunun olduğunu söyledi.
YTB Kurumsal İlişkiler ve İletişim Daire Başkanı Ahmet Atabaş, dünyanın 160 ülkesinde 150 bin Türk mezunun olduğunu söyledi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Kurumsal İlişkiler ve İletişim Daire Başkanı Ahmet Atabaş, dünyanın 160 ülkesinde Türkiye'de eğitim almış 150 bin kişinin olduğunu, ülkemizdeki yabancı öğrenci sayısında da büyük artış görüldüğünü söyledi.

YTB, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, Türkiye mezunları ile buluşma programı düzenledi. Buluşmaya ülkedeki Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Anadolu Ajansı, Türkiye Maarif Vakfı (TMV) ve Din Hizmetleri Müşavirliği temsilcilerinin yanı sıra Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçisi Fatih Ulusoy da katıldı.

Büyükelçi Ulusoy, burada yaptığı konuşmada, mezunlardan Türkiye olarak tek beklentilerinin okudukları alanlarda ülkelerinde başarılı olmaları olduğunu kaydetti.

Türkiye mezunlarının kendi ülkelerinde en üst düzeyde ilişkiler yürütmeleri gerektiğini vurgulayan Ulusoy, Türkiye ile olan ilişkilerin kolaylıkla ilerletilebilmesi için mezunlardan "turkiyemezunlari.gov.tr" adresine üye olmalarını istedi.

"Uluslararası öğrenci sayısı yüzde 75 arttı"

Etkinlikte konuşan Atabaş, "Dünyanın yaklaşık 160 ülkesinde 150 bin Türkiye mezunu bulunuyor. Şu anda Türkiye’de okuyan Etiyopyalı sayısı 500'e yakın. Son 10 yılda Türkiye'deki uluslararası öğrenci sayısı yüzde 75 arttı. Türkiye dünyada en fazla uluslararası öğrenci ağırlayan ülkelerden biri konumuna geldi." diye konuştu.

Türkiye’de okuyan yabancı öğrencilerin ülkeler arasında bilgi alışverişi sağlayarak önemli katkılarda bulunduğunu ifade eden Atabaş, "Yakın çevrenize ülkenizi, tarihinizi ve kültürünüzü anlatıyorsunuz. Bilim ve medeniyetlerin doğduğu coğrafyaların bu karşılıklı etkileşimin olduğu yerler olması bir tesadüf değil." dedi.

"Türk Kültür Merkezi açılmasını istediler"

Türkiye'de okuyan Etiyopyalıların kurduğu Türkiye Mezunları Derneği'nin Başkanı Nasreddin Hojele de 2010'de kurdukları dernekle çok sayıda çalışmaya imza attıklarını belirterek "Dernek olarak balık vermeyi değil balığın nasıl tutulacağını öğretmeyi bir prensip benimsiyoruz." dedi.

Hojele, ülkenin Somali Eyaleti'nde sürdürülebilir kalkınmaya yönelik çalışmalar yaptıklarına işaret ederek "Kuraklıktan etkilenen eyalette 60 yetim ailesine beşer küçükbaş hayvan dağıttık ve her birinden her yıl bir hayvan geri alarak bunları da başkalarına dağıtacağız." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından mezunlar, Türk kuruluşu temsilcilerine sorular yönelterek ilişkilerin geliştirilmesi için atılacak adımları tartıştı. Mezun öğrencilerin en fazla talepte bulundukları konu başlığı ise ülkede bir Türk Kültür Merkezi açılması oldu.

Buluşma, mezunlara yapılan ikramla son buldu.

#Etiyopya
#TİKA
#Türkiye mezunları
#YTB
6 yıl önce