|

Parlamento çözemezse millet çözer

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sepetçiler Kasrı'nda düzenlenen Yeşilay iftar programına katıldı. Hükümet kurma sürecini değerlendiren Erdoğan, "Eğer parlamento çözemiyorsa çözecek olan milletimizin ta kendisidir, kimse milletimize gitmekten çekinmesin, kaçmasın" dedi.

Yeni Şafak
21:55 - 3/07/2015 Cuma
Güncelleme: 23:27 - 3/07/2015 Cuma
AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'te çoğunluğa sahip bir hükümetin en kısa sürede kurulmasını temenni ettiğini belirterek, "Tüm siyasi partilerimizi bu konuda sorumluluk üstlenmeye davet ediyorum. Türkiye'nin önünde çok ciddi sorunlar, alınması gereken çok önemli kararlar var. Bu yükün altından kalkabilecek güç, dirayet ve kararlılıkla bir hükümet kurulması arzusundayım. Azınlık hükümetinin böyle bir imkana sahip olamayacağına inanıyorum" dedi.



Erdoğan, Sepetçiler Kasrı'nda düzenlenen Yeşilay iftar programında, TBMM'nin başkanlık seçimini tamamladığını, sıranın Başkanlık Divanı'nın oluşturulmasında olduğunu hatırlattı.



"Tüm siyasi partileri sorumluluk üstlenmeye davet ediyorum"


Anayasaya göre Başkanlık Divanı'nın oluşumunun ardından hükümet kurma görevinin, 45 günlük süreci başlatmak üzere parlamentodan bir milletvekiline verildiğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:



"Teamül bugüne kadar en fazla oyu alan partinin genel başkanlarına bu görevin verilmesidir. Bu süreci başlatacağım. Meclis'te çoğunluğa sahip bir hükümetin en kısa sürede kurulması temennimdir. Tüm siyasi partilerimizi bu konuda sorumluluk üstlenmeye davet ediyorum. Türkiye'nin önünde çok ciddi sorunlar, alınması gereken çok önemli kararlar var. Bu yükün altından kalkabilecek güç, dirayet ve kararlılıkla bir hükümet kurulması arzusundayım. Azınlık hükümetinin böyle bir imkana sahip olamayacağına inanıyorum. Aynı şekilde gündemimizdeki kritik meselelerde asgari bir anlayış birliği sağlayamamış partilerin kuracağı hükümetin de ihtiyacımız olan çözümleri üretemeyeceği kanaatindeyim. Hükümetin kurulamaması halinde yapılacak işlemler de yine Anayasamızda belirtildiği şekilde tarafımdan adım adım hayata geçirilecektir."



"Milletimiz takdirini ortaya koydu"


Erdoğan, dünyada ve bölgede hayati gelişmelerin yaşandığı bir dönemde Türkiye'nin hükümet meselesiyle uğraşmak zorunda kalmasını arzu etmediğini ifade ederek, "Ama şartlar, ülkemizi bu noktaya getirdi. İnşallah bu dönemi de en kısa sürede ve en hayırlı şekilde geride bırakacağız. Milletimiz 7 Haziran'da takdirini ortaya koydu. Bu tablodan bir hükümet çıkmazsa, çözüm merci yine milletimizin ta kendisidir. Eğer parlamento çözemiyorsa, çözecek olan milletimizin ta kendisidir. Yani kimse bu noktada milletimize gitmekten bir defa çekinmesin, kaçmasın. Biz uzun zamandır mevcut sistemimizdeki bu mahsurlara dikkat çekerek, alternatif tekliflerimizi dile getiriyoruz. Yaşanan her gelişme, bizim tespitlerimizi ve bu tespitlerin doğruluğunu bir kez daha teyit ediyor. İnşallah önümüzdeki dönem, bu sorunların çözümüyle ilgili tekliflerimiz sağduyulu bir şekilde tartışılır, değerlendirilir" diye konuştu.



"Mısır'ın Cumhurbaşkanı Mursi'dir"


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'da evlerinde 13 Müslüman Kardeşler mensubunu başlarına kurşun sıkarak şehit edenleri lanetleyerek, şöyle konuştu:



"Zaman zaman Mısır'ın şu anda başındaki işgalci zatla ilgili bu şekilde konuşmamı eleştirenler çıkıyor. Eğer ben demokrasiye inanmışsam, halkın iradesine inanmışsam, halkın iradesini yok sayanlara karşı mücadelem devam edecektir. Bunu çok açık, net söylemek zorundayım. Zira benim nezdimde yine söylüyorum Mısır'ın Cumhurbaşkanı Mursi'dir. Halkın oylarıyla o gelmiştir. Yanında savunma bakanlığı yapan general, maalesef onu darbeyle indirmiştir. Neyin ne olduğunu çok iyi görmemiz lazım. Ama ne yazık ki dünya ikiyüzlü, samimi değil. Bu samimiyetsizlikler sebebiyle işte şu anda komşumuzda meydana gelenler de ortada. Daha farklı yerlerde meydana gelenler ortada. Eğer ilkeli, samimi duruşların hakim olduğu bir dünya olmuş olsa, bu insanlık bu sıkıntıları yaşamayacaktır. Ben buna inanıyorum."



Yeşilay'ın gerçekleştirdiği hizmetlerde emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan, "Özellikle son başbakanı olduğum hükümet döneminde gerek Kızılayımıza gerek Yeşilayımıza uluslararası camiada çok daha güçlü olabilmesi için birçok imkanlar sağlandı. İnşallah bu imkanlar ışığında bu süreç çok daha hızlı bir şekilde devam edecektir" dedi.



Notlar


İftara, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Emine Erdoğan, kızı Esra Albayrak, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, AK Parti genel başkan yardımcıları Ekrem Erdem ve Mustafa Şentop, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk katıldı.



Törenin sonunda, Yeşilay tarafından düzenlenen "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" yarışmasında karikatür bölümünde dereceye giren Gamze Bozdemir'in eseri, öğrenci tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu.



#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Atatürk Havalimanı
9 yıl önce