|

FBI depremi sonrası sızıntı kavgası

ABD Başkanı Donald Trump’ın FBI Direktörü James Comey’i görevden almasının yankıları sürerken, ülkede yeni bir “sızıntı” kavgası patlak verdi. Trump’ın “medyaya konuşma” tehdidinden sonra Comey’e yakın bir kaynak görevden alınan FBI Direktörü'nün “kayıtlardan korkmadığını” iddia etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/05/2017 Pazar
Güncelleme: 22:44 - 13/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Trump’tan Comey’e “medyaya konuşma” tehdidi
Trump’tan Comey’e “medyaya konuşma” tehdidi

ABD Başkanı Donald Trump ve geçtiğimiz hafta görevden alınan eski FBI direktörü James Comey arasındaki söz düellosu devam ediyor. Trump’ın Cuma günü üstü kapalı bir şekilde Comey’e yaptığı “sakın konuşma, görüşmelerin kayıt altına alınmış olabilir” uyarısına Comey’den yanıt geldiği iddia edildi. Konuya yakın bir kaynağın CNN televizyonuna yaptığı açıklamaya göre Comey, “herhangi bir kayıt hakkında endişelenmiyor”. Kaynak, CNN’e yaptığı açıklamada, “Comey’nin kayıtta ne olduğuyla ilgili hiçbir endişesi bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

Sadakat sözü alamadı

Trump, cuma günü twitter hesabından, üstü kapalı bir şekilde Comey’i tehdit ederek, “James Comey, görüşmelerimizi basına sızdırmadan önce bu görüşmelerin kaydının olmaması için dua etsin” yazmıştı. CNN’den Jake Tapper, Trump’ın başkanlık görevini devraldıktan kısa bir süre sonra Comey ile bir araya gelerek kendisine bağlılık yemini etmesini istediğini ancak Comey’nin bu isteği reddederek, Trump’a karşı her zaman dürüst olacağına söz verdiğini yazmıştı. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sean Spicer, Trump’ın bu isteğinin “ülkesine ve hukuka yönelik” olduğunu savunmuştu.

Adı açıklanmayan kaynak, 27 Ocak’ta gerçekleşen yemeğin Trump’ın isteği doğrultusunda gerçekleştirildiğini söyledi. Trump, NBC’ye verdiği röportajda yemeği Comey’nin istediğini düşündüğünü söylemişti. Ancak kaynak, Comey’nin Başkanla bir yemek isteği olsaydı bunu Adalet Bakanı Yardımcısı ile iletmek zorunda olduğunu belirtti. Kaynak, “Olaylar bu şekilde gerçekleşmiyor. Bu komik” ifadelerini kullandı. Comey’nin, Trump’ın “sadakat yemini” isteğine olumsuz yanıt vermesinin de kovulması nedenleri arasında olduğu belirtiliyor. Öte yandan, eski FBI direktörünün gelecek hafta Senato İstihbarat komitesinde şahitlik yapmaya büyük ihtimalle gitmeyeceği ifade ediliyor. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer da Comey’i uyaran Trump’ın sözlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Amerikan medyasında bu uyarının bir tehdit gibi yansıtıldığını savunan Spicer, “Bu bir tehdit değildir.” dedi. Öte yandan WikiLeaks, ABD Başkanı Donald Trump ve görevden alınan FBI Direktörü James Comey arasında gerçekleşen görüşmenin kayıtları için 100 bin dolar ödül teklifinde bulundu. Trump ülke siyasi tarihinde kendisiyle ilgili soruşturma yürüten bir yetkiliyi görevden alan ikinci ABD Başkanı olmuştu. Trump’ın Rusya soruşturmasına ilşkin bir ismi görevden alması ABD’de deprem etkisi oluşturmuştu.


  • Yeni başkan kim olacak?
  • James Comey’nin ani bir kararla görevden alınmasının ardından FBI’ın başına kimin geçeceği tartışmaları da sürüyor. Adalet Bakanı Jeff Sessions ve yardımcısı Rod Rosenstein dün, aralarında şu anda göreve vekalet eden Andrew McCabe’in de olduğu dört isimle görüşme gerçekleştirdi. Yeni FBI Direktörü adayları arasından öne çıkan iki isim McCabe ve Cornyn. Comey yerine geçici olarak atanan Andrew McCabe, Comey’nin yardımcılığını yürütüyordu. Cumhuriyetçi Parti’den Teksas Senatörü olan 65 yaşındaki John Cornyn, 2002’de Senato’ya seçilmeden önce Teksas başsavcısı olarak görev yapıyordu. Cornyn, geçtiğimiz haftalarda Trump’ın savunucusu olarak öne çıkmıştı.
#FBI
#Donald Trump
#James Comey
7 yıl önce