|

Gazze katliamının bilinmeyen detayları

Gazze'deki İslami Cihad Hareketi'nin (Hamas) askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği saldırılar esnasında İsrail ordusuna karşı Refah kentinde düzenlediği operasyonun ayrıntılarının bir kısmını daha açıkladı.

Yeni Şafak
09:34 - 28/08/2015 Cuma
Güncelleme: 06:56 - 28/08/2015 Cuma
AA

Kassam Tugayları'nın saha komutanlarından biri, El-Cezire televizyonunda yayınlanan programda yaptığı açıklamada, İsrail'in 1 Ağustos 2014'te Refah kentine düzenlediği saldırı ile ilgili bazı yeni açıklamalarda bulundu.



5 dakikalık çatışma


Saha komutanı şöyle konuştu:



"Ateşkesin yerel saatle 08.00'de başlaması gerekiyordu. Ateşkesin başlamasından yarım saat önce bir grup İsrail askeri Refah kentinin batısında Kassam Tugayları'na ait bir grup savaşçı tarafından daha önce hazırlanmış pusuya doğru yöneldi. Kassam Tugayları savaşçıları İsrail güçleriyle 07.30 ile 07.35 arası sadece 5 dakika çatıştı.



"Kassam askerinin cenazesini İsrail götürdü"


"İsrail güçlerine takviye gelmesi üzerine Kassam Tugayları savaşçıları çatışma alanından geri çekildiler ve onlarla irtibat kesildi. Şimdiye kadar da irtibatları kesik durumda. Çatışmada hayatını kaybeden Kassam Tugayları savaşçılarından Valid Tevfik Mesud'un cenazesi operasyon sahasında kaldı. Çatışma esnasında İsrail askerlerinin elbisesine benzer elbise giyen Mesud'un cenazesini İsrail askerleri götürdü."



Kassam Tugayları savaşçılarının Refah operasyonunda kullandıkları tünele İsrail askerlerinin girmediğini ifade eden saha komutanı, kayıp İsrail askeri Goldin'ı esir aldıkları ya da almadıkları yönünde herhangi bir bilgi vermedi.



Program sunucusu da Kassam Tugayları'nın saha komutanının açıklamasına dayanarak yaptığı yorumda, İsrail ordusunun Mesud'u, kaybolan İsrail askeri Hadar Goldin zannettiğini, ancak askerin kaybolduğunu esir alınmasından ancak 2 saat sonra anlayabildiğine işaret etti.



Sunucu, İsrail askeri Goldin'ın, İsrail'in iddiasının aksine ateşkesin başlamasından sonra değil, ateşkesin başlamasından yarım saat önce esir alındığını dile getirdi.



Kassam Tugaylarının gerçekleştirdiği ve ayrıntılarından bir kısmının açıkladığı operasyon, 1 Ağustos 2014'te gerçekleşmişti. Operasyonun ardından İsrail ordusu 1 subayın kayıp olduğunu duyurmuş ve 5 günlük ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesine rağmen Refah kentine yoğun saldırı başlatmıştı. Saldırılarda, 140 Filistinli hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.



İsrail, 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren "Koruyucu Hat" adını verdiği saldırılarını 26 Ağustos'ta sağlanan ateşkesle sona erdirmişti. Filistin Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail saldırılarında Gazze Şeridi'nde yaşayan 578'i çocuk, 489'u kadın, 102'si yaşlı olmak üzere en az 2 bin 147 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 11 bin kişi yaralandı.



Hamas'ın elindeki İsrail askerleri


İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği Koruyucu Hat Operasyonu'nda Oron Şaul isimli bir askeri esir aldığını açıklamıştı. İsrail tarafı ise Şaul'un çatışmalarda ölmüş olabileceğini bildirmişti. İsrail ayrıca Hamas'ı, 1 Ağustos 2014'te Refah kentinin doğusunda bir çatışmada öldürülen Hadar Goldin isimli askerinin cesedini vermemekle suçlamıştı.



İsrail basını son dönemde bu konu hakkında sessizliğini koruyan Hamas'ın elinde hayatta olan İsrail askerlerinin bulunabileceği iddialarını gündeme getirmişti.



İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki tutsaklar dosyasıyla ilgilenmesi için Lior Lotan'ı görevlendirmişti.



Hamas ile İsrail arasında 18 Ekim 2011'de yapılan takas anlaşmasıyla 2006'da esir alınan İsrail askeri Gilad Şalit'e karşılık olarak bin 27 Filistinli tutuklu serbest bırakılmıştı.



#hamas
#kassam
#gazze
#israil
9 yıl önce