|

Dünyayı sarsan terör

Terör bu kez Hint Okyanusu’ndaki Sri Lanka’yı vurdu. Başkent Colombo’daki 3 turistik otel ile Paskalya törenlerinin yapıldığı 3 kiliseyi hedef alan eş zamanlı 6 saldırıda en az 207 kişi hayatını kaybetti, 450 kişi de yaralandı. Saldırı sayısı daha sonra 8’e yükseldi.

Haber Merkezi
04:00 - 22/04/2019 Monday
Güncelleme: 01:15 - 22/04/2019 Monday
Yeni Şafak
Sri Lanka’da 3 kilise ve 3 otele eş zamanlı terör saldırısı
Sri Lanka’da 3 kilise ve 3 otele eş zamanlı terör saldırısı

Sri Lanka’da, dün Paskalya Bayramı törenlerini ve turistik merkezleri hedef alan koordineli terör saldırıları gerçekleşti. Ülkenin başkenti Colombo’da beş yıldızlı Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otelleri ile Kochchikade’de St. Anthony’s başta olmak üzere, Katana’da St.Sebastian ve Batticaloa kiliseleri eş zamanlı 6 saldırının hedefi oldu. 6 eş zamanlı saldırının ardından ardından Colombo’nun banliyösü Dehiwala’da hayvanat bahçesi yakınında, yine Colombo’nun Dematogoda banliyösünde patlamalar meydana geldi. Saldırılar sonucu en az 207 kişi öldü, 450 kişi de yaralandı. 27 yabancı uyruklu kişinin de hayatını kaybettiği saldırılarda, Türk vatandaşı mühendisler Serhan Selçuk Nariçi ve Yiğit Ali Çavuş da yaşamını yitirdi. Sri Lanka kaynakları saldırılardan en az ikisinin intihar eylemi olduğunu belirtti. Yetkililer düzenlenen operasyonlar sonucu saldırılarla ilgili 8 kişinin gözaltına alındığı açıkladı. Saldırıların “aşırılıkçılar tarafından düzenlendiği” bilgisi paylaşıldı. Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena, sorumlulara karşı güçlü biçimde harekete geçilmesi talimatı verdi


6 EŞ ZAMANLI SALDIRI

Ülkede Paskalya Bayramı törenlerinin yapıldığı kiliseleri ve turistik merkezleri hedef alan 6 saldırının koordineli ve eşzamanlı gerçekleşti. Sivil hayat kayıplarının büyük bölümü de söz konusu altı saldırı sırasında meydana geldi. Saldırılardan en az ikisinin intihar saldırısı olduğu belirtildi. 6 saldırıdan sonra başkent Colombo’nun Dehiwala ve Dematogoda banliyölerinde patlamalar meydana geldi. Maliye Bakanı Mangala Samaraweera, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “çok sayıda masum insanın ölümüne yol açan, çok iyi koordine edilmiş, anarşi ve kargaşa oluşturma girişimi” ifadelerini kullandı.

8 KİŞİ GÖZALTINDA

Dematogoda’da meydana gelen patlamanın, saldırının faillerine yönelik emniyet güçleri tarafından düzenlenen operasyonlar sırasında meydana geldiği ve 3 polis memurunun hayatını kaybettiği belirtildi. Sri Lankalı yetkililer düzenlenen operasyonlar sonucu saldırılarla bağlantılı olduğu belirtilen 8 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Polis, başkent Colombo’nun Wellawatte semtinde patlayıcıları ve saldırganları taşımak için kullanıldığından şüphelenilen bir kamyoneti de ele geçirdi. Sri Lanka Savunma Bakanı Ruwan Wijewardena, patlamaları “aşırılıkçılar tarafından düzenlenen terör saldırısı” olarak nitelendirdi.


27 YABANCI UYRUKLU HAYATINI KAYBETTİ

Sri Lanka Dışişleri Bakanlığı, saldırılarda hayatını kaybedenlerin 27’sinin yabancı uyruklu kişiler olduğunu bildirdi. Çin basınında çıkan haberlere göre saldırılarda bir Çin vatandaşı hayatını kaybetti, 4 Çinli yaralandı. Portekiz Dışişleri Bakanlığı da bir Portekiz vatandaşının saldırılarda hayatını kaybettiğini duyurdu.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, korkakça saldırıları güçlü biçimde kınadığını belirterek, “Tüm Sri Lankalılara bu trajik dönemde bir arada ve güçlü kalmaları çağrısında bulunuyorum” dedi. Bununla birlikte saldırı haberlerinin devam etmesi sonrası Savunma Bakanlığı gece sokağa çıkma yasağı getirdi. Buna göre dün ilan edilen sokağa çıkma yasağının 18.00’de başlayıp 06.00’ya kadar devam edeceği belirtildi. İkinci bir talimata kadar ülkedeki tüm devlet üniversitelerinin kapalı kalacağı belirtildi. Demiryolları İşletmesi de tüm seferlerin durdurulduğunu duyurdu.

İNTERNETE KISITLAMA

Ülkede saldırıların devam etmesi ve sosyal medya mecralarından asılsız paylaşımların provokasyonlara neden olmaması amacıyla kısıtlama getirildi. Sri Lanka hükümeti Facebook ve Instagram dahil sosyal paylaşım sitelerini geçici engelleme kararı aldı. Hindistan’ın güneyinde yer alan Sri Lanka’da, nüfusun yüzde 70’ini Budistler oluşturuyor. Hindular ve Müslümanların nüfusa oranı da sırasıyla yüzde 12,6 ve 9,7. Ülkede 1,5 milyon civarında Hristiyan yaşıyor.

  • İki Türk mühendis hayatını kaybetti
  • Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sri Lanka’daki saldırılarda hayatını kaybeden Türk vatandaşlarının isimlerini paylaştı. Bakan Çavuşoğlu, sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Sri Lanka’daki hain saldırılarda vatandaşlarımız Serhan Selçuk Nariçi ve Yiğit Ali Çavuş’u maalesef kaybettik” ifadesini kullandı. Yaşamını yitiren Türk vatandaşlarına Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı dileklerini ileten Çavuşoğlu, “Aileleriyle temas halindeyiz, cenazelerin ülkemize süratle getirilmesini sağlayacağız” bilgisini verdi. İki Türk mühendisin Sri Lanka’da bir projede çalıştığı bilgisi alındı.

Erdoğan’dan kınama: Terörün her türüyle mücadele şart



Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sri Lanka’daki terör saldırısının, terörün her türüyle kararlı bir mücadelenin gereğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti. Paskalya Bayramı’na denk getirilen terör saldırılarını şiddetle kınadığını belirten Erdoğan, “Bu saldırı tüm insanlığa karşı yapılmıştır” dedi. Erdoğan, “Dini mabetlerde de gerçekleştirilen insanlık dışı bu saldırıyı nefretle kınıyorum ve en sert biçimde lanetliyorum. Bu barbarca saldırı, terörün her türüyle kararlı bir mücadelenin gereğini bir kez daha ortaya koymuştur. İnsanlığın ve küresel barışın ortak düşmanı olan teröre karşı Sri Lanka ile dayanışma içinde olacağımızı ifade ediyorum. Bu menfur hadiseden dolayı Sri Lanka halkına ülkem ve şahsım adına taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyorum” sözleriyle terör saldırısını değerlendirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun da Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Sri Lanka’da, kiliseler de dahil olmak üzere birçok yerde masum insanları hedef alan terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Bu, tüm insanlığa yapılan bir saldırıydı. Her türlü terörizmle mücadele eden bir ülke olarak Sri Lanka halkının acısını hissediyoruz” ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yaptığı açıklamada, “Motivasyonu ne olursa olsun Christchurch’teki hain saldırıyla Sri Lanka’daki aynı: korkak, barbar ve acımasız. Terörün dini, milleti, coğrafyası yok. Sri Lanka halkına başsağlığı diliyorum” dedi.

DÜNYADAN BÜYÜK TEPKİ

Sri Lanka’da meydana gelen terör saldırısına liderler paylaştıkları mesajlarla tepki gösterdi ve kınadı. ABD Başkanı Donald Trump, terör saldırılarını kınadığı Twitter mesajında, “ABD Sri Lanka’nın muhteşem halkına en içten taziyelerini sunuyor. Yardımcı olmak için hazırız” ifadelerini kullandı. Rusya lideri Vladimir Putin, Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisen’e başsağlığı dileklerini ileterek, “Paskalya kutlamaları sırasında işlenen bu gaddarca suçun emrini verenlerin ve faillerinin hak ettikleri cezayı alacaklarını umuyorum” dedi. Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, “Dua ederken vurulan ve bu şekilde acımasız bir şiddete maruz kalan diğer tüm kurbanlara, Hristiyan toplumuna samimi yakınlığımı ifade etmek istiyorum” açıklamasını yaptı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron saldırıya ilişkin, “Sri Lanka’da otel ve kiliselere düzenlenen terör saldırılarından derin üzüntü duyuyorum. Bu iğrenç saldırıları şiddetle kınıyoruz” derken, Almanya Başbakanı Angela Merkel “Bugün korkunç şekilde açığa çıkan dini nefret ve hoşgörüsüzlük galip gelmemeli” ifadelerini kullandı. Avustralya, Yeni Zelanda, Endonezya ve Malezya hükümetleri de, saldırıyı kınadı.


#Sri Lanka
#Terör
#Saldırı
#Colombo
5 years ago