|

Erdoğan: Ukrayna'ya 10 milyon dolar bağışladık

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Ukraynalı mevkidaşı Poroşenko ile ortak açıklama yaptı. Erdoğan, Ukrayna'nın zor günler geçirmesine rağmen köklü reformlar yapmak için çabaladığını kaydederek, Türkiye'nin bu çabaya destek vermek amacıyla 10 milyon dolar hibe ettiğini söyledi.

Yeni Şafak
17:42 - 20/03/2015 Cuma
Güncelleme: 18:24 - 20/03/2015 Cuma
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Ukraynalı mevkidaşı ile ortak açıklama yapıyor. Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle;



Türkiye'den Ukrayna'ya 10 milyon dolarlık yardım


"Ukrayna'da köklü reformlar gerçekleştirilmek istendiğini biliyoruz. Biz de stratejik ortağımıza elimizden gelen desteği vereceğiz. Bu kapsamda Ukrayna'ya 10 milyon dolarlık bir yardım yapma kararı aldık. Görüşmelerimizde ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizde hassasiyetle durduk. Bundan 12 yıl önce aramızdaki ticaret hacmi 1,3 milyon dolarken, bugün 6 milyar dolar seviyesine çıktı. Bu rakamı 2023 yılı sonu itibariyle 20 milyar dolarlık bir hacme kavuşturmayı hedefliyoruz."



"İnanıyorum ki bu zor günler atlatıldığında, bizim buradaki müteahhitlik firmalarımız, yeniden alt yapı çalışmalarını güçlendirmek için çalışmalarını yürütecekler. Gerek TİKA, gerekse Yunus Emre Kültür Merkezimizle Ukrayna'da ilişkilerimizi çok daha geliştirmek istiyorum."



CIA ile Kerry çelişiyor


ABD'nin Esed'le yeniden müzakere edileceği sorusuna Erdoğan, "CIA Başkanının ifadesi ile Kerry'nin ifadesi arasında bir tutarsızlık var. Geçen haftalarda da bu konu gündeme geldi, daha sonra Kerry'nin ofisinden bunun yalanlandığını gördük. Bizim de bu arada yaptığımız anlaşmalara baktığınız zaman, eğit-donatla beraber, rejime yönelik bazı tespitler var."



Türkiye hazır bir şekilde bekliyor


"Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde aldığı tedbirler, kara, deniz ve hava açısından mevcut. Türkiye bir NATO ülkesi olarak tüm tedbirlerini almış ve hazır bir şekilde beklemektedir."



Avrupa'nın talebini kestirmek mümkün değil


Türk akımı ile ilgili sorulan soruya ise, Rusya'nın doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya göndermekti, hedef buydu. Hatta kendi projelerini gerçekleştirmek için bizim sularımızı da kullanmak istediler. Biz müsaade ettik, fakat daha sonra Bulgaristan önce müsaade etti, sonra vazgeçti. Akabinde bize bu teklifle geldiler. Bizler de kendilerinin bu tekliflerini yaptığımız değerlendirmeler sonucu makul karşıladık. Tabi Rusya'nın bu arzına Avrupa'nın talebi ne olacak, onu kestirebilmek mümkün değil. Türkiye olarak bizim ağırlıklı doğalgaz ihtiyacını karşılayan ülke Rusya'dır, ikinci derecede İran, üçüncü derecede ise Azerbaycan'dır.






#ukrayna
#erdoğan ukrayna
#erdoğan poroşenko
9 yıl önce