|

Filistin'den UNESCO Genel Direktörü’ne Mescid-i Aksa tepkisi

Filistin Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Genel Direktörü Irina Bokova'nın, “Kudüs'ün tarihsel yapısı bölünmez bir bütündür ve her üç semavi dinin de şehirle tarihsel bağı vardır" şeklindeki açıklamalarının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Yeni Şafak
22:00 - 15/10/2016 Cumartesi
Güncelleme: 19:16 - 15/10/2016 Cumartesi
AA

Filistin Dışişleri Bakanlığından bugün yapılan yazılı açıklamada Bokova'nın açıklamalarının üye ülkelerin iradelerine hakaret anlamı taşıdığına vurgu yapılarak, “Biz, üye ülkelerin bağımsızlıklarının yansıması olan iradelerine hakaret anlamı taşıyan bu açıklamayı reddediyoruz." ifadeleri kullanıldı.



Açıklamada ayrıca, “Sayın Bokova'nın bu açıklamaları UNESCO'nun Yönetim Kurulu'nun karar ve yetkilerini zedelemektedir." ifadelerine yer verildi.



Öte yandan Hamas hareketinden yapılan açıklamada, Bokova'nın açıklamalarının İsrail'in baskısı sonucu olduğu vurgulanarak, “Bu açıklama UNESCO'nun gerçekliği ve UNESCO'dan çıkan kesin kararla tamamen çelişmektedir." denildi.



Hamas ayrıca, Bokova'ya İsrail'in baskılarına karşı direnme ve UNESCO'nun kararına saygı duyma çağrısı yaptı.



UNESCO Genel Direktörü Bokova cuma günü, “Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam tarihinin Mescid-i Aksa'dan silinmesi ve inkar edilmesine yönelik herhangi bir girişim bölgeyi tehlikeye sürükleyecektir." diyerek “Kudüs'ün tarihsel yapısı bölünmez bir bütündür ve her üç semavi dinin de şehirle tarihsel bağı vardır." ifadelerini kullanmıştı.



Daha önce Mescid-i Aksa ile ilgili UNESCO Dışişleri Komisyonu'na sunulan karar tasarısında 6'ya karşı 24 evet oyu ile Mescid-i Aksa'nın Yahudilikle bir bağının olmadığına karar verilmişti. İki üyenin katılmadığı oylamada 26 üye çekimser kalmıştı.



Karar tasarısının pazartesi UNESCO'nun 58 üyeli yönetim kurulunda bir kez daha oylanması bekleniyor.




#Filistin Dışişleri Bakanlığı
#Hamas
#İsrail
#UNESCO
#Mescidi Aksa
8 yıl önce