|

"Erdoğan'ın Kudüs çağrısına uyarak birlik olmalıyız"

Müslüman liderlerin Trump'a net mesaj vermesi gerektiğini söyleyen ABD Müslüman Organizasyonları Konseyi Genel Sekreteri Usame Cemal, "Sadece Erdoğan İsrail'e karşı söylemini üst seviyeye taşıdı ve konunun sadece Filistin meselesi değil, ümmet meselesi olduğuna değindi." ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
11:02 - 6/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 11:47 - 6/12/2017 Çarşamba
AA
ABD Müslüman Organizasyonları Konseyi (USCMO) Genel Sekreteri Usame Cemal
ABD Müslüman Organizasyonları Konseyi (USCMO) Genel Sekreteri Usame Cemal

ABD Müslüman Organizasyonları Konseyi (USCMO) Genel Sekreteri Usame Cemal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir." sözlerine ilişkin yaptığı açıklamada, "Müslüman liderler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısına uyarak birlik olmalı, pozisyonlarını güçlendirmeli, seslerini yükseltmelidir." ifadesini kullandı.

Müslüman liderlere çağrıda bulunan Cemal şunları söyledi:

Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul edeceği ve ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağı yönündeki iddialara birçok ülkeden tepki geldiğine vurgu yapan Cemal,
İsrail'e en net tepkinin Türkiye'den geldiğine
dikkati çekti.


Konu Filistin meselesi değil ümmet meselesi

Sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'e karşı söylemini üst seviyeye taşıdığını ve konunun sadece Filistin meselesi değil, ümmet meselesi olduğuna değindiğinin belirten Cemal, "Bu konuda diğer Müslüman liderlerin bu sorumluluğa omuz vererek kırmızı çizgiyi daha da belirgin hale getirip getirmeyeceğini göreceğiz." dedi.

Kudüs Müslümanlar için kutsal şehir

Kudüs'ün Müslümanlar için kutsal şehir olduğuna işaret eden Cemal, "Bu şehir İsrailli yetkililerin aksine Müslümanların elinde bütün İbrahimi inanışlar için güvenilir şehir olmuştur." diye konuştu.

Başkan Trump Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı ve ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağı yönündeki fikrini Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ürdün Kralı 2. Abdullah ile yaptığı görüşmelerde dile getirmişti.


  • ABD 21 yıl önce kabul etmiş
  • ABD yönetiminin, 1995'teki Kudüs Büyükelçilik Yasası'na göre İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması öngörülüyor. Ancak söz konusu yasa 21 senedir Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama'nın başkanlık dönemlerinde her 6 ayda bir "ulusal güvenlik" gerekçesiyle erteleniyordu.
  • Seçim sürecinde ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma sözü veren Trump'ın bugün açıklamasında bu yönde kararını açıklayabileceği ifade ediliyor. Filistinliler, "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma" anlamına gelecek bu adıma şiddetle karşı çıkarak tepki gösteriyor.
  • Cumhuriyetçiler uzun süredir ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması gerektiği hususunu dile getiriyordu ancak şimdiye kadar hiçbir Amerikan hükümeti, İsrail'in başkentinin Kudüs olduğu yönünde resmi bir adım atmamıştı.
#Kudüs
#Recep Tayyip Erdoğan
#ABD
#İsrail
#Filistin
#Donald Trump
6 yıl önce
default-profile-img