|

Ekvador'a Assange soruşturmasında izin çıkmadı

İsveç, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange’ın ifadesinin İsveçli savcılar yerine, kendi savcıları tarafından alınmasını isteyen Ekvador'a izin vermedi. İsveçli Savcı Marianne Ny, konuyu yeniden değerlendirerek farklı bir formül bulmaya çalışacaklarını açıkladı.

Yeni Şafak
14:01 - 22/01/2016 Cuma
Güncelleme: 14:14 - 22/01/2016 Cuma
AA

İsveç, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın ifadesinin İsveçli savcılar yerine, kendi savcıları tarafından alınmasını isteyen Ekvador'a izin vermedi.



İsveç resmi haber ajansı TT'ye Ekvador Başsavcılığı'nın kararını değerlendiren İsveçli Savcı Marianne Ny, konuyu yeniden değerlendirerek farklı bir formül bulmaya çalışacaklarını ve kararlarını Ekvadorlu muhataplarına ileteceklerini söyledi.



İngiltere'de bulunduğu dönemde, hakkında İsveç'e iade kararı çıkmasının ardından 19 Haziran 2012 tarihinde Ekvador Büyükelçiliğine sığınan Julian Assange, o tarihten beri diplomatik misyonun bir odasında yaşıyor. Sağlığından zaman zaman endişe edilen Assange'ın büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanması ve İsveç'e iade edilmesi bekleniyor.



Ekvador Assange'ın iltica talebini kabul etmişti


İngiliz mahkemesi 2012 yılında, 44 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange'ın, iki kadına cinsel taciz ve tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Julian Assange, İsveç'e iade edilirse ABD'ye gönderilmekten korktuğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı. Ekvador, çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange'ın siyasi iltica talebini kabul etmişti.



İngiliz polisi ekim ayında, Ekvador Büyükelçiliği önündeki 24 saatlik nöbetine son vermiş, üç yıllık nöbetinin vergi mükelleflerine maliyetinin 12 milyon sterlini bulduğu açıklanmıştı.



#İsveç
#Ekvador
#Julian Assange
8 yıl önce