|

El-Beşir ilk kez mahkemeye getirildi: İddiaları kabul etti

Sudan'ın Eski Devlet Başkanı el-Beşir, "yasa dışı mal edinmek ve döviz bulundurmak" suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. Beşir, yolsuzluk suçlamasıyla yargılandığı davada Riyad yönetiminden 90 milyon dolar aldığını kabul etti. 31 Temmuzda'da güvenlik gerekçesiyle, 17 Ağustos'ta ise Anayasal Bildiri Anlaşması nedeniyle Beşir'in duruşması ertelenmişti. Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi ile sivil muhalif koalisyon Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri arasında siyasi krizi sonlandıracak ve ortak geçiş yönetimini başlatacak Anayasal Bildiri için imzalar atılmıştı. Ülkede 19 Aralık'ta ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösterilerin hızla başkent Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesinin ardından ordunun 11 Nisan'da yönetime el koyduğunu açıklamasıyla 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti. Beşir, darbenin akabinde ev hapsinde tutulmuş, devlet konuk evinden 17 Nisan'da başkent Hartum'daki Kuber Hapishanesine nakledilmişti.

14:57 - 19/08/2019 Pazartesi
Güncelleme: 16:33 - 19/08/2019 Pazartesi
AA
Eski Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir.
Eski Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir.

Eski Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, "yasa dışı mal edinmek" suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması için yoğun güvenlik önlemleri arasında başkent Hartum'daki mahkemeye getirildi.

  • Beşir'in duruşması 31 Temmuz'da güvenlik gerekçesiyle, 17 Ağustos'ta ise Anayasal Bildiri Anlaşması nedeniyle iki kez ertelenmişti.

Devrik lider, "yolsuzluk, yasa dışı mal edinmek ve döviz bulundurmak" suçlamalarıyla yargılanıyor.

İddiaları kabul etti

Geleneksel beyaz kıyafetiyle mahkeme içerisinde bir kafeste ifade veren Sudan devrik lideri Ömer El Beşir, yolsuzluk suçlamasıyla yargılandığı davada Riyad yönetiminden 90 milyon dolar aldığını kabul etti.

Mahkeme salonunda bulunan bir AFP muhabirinin aktardığına göre 35 ve 30 milyon olarak 2015 öncesinde iki parti halinde Kral Abdullah'tan para geldiği, kalan 25'inin ise Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından gönderildiği aktarıldı.

Ülkede, 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz nedeniyle başlayan gösterilerin, hızla rejim karşıtı eylemlere dönüşmesinin ardından ordu, 11 Nisan'da yönetime el koyduğunu açıklamış ve 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi ile sivil muhalif koalisyon Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri arasında ülkedeki siyasi krizi sonlandıracak ve ortak geçiş yönetimini başlatacak Anayasal Bildiri için cumartesi günü imzalar atılmıştı.

#Ömer el-Beşir
#Sudan
#Mahkeme
5 yıl önce