|

Etiyopya askerleri kalıcı

Somali'de Şeriat Mahkemeleri Konseyi'nin altı aydır kontrolünde tuttuğu tüm bölgeleri geri aldıklarını açıklayan Başbakan Ali Muhammed Gedi, Etiyopya birliklerinin istikrar sağlanana dek ülkede kalacağını söyledi

Mogadişu
00:00 - 3/01/2007 Çarşamba
Güncelleme: 00:55 - 3/01/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Etiyopya askerleri kalıcı
Etiyopya askerleri kalıcı

Somali'de altı aydır İslamcı kuvvetlerin kontrolünde bulunan bölgeleri geri alan geçici hükümetin Başbakanı Ali Muhammed Gedi, Etiyopya birliklerinin istikrar sağlanana dek ülkede kalacağını söyledi. Etiyopya'nın desteği ile hükümetin zafere ulaştığını kaydeden Başbakan Ali Muhammed Gedi, Somali Şeriat Mahkemeleri Konseyi kuvvetlerinin dağıtıldığını duyurdu. Gedi, yaptığı açıklamada, İslamcı kuvvetlerin güneyden dağıtılması sırasında Eritreli, Etiyopyalı ve Arap milislerin yakalandığını belirterek, “bu, yabancı militanların da olaylara karıştığına ilişkin net bir işaret” dedi.


SİLAH BIRAKANA AF

Başbakan Gedi bununla birlikte silahlarını teslim edecek Şeriat Mahkemeleri Birliği milislerine af önerdi. Vatandaşlarından üç gün içinde silahlarını teslim etmelerini, talimata uymamayanlardan silahların zorla alınacağını söyleyen Gedi, milislerin de bu talimata uymak zorunda olduklarını vurguladı. Affın milisler için bir kurtuluş olduğunu belirten Gedi, Şeriat Mahkemeleri Konseyi kuvvetlerinin 'uluslararası teröristler tarafından yanlış yönlendirildiğini' kaydetti. Başbakan Gedi, ayrıca Afrika Birliği askerlerinin de bir an önce ülkede konuşlanmalarını istediğini dile getirdi. Afrika Birliği, Eylül ayında 8 bin askerin Somali'de görev yapmasına yönelik karar almıştı.


BARIŞ GÜCÜ PLANI

Başkent Mogadişu'da silahsızlanma programı çerçevesinde çalışmalar devam ederken Somali'ye Afrika Birliği'ne bağlı barış gücü askerleri gönderilmesi yolundaki baskı da artıyor. Uganda ve Nijerya asker göndermeyi önerdi ancak kaynak yetersizliği nedeniyle sevkıyatın gecikebileceği belirtiliyor. Altı aydır Somali'nin büyük bölümünde kontrolü elinde tutan Şeriat Mahkemeleri Birliği, Etiyopya birlikleri desteğindeki Somali güçleri karşısında yenilgiye uğramıştı. Şeriat Mehkemeleri Birliği, ellerinde bulunan son bölge olan Kismayo kentinin güneyinden de önceki gün çekilmek zorunda kalmıştı. Somali hükümeti, komşu Kenya'ya İslamcı birliklerin kaçmalarını önlemek amacıyla sınırını kapatması çağrısında bulundu.Son haftalarda, Somali hükümet birlikleri kontrolü ele geçirmeye başlamış olsa da Etiyopya ordusunun desteği olmadan bunu sürdürmeleri zor görünüyor.


Yarım asırlık savaş

Geçen haftalarda Somali'deki Şeriat Mahkemeleri Konseyi'ne savaş ilan eden Etiyopya'nın endişesi sınırlarında komşu bir İslamcı devletin doğması. Etiyopya ile Somali geçen 45 yıl içinde sınır anlaşmazlığı yüzünden 2 kez savaştı. Somali'deki Şeriat Mahkemeleri Konseyi liderleri sık sık Etiyopya'nın doğusu ile Kenya ve Cibuti'nin kuzey doğusunda yaşayan etnik Somalililerle birleşerek, Büyük Somali'yi kurmak istediklerini belirtiyorlar. Somali'de savaş ağalarının uzun süredir hükümette olan diktatör Muhammed Siad Barre'yi devirdiği 1991'den bu yana merkezi bir hükümet kurulamıyor. BM'nin yardımı ile 2 yıl önce kurulan son hükümet ise ülkede gerçek bir denetim sağlayamadı.


17 yıl önce