|

Filistin'in direnişçi kızları "ateş hattında"

Yahudi yerleşimcilerin, Nablus'ta Filistinli bir ailenin evini kundaklamasıyla fitili ateşlenen, Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarla tırmanan gerginliğin ardından Batı Şeria'da ekim ayının başından itibaren Filistinli gençlerin İsrail askerlerine yönelik direnişinde rol oynayan "kefiyeli genç kızlar" dikkatleri çekiyor.

Yeni Şafak
12:02 - 14/10/2015 Çarşamba
Güncelleme: 12:06 - 14/10/2015 Çarşamba
AA

Batı Şeria'da İsrail askerleri ile Filistinliler arasında çıkan çatışmalarda görülmeye başlanan kızlar, her fırsatta direnişin bir parçası olmak istediklerini dile getiriyor. Kimi taş toplama, kimi yaralanan veya gazdan etkilenenlere ilk yardım hizmeti sunarken, kimi de taş ve molotofkokteyli ile sıcak çatışmalara katılıyor.



"Direniş erkeklere has değil"


Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki Birzeit Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Neha Abdullah, "Ben, arkadaşlarımın yanında olmak için buradayım. Vatanımıza karşı görevimizi yerine getirmekten başka bir şey yapmıyoruz. İşgale direnmeye devam ediyor ve her gün yaşanan ihlaller karşısında sessiz kalmayı reddediyoruz" diyor. Direnişin erkeklere has olmadığını ifade eden Neha, "Onlarla beraber okuyabiliyor, çalışabiliyorsak, direnişe katılabilir, taş atabilir, yardım edebiliriz" diye konuşuyor.



Taş toplayan kızlardan Bint Abir, "Biz de direnişin ortağıyız. Görüldüğü gibi biz de burada gençlere taş taşıyarak yardım ediyoruz. Filistin hepimizin vatanı" ifadelerini kullanıyor.



Güvenlik nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen Filistinli bir kız şunları söylüyor:



"İsrail erkek, kadın ayırmadan öldürüyor, esir alıyor, kutsal kentimizi Yahudileştirmeye çalışıyor ve Yahudi yerleşim birimleri yapmaya devam ediyor. Biz de direniyoruz. İşgalcilerin kurşunlarından veya gözaltılarından korkmuyoruz. Olan biten karşısında sessiz kalamayız"



"Direniş hepimizin görevi"


"Biz, buradan Filistin direniş gruplarına ayrılığınız ve sessizliğiniz sona ersin diyoruz. İşgalcilere ezilmeyi kabul etmediğimiz ve direndiğimiz mesajı veriyoruz" diyen bir başka genç kız da "Varlığımızın sembolü olan taşlarımızla onları yeneceğiz" diyerek var gücüyle elindeki taşı fırlatıyor.



Bir diğer Filistinli genç kız ise "Hepimiz direnebilir, taş atabilir, İsrail ordusunun hareketlerini izleyebiliriz. Filistin tüm Filistinlilerindir ve direniş hepimizin görevi" diyor.



Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında ay başından bu yana 19'u Batı Şeria'dan, 11'i Gazze'den olmak üzere 30 Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Olaylarda 6 İsrailli de öldü.



#filistin
#batı şeria
#gazze
#mescidi aksa
9 yıl önce