|

Guantanamo'da yeni işkence belgeleri

00:00 - 4/01/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:19 - 4/01/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Guantanamo'da yeni işkence belgeleri
Guantanamo'da yeni işkence belgeleri

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından bu hafta yayımlanan belgelerde, Guantanamo üssündeki tutukevinde bulunan esirlere kötü mualeme yapıldığına ilişkin yeni kanıtlar ortaya koyuluyor. FBI'ın 2004 yılında, Küba'daki Amerikan üssü Guantanamo'ya 2001'den beri sevk edilen yaklaşık 500 kadar ajanına bir anket gönderdiği ve bu ankette, Guantanamo'dayken buradaki esirlere kötü muamele yapıldığını görüp, görmediklerinin sorulduğu, çok gizli olan anketteki bu soruya 26 ajanın olumlu yanıt verdiği ortaya çıktı.

FBI'ın adli bir tahkikatın ardından dün yayımladığı belgelere göre, bu soruya olumlu yanıt veren ajanlardan biri Ekim 2003'teki bir sorgulamayı şöyle anlatıyor: "Uykusuz bırakılan ve hücre hücre gezdirilen elleri kelepçeli bir esir saatlerce sorgulandı. İkinci gün, deniz piyadelerinden bir yüzbaşı, esirin önünde Kur'an'ın üstüne çömeldi. Üçüncü gün ise saldırgan bir Alman çoban köpeğinin karşısında bırakıldı. "

Bir başka FBI ajanı ise Ekim 2002'deki bir sorgulamayı anlatırken, ordudan sivil bir yetkilinin, sürekli dua ettiği için kafasını bantladığı sakallı bir mahkumu göstermek için gülerek kendisine geldiğini aktarıyor.

Üçüncü bir ajan ise 2004 yazında bir sorgulama görevlisinin esirlerden birine zorla, yüksek sesle saatlerce satanik rock müziği dinletmekle ve esiri vaftiz etmek için papaz kılığına girmekle övündüğünü anlatıyor.

Belgelere göre, birçok FBI ajanı da bazen esirlerin çok sıcakta yere kelepçelendiğini, bu kişilerin zaman zaman 24 saatten fazla bu halde tutulduğu, bazen de bu kişilere yüksek sesle rap müzik dinletildiğini aktarıyor.


17 yıl önce