|

Geçen hafta yeninden seçilen Çad Cumhurbaşkanı Deby cephede hayatını kaybetti

Çad Cumhurbaşkanı İdriss Deby cephede hattında yaşanan çatışmada yaralanarak hayatını kaybetti. 1990 yılından bu yana ülkeyi yöneten Debi, 11 Nisan’da yapılan seçimlerde 6’ncı kez aday olmuş ve yüzde 79,32’lik bir oy oranıyla seçimin galibi olmuştu. Debi'nin ölümünden sonra kurulan askeri geçiş konseyinin başına oğlu General Mahamat Idriss Deby Itno getirildi.

13:57 - 20/04/2021 Salı
Güncelleme: 18:54 - 20/04/2021 Salı
Idriss Deby Itno, geçtiğimiz hafta yapılan seçimler sonucunda 6’ncı kez devlet başkanı olarak seçilmişti.
Idriss Deby Itno, geçtiğimiz hafta yapılan seçimler sonucunda 6’ncı kez devlet başkanı olarak seçilmişti.

Orta Afrika’da ülkesi Çad’ın Cumhurbaşkanı İdriss Debi Itno (68) cephe hattında yaralanarak hayatını kaybetti.

Çad ordusu tarafından yapılan açıklamada, “Başkan İdriss Debi Itno hayatını kaybetti. Debi’nin ölümünü duyurmamız büyük bir acı” denildi.

1990 yılından bu yana ülkeyi yöneten Debi, 11 Nisan’da yapılan seçimlerde 6’ncı kez aday olmuş ve yüzde 79,32’lik bir oy oranıyla seçimin galibi olmuştu. Çad Cumhurbaşkanı Itno, partisi Ulusal Kurtuluş Hareketi ile iktidara geldiği 1990'dan bu yana ülkeyi yönetiyordu.

Yerine oğlu getirildi

Çad’da Devlet Başkanı Idriss Deby Itno’nun cephe hattındaki çatışmada ölmesinin ardından kurulan askeri geçiş konseyinin başına oğlu General Mahamat Idriss Deby Itno getirildi. Deby’nin 37 yaşındaki oğlu General Mahamat Idriss Deby Itno liderliğindeki bir askeri geçiş konseyinin ülkeyi geçici olarak yöneteceği belirtildi. Deby’nin ölümünün ardından ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Sınırlar kapatıldı

Hükümet ve parlamentonun feshedildiği ülkede ordu, geçiş döneminin ardından demokratik seçimlerin yapılacağını duyurdu. Ordu tarafından yapılan açıklamada, sokağa çıkma yasağı ilan edildiği ve sınırların geçici olarak kapatıldığı kaydedildi.


#Çad
#İdriss Deby
3 yıl önce