|

Filistin tiyatrosu

İsrail Başbakanı Netanyahu, Kudüs’ten barış karşılığında vazgeçmeyeceklerini vurgularken ırkçı Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman’ın “Filistinlilerle siyasi çözümü” savunması ‘şaşkınlığa’ yol açtı. Analistler bunun Mart ayındaki seçimlere yatırım olduğu görüşünde.

04:00 - 25/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:55 - 24/12/2014 Çarşamba
Diğer
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun BM ve AB’den gelen baskılara meydan okuyarak Kudüs’ten barış karşılığında vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Aşırı ırkçı Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman’ın ise  “Filistinlilerle siyasi çözümü” savunması ‘şaşkınlığa’ yol açtı. Analistler bunun Mart ayındaki genel seçimlere yönelik bir yatırım olduğu görüşünde birleşti. 

Netanyahu İsrail Kanal 2’deki açıklamasında, “Filistinliler’le barış anlaşması kapsamında Kudüs’ten feragat edilmeyecek. Birleşik Kudüs, ebediyete kadar İsrail’in elinde kalacak. Gurbette 2 bin yıl geçirdikten sonra demir ve ateşle Ağlama Duvarı’na geri dönen Yahudi halkı, kutsallarına zırhlı araçlarla ulaşmaya mecbur edilmek için gelmedi” diye konuştu. 

AVRUPA İSRAİL İLE BOZUŞABİLİR

Tel Aviv Üniversitesi’nde iş adamlarıyla kapalı bir toplantı gerçekleştiren Liberman ise  Netanyahu’nun Filistin ile ilişkilerde izlediği siyasetin başarısız olduğunu vurgulayarak, “Filistinlilerle siyasi çözüm yoluna gidilmedikçe AB ve İsrail ilişkileri giderek kötüleşecek. Filistin tarafıyla yaşanan siyasi tıkanıklığın devam etmesi, AB’nin İsrail’e ekonomik yaptırım uygulaması sonucuna götürebilir” dedi. 

Filistin Devlet Başkanı Abbas da “Filistin Karar Tasarısı'nın” BM Güvenlik Konseyi’nde veto edilmesi halinde İsrail ile tüm ilişkileri donduracaklarını bildirdi.

Gazze’de rastgele ateş açtı: 1 ölü

İsrail askerleri, Temmuz’daki Gazze katliamının ardından varılan ateşkesi ihlal ederek Gazze’nin Hanyunus bölgesindeki el-Karara köyünde, Filistinlilerin tarım arazilerine ve evlerine ateş açarak  Kassam Tugayları mensubu Teysir el-Semiri isimli askerin şehit edildiği belirtildi. İsrail ordusu, “Gazze’nin güney sınırındaki kuvvetlerimize keskin nişancılar tarafından ateş açılmasına, tank ateşiyle ve havadan bazı noktaları hedef alarak karşılık vermiştir” iddiasında bulundu.

#İsrail
#Benyamin Netanyahu
#BM
#Avigdor Liberman
9 yıl önce