|

Zeytin Dalı Harekatı'nın ilk 7 günü

Zeytin Dalı Harekâtı altıncı gününde devam ediyor. Harekatta önemli aşamalar kaydedildi. TSK'nın ilerleyişi devam ederken, ÖSO da sahada faaliyetlerini sürdürüyor.Sabah saatlerinde Türk topçuları Afrin'deki terör unsurlarına yönelik olarak top atışlarında bulundu. Çok sayıda hedef vuruldu. Öğle saatlerinde ise fırtına obüsleri aynı noktalara yoğun bir şekilde atış gerçekleştirdi.TSK'dan Zeytin Dalı'nın ilk haftasına ilişkin bilgilendirme yapıldı. İlk 7 günde 394 terörist etkisiz hale getirildi, 340 hedef imha edildi.

Yeni Şafak
00:08 - 25/01/2018 Perşembe
Güncelleme: 10:57 - 27/01/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Türk Silahlı Kuvvetleri, 20 Ocak Cumartesi günü Afrin'deki terör unsurlarını bölgeden temizlemek için Zeytin Dalı Harekatı'nı başlattı.
Türk Silahlı Kuvvetleri, 20 Ocak Cumartesi günü Afrin'deki terör unsurlarını bölgeden temizlemek için Zeytin Dalı Harekatı'nı başlattı.

TSK’nın Afrin’deki Zeytin Dalı Harekatı yedinci gününde devam ediyor. TSK, çok maksatlı ve çok namlulu roketatar sistemi (ÇNRA) ile PYD hedeflerini vurmaya devam ediyor.

10.00

TSK'dan Zeytin Dalı'nın ilk haftasına ilişkin bilgilendirme yapıldı. İlk 7 günde 394 terörist etkisiz hale getirildi, 340 hedef imha edildi.

21:00

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, sınır birliklerini denetlemek üzere Şanlıurfa'ya geldi.

16.35

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afrin operasyonunun terörün bittiği yere kadar devam edeceğini söyledi.

16.11

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un, patrikhane ve cemaat adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Zeytin Dalı Harekatı'nın başarılı geçmesi temennisini içeren bir mektup gönderdiği bildirildi.

16.00

Afrin’de yaralanan askerleri ziyaret eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Yaralı askerlerimizin durumları iyi. Yaralı bir asker iyileşip tekrardan operasyona katılmak istediğini bile söyledi" dedi.

15.54

Terör örgütü PYD/PKK'nın Afrin'deki mevzilerine Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) obüs atışları yapılıyor.

15.02

Terör örgütünün işgali altındaki Afrin'den ateşlenen roket, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde boş bir alana isabet etti.

14.49

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) 20 Ocak'ta Afrin ilçesindeki terör örgütlerine karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin'i temizleme konusunda kararlı olduğunu açıkladı.

11.00

Türk Silahlı Kuvvetleri, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Kilis Gülbaba Karakolu yakınlarında belirlenen hedeflere yönelik hava bombardımanına başladı.

10.45

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Afrin Harekatıyla ilgili olarak 3'ü bizim askerimiz olarak toplam 14 şehidimizin olduğunu açıkladı. Demircan, toplam 130 yaralının da Türkiye'ye getirildiğini söyledi.

ÖSO birliklerinin Afrin'e ilerleyişi sürüyor

Gece boyunca TSK'nın Suriye'ye geçiş yaptığı Kilis ile Hatay'ın Hassa, Kırıkhan, Kumlu ve Reyhanlı ilçelerinde top atışları duyuldu. Askerler ile ÖSO birliklerinin yoğun yağış ve sise rağmen Afrin'e ilerleyişi sürüyor.

08.28

“Zeytin Dalı Harekâtı” kapsamında şu ana kadar bölgeden elde edilen bilgilere göre; en az 343 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği tespit edildiği bildirildi.

20.56

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Türkiye, en çok terör saldırısına maruz kalan NATO üyesi. Türkiye'nin de diğer ülkeler gibi kendini savunma hakkı var ancak bunun orantılı ve ölçülü bir şekilde yapılması önemli" dedi.

20.00

TSK, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin'de 25 terör hedefinin 14 savaş uçağıyla imha edildiğini açıkladı. Operasyonun altıncı gününde etkisiz hale getirilen terörist sayısının 306'ya yükseldiği vurgulandı.

19.50

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zeytin Dalı Harekatı'nın 6. gününde Hatay’daki Harekat Merkezi’ne gitti. Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin bilgi alan "Operasyon sınırları temizlemek için yapılıyor" dedi.

14.20

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Orgeneral Hulusi Akar'ı kabul etti.

13.40

TSK'dan Zeytin Dalı'nın 6'ncı gününde yeni bilgilendirme: 303 terörist etkisiz hale getirildi, 6 hedef imha edildi.

12.10

Başbakan Binali Yıldırım, Zeytin Dalı Harekatı'nda terör örgütünün 300'den fazla elemanının etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

11.00

Terör örgütü PYD'nin Afrin kırsalındaki mevzileri obüs ve top atışlarıyla ateş altına alındı.

09.10

Afrin bölgesinde ilerleyen komandolar, teröristlere ait bazı mevzileri de kontrol altına aldı.


23.10

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile telefonda görüştü. Görüşmede Suriye’deki son gelişmeler ve Türkiye’nin Afrin’de terör örgütlerine karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekatı hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

23:01

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki telefon görüşmesinde, terörle mücadele çerçevesinde PYD/YPG'ye ABD'nin silah desteğine son vermesi gerektiğine dikkati çekti.

20:50

Cami saldırısında şehit sayısı 2'ye yükseldi

19:28

TSK, Zeytin Dalı Harekatı'nın 5. gününde 47 terör hedefinin 27 savaş uçağıyla vurulduğunu açıkladı.

19:26

Suriye’nin Afrin bölgesinden terör örgütü PYD/PKK mensuplarınca atılan roket Kilis Hakverdi Mahallesi’ndeki tarihi Çalık Camii’nde namaz kılan cemaatin üzerine düşmesi sonucu 1 kişi şehit oldu.

Fırtına obüsleri saldırıya misli ile karşılık verdi.

17.00

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Paris'te bir araya geldi. Çavuşoğlu, Tillerson'ın "Suriye sınırı boyunca 30 kilometrelik hat inşa etmeyi teklif ettiğini" açıkladı. Tillerson, görüşmede, "Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemeyiz" dedi.

15.13

TSK, 20 Şubat'a kadar bölgede 4 kalıcı gözlem üssü kurmayı planladığını açıkladı.

10.25

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN International'a konuştu: YPG'nin devlet gibi yapı kurmasına tahammül edemeyiz.

09.00

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Afrin'deki terör hedeflerine yönelik düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı kapsamında, bölgedeki unsurlara saldırı amacıyla sızma girişiminde bulunan 8 terörist etkisiz hale getirildi.

08.20

Muhaliflerin kontrolündeki İdlib'den Afrin'e doğru yeni bir cephe açıldı. Keferlab ve çevresinde ÖSO güçleriyle YPG'liler arasında çatışmalar var. Böylece Afrin tüm yönlerden kıskaca alınmış oldu.

03.52

Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile telefonda görüştü. Katar, Zeytin Dalı Harekatı'na desteğini yineledi.

23:00

TSK, Afrin'de Zeytin Dalı Harekatı kapsamında en az 260 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

20:55

Hollanda Dışişleri Bakanı Halbe Zijlstra, "Türkiye'ye karşı açıkça saldırılar oldu. Türkiye'nin kendini savunması için yeterli işaretler var. YPG masum değil." dedi.

20:50

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Suriye’nin kuzeydoğusundaki PYD/YPG unsurlarının Afrin’e hareket etmesi durumunda ABD’nin desteğini kaybedeceğini açıkladı.

20:31

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Suriye meselesiyle ilgili son gelişmeler ve Türkiye'nin Afrin'de terör unsurlarına karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekatı hakkında görüştü.

19:33

Zeytin Dalı Harekatı'nın dördüncü gününde, bir askerimiz teröristlerin saldırısında şehit oldu. Şehit sayısı 3'e yükseldi.

15.36

ÖSO kuvvetleri Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Raco kasabasına bağlı Ömer Uşağı köyünü bölücü terör örgütü PYD ile çatışmalar sonucu ele geçirdi.

14.35

ÖSO, Zeytin Dalı Harekatı'nda TSK'nın desteğiyle Afrin'in batısındaki El Hammam köyünü ve çevre tepeleri teröristlerden arındırdı.

13.00

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinin karşısında yer alan Resulayn’daki binanın çatısına asılan terör örgütü YPG’nin paçavrası ekiplerin operasyonuyla indirildi.

TSK ve harekata destek veren Özgür Suriye Ordusu kuvvetleri, dün de Afrin’in kuzey, kuzeybatı ve batı yönlerinden ilerleyerek Raco ve Bülbül beldelerine bağlı Şenkal, Kurni, Bali, Edamanlı köyü ile Kita, Kordo ve Bibno çiftlikleri, Suriye Tel Tepesi ile 240. Tepe adlı noktaları ve iki tepeyi daha ele geçirmişti.

  • Afrin'in doğusundaki Azez'de operasyon başladı.

12.00

Fırtına obüsleri, Afrin'deki terör unsurlarını öğle saatlerinde bombardımana tuttu. Hatay'da sınır hattında konuşlu obüsler ve tanklar top atışı gerçekleştirdi.


09.00

Sabah saatlerinde Türk topçuları Afrin'deki terör unsurlarına yönelik olarak top atışlarında bulundu. Çok sayıda hedef vuruldu.

00.55

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin'e yönelik "Zeytin Dalı Harekatı"nın üçüncü gününde video konferans aracılığıyla bölgedeki, Genelkurmay'daki ve Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki komutanlardan bilgi aldı.

23.25

Beyaz Saray'dan açıklama: Türkiye ile çalışmaya devam ediyoruz

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Türkiye'nin Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'yla ilgili ilk değerlendirmesinde, "Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini biliyor ve ciddiye alıyoruz. Bir NATO müttefiki olarak Türkiye ile çalışmaya devam ediyoruz." dedi.



23.09

Gülbaba'da bir şehidimiz var

Zeytin Dalı Harekatı'nın üçüncü gününde, Kilis'in Gülbaba Köyü'nün güneydoğusunda terör örgütü unsurları ile girilen çatışmada bir askerimiz şehit oldu. Şehidimizin kimliği, Musa Özalkan olarak açıklandı.

20.53

7 tank yüklü tır sınırdan geçti

Çeşitli birliklerden gönderilen 7 tank yüklü tır ve askeri personelden oluşan konvoy, Kilis merkeze bağlı Gülbaba köyüne geldi.

00:06

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferans aracılığıyla Pazartesi akşamı itibarıyla Zeytin Dalı Harekatı’nın durumu hakkında yetkililerden bilgi aldı.

23.05

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Kilis'in Gülbaba Köyü'nün güneydoğusunda terör örgütü unsurları ile girilen çatışmada bir asker şehit oldu.

20:40

ABD Savunma Bakanlığı Afrin’de PYD/PKK terör örgütüne karşı yürütülen Zeytin Dalı Harekatı ve Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki kaygıları konusunda Türkiye ile görüşmeler yürüttüğünü açıkladı.

20:10

Hatay'da konuşlandırılan çok sayıda tank ve zırhlı araç, Suriye sınırına gönderildi.

18:15

Türk savaş uçakları, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Suriye'nin Afrin bölgesinde terör örgütü PYD/PKK hedeflerini vurdu.

16.15

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini gidermek için birlikte neler yapılabileceğini görmeyi hedeflediklerini belirtti

15.28

Burseya Dağı’na düzenlenen operasyonda 10 PKK'lı yakalandı. Bazı kaynaklar, Türk askeri ve ÖSO’nun dağın tamamını ele geçirdiğini ifade ediyor.

15.15

Rusya'yı ihanetle suçlayan YPG'li teröristler, birlikte çalıştıkları ABD öncülüğündeki DAEŞ karşıtı koalisyondan yardım istedi.

15.00

PYD/PKK, Afrin'deki DEAŞ'lı tutukluları ÖSO ve TSK'ya karşı savaşmaları karşılığında serbest bıraktı.

14.35

İngiltere, Türkiye'ye Afrin Harekatı konusunda destek vererek, "Tansiyonun düşürülmesi için birlikte çalışacağız." mesajı verdi.

14.12

ÖSO kuvvetleri Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Şeyh Basi, Kurni, Haftar ve Marso köylerini de ele geçirdi.

14.08

TSK, Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin bölgesinin doğusundaki Azez'den operasyon başlattı.

12.55

Rusya'dan açıklama:

Suriye'nin toprak bütünlüğü hayati önem taşımaktadır. Fransa'nın BMGK çağrısı taraflı ve çifte standartttır.

12.30

Türk jetleri, Raco bölgesine hava harekatı düzenliyor.

09.55

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Suriye'deki terör hedeflerine yönelik operasyonların sürdüğü bölgeye Kilis'ten top atışları yapılıyor.

07.50

Azez'de ÖSO İle YPG arasında çatışma çıktığı bildirildi. ÖSO gruplarından Ceyşul Şimal'dan alınan bilgilere göre, ÖSO'ya bağlı bazı gruplar Bursayye cephesinde harekete geçti.

02.57

ABD Savunma Bakanı Mattis, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin "Türkiye'nin meşru güvenlik endişeleri var. Hava saldırısı yapmadan önce bunu yapacaklarına dair bizi uyardılar" dedi.

00.50

Suriye Geçici Hükümeti, terör örgütü PKK/PYD'nin kontrolündeki Münbiç'e yönelik askeri harekatın başladığını açıkladı.

23.05

Terör örgütü PYD/PKK tarafından Reyhanlı ilçesine yönelik roketli saldırıların gerçekleştirildiği iki mevzi TSK'nın hava harekatıyla imha edildi. TSK, bu hava harekatıyla Afrin'deki terör hedeflerini ilk kez gece saatlerinde vurmuş oldu.

21:26

Zeytin Dalı Harekatı’nın başlatıldığı Suriye’nin Afrin bölgesinden Türkiye’ye atılan roketlere TSK Suriye sınırındaki obüslerle misliyle karşılık vermeye başladı.

21.00

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin'e yönelik operasyonunu hazmedemeyen Fransa, BM Güvenlik Konseyi'nin toplanması için çağrıda bulunmuştu. Fransa'nın çağrısı doğrultusunda, BMGK yarın toplanacak.

19:57

TSK ve ÖSO güçleri, Afrin'deki 11 köyü PYD'li teröristlerin işgalinden kurtardı.

19:51

ABD Dışişleri Bakanlığı, terör örgütü PKK/PYD'li teröristler için endişelerini tekrarladı. Dışişleri, "Operasyonun kapsam ve süresi sınırlı olmalı. Sivil kayıplardan kaçınılmalı" açıklaması yapıldı.

19.30

Zeytin Dalı Harekatı devam ederken TSK'ya ait savaş uçakları Afrin'de ABD'nin terör örgütü YPG'ye verdiği silahların bulunduğu depoyu vurdu. TSK, o görüntüleri basınla paylaştı.

19.20

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda Afrin'i görüştü. İkilinin görüşmesinde Türk Silahlı Kuvvetlerince başlatılan Zeytin Dalı Harekatı konuşuldu.

19.00

TSK ve ÖSO güçlerinini başlattığı Afrin operasyonuyla ilgili İran'dan tepki çeken bir açıklama geldi. Suriye topraklarında binlerce İran destekli milis bulunmasına rağmen, İran yönetimi "Afrin operasyonunun bir an önce sona ermesini istiyoruz" açıklamasını yaptı.

18:50

Suriye sınırında konuşlu birliklere takviye amaçlı gönderilen 15 obüs yüklü TIR ile 4 zırhlı personel taşıyıcı Kilis'e ulaştı.

18.35

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde PYD'li teröristler tarafından sivillere ikinci roketli saldırı düzenlendi. Hayat Valisi Erdal, saldırıda yaralıların olduğunu belirtti.

17:30

Başbakan Yıldırım, Afrin'deki Zeytin Dalı Harekatına ilişkin, "Zeytinler halka, dalları teröristlere gidiyor" dedi.

16.59

ÖSO kuvvetleri Zeytin Dalı Harekatı Kapsamında Afrin’nin batısındaki Raco ve Şeyh Hadit Kasabalarını izleyen 4 stratejik tepeyi de ele geçirdi.

16.52

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Irak'ta yaptığı konuşmada, "Bölgeyi teröristlerden temizleyeceğiz. Eğer Fransa, bu konuyu BMGK'ya götürecek olursa, bizim gözümüzde müttefik konumundan terörü destekleyen ülke konumuna düşer. Fransa'nın bize ancak destek vermesini bekleriz, teröristlerin yanında olmasını beklemeyiz. Onlar da en az bizim kadar PYD/PKK'nın nasıl tehdit olduğunu biliyor." şeklinde konuştu.

16.25

TSK desteğiyle ilerleyen ÖSO, Afrin'in kuzeybatısındaki Balıköy ve Eda Manlı köylerini de bölücü terör örgütü PYD ile çatışmalar sonuncu ele geçirdi.

16.23

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Bagheri ile telefonda görüştü.

16.20

Topçu birlikleri, YPG'lilerin tünel kazdığı Parsa Dağı'nı vuruyor.

16.01

NATO, Türk Silahlı Kuvvetlerinin terör örgütü PYD/PKK'nın işgal ettiği Suriye'nin Afrin bölgesine yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin, "Tüm ülkelerin kendini savunma hakkı bulunmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

15.45

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Kuvvet Komutanları, Zeytin Dalı Harekatı'nı denetlemek için Hatay'a gitti.

13.09

ÖSO kuvvetleri Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Raco güzergahındaki Şengel Köyünü bölücü terör örgütü PYD ile çatışmalar sonucu ele geçirdi.

11.05

Zeytin Dalı Operasyonu kapsamında, 11.05'te kara harekatı başladı. Savaş uçaklarının ardından kara gücü de harekete geçti. Kara harekatının başladığını, Başbakan Binali Yıldırım duyurdu.09.33

Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı birliklerin, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Suriye'deki terör hedeflerine yönelik operasyonlarını başlatmasının ardından sınırın Kilis tarafından top sesleri duyuluyor.

08.33

Terör örgütü PYD/PKK'nın işgalindeki Afrin bölgesine giren Özgür Suriye Ordusu, geniş kapsamlı operasyon başlattı.

5:30

Esed rejimi, terör örgütünün işgalindeki Şeyh Maksud mahallesinden Afrin’e takviye gönderebilmesi için kara yolundan geçiş imkanı sağlıyor. Örgüt, rejimin izniyle Halep merkezi Afrin'e bağlayan Nubul Zehra kara yolunu kullanmaya başladı. Şeyh Maksud mahallesinden çok sayıda PYD/PKK’lı, mühimmat yüklü araçlarla Afrin yönünde ilerliyor.

04:55

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, "Afrin'in kendileri için bir operasyon alanı olmadığını" ve "Türkiye'nin Afrin'e düzenlediği operasyon konusunda kendilerine bilgi verdiğini" kaydetti.

03:20

Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "4 noktaya roket isabet etti. Can kaybı yok, bir kişinin yüzüne cam parçası isabet etti." dedi.

Tekinarslan, angajman kuralları gereği roket atılan bölgeye güvenlik güçlerinin misliyle karşılık verdiğini kaydetti.

02:17

Kilis'e Suriye tarafından birkaç dakika arayla ateşlendiği belirtilen roketler, iki ev ve bir iş yerine isabet etti.

01:53

Kilis'te, Suriye sınırındaki bazı alanlar 15 gün boyunca özel güvenlik bölgesi olarak belirlendi.

00:19

Topçu birlikleri terör mevzilerini vurdu

Hatay’ın Hassa ilçesindeki sınır birliklerinde yer alan fırtına obüsleri, Afrin’deki PKK/YPG-PYD hedeflerine son 1 saat içerisinde 12 atış yaparken, yaklaşık 30 tank sınırın sıfır noktasına konuşlandırıldı.

23:00

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Zeytin Dalı Harekatı'nın komuta merkezinde açıklama yaptı. Akar, "Zeytin Dalı Harekat'ı meşru müdafaadır. Peygamber ocağı olarak adlandırılan Silahlı Kuvvetlerimiz'in binlerce yıllık tarihimizin şanlı timsali oldunuz, ölürsek şehit kalırsak gazi olarak çıktığınız bu yolda, yurt içinde ve sınır dışında bu vatana hizmet ettiniz" ifadelerini kullandı.

22:40

TBMM Başkanı: Harekatın tek hedefi teröristlerdir

TBMM Başkanı Kahraman TSK'nın Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin "Uluslararası hukuka uygun olan harekatın tek hedefi terör örgütleri ve teröristlerdir" dedi.

22:20

'Zeytin Dalı' ABD'ye dokundu: 'Gerilim tırmanmasın' çağrısı

TSK'nın Afrin'deki PKK/PYD'li teröristlere yönelik 'Zeytin Dalı' harekatı ABD'ye dokundu. Pentagon, “Bütün taraflara gerilimi tırmandırmamaları ve en önemli görev olan DEAŞ'ı ortadan kaldırmaya yönelmeleri çağrısında bulunuyoruz" açıklaması yaptı.

22:10

PYD'nin zorla silah altına aldığı örgüt mensupları Özgür Suriye Ordusu'na teslim oldu.

22:00

Başbakan Yıldırım, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin bilgi almak üzere Genelkurmay Karargahı'na gitti.

21:43

"Kara unsurları faaliyetlerini yarın icra edecek"

Başbakan Yıldırım, MHP lideri Bahçeli ile ortak basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, "Yarın itibarıyla gelişmelere göre kara unsurlarımız da gerekli faaliyetleri icra edecektir" dedi.

Bahçeli: Tarihe geçecek operasyon

MHP Genel Başkanı Bahçeli "Zeytin Dalı Operasyonu, Ortadoğu'nun yeniden şekillendirilmesi adına tarihe geçecektir" ifadelerini kullandı.

21:30

Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'nin Azez bölgesine askeri araç sevkiyatı gerçekleştirildi.

21:21

Suriye'ye nota verildi

Dışişleri Bakanlığı'nın İstanbul Temsilciliği vasıtasıyla Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu'na Zeytin Dalı harekatı hakkında nota verdiği bildirildi.

21:00

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Afrin'deki Zeytin Dalı Harekatı'nı Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki harekat merkezinden sevk ve idare ediyor. Genelkurmay, karargahtaki o anları basınla paylaştı.

20:37

TSK: 72 savaş uçağı operasyona katıldı

TSK, Afrin harekatına ilişkin "Harekâta katılan 72 uçak müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine dönmüşlerdir. Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

PYD'li teröristlerin silah deposu imha edildi

Türk Silahlı Kuvvetleri, terör örgütü PKK/PYD'nin silah deposunu imha etti. 72 savaş uçağıyla gerçekleştirilen operasyonda, ABD'nin PYD'li teröristlere verdiği silahlar büyük patlamaya neden oldu.

20:10

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford'un Rus mevkidaşı Valery Gerasimov'la bir telefon görüşmesi yaparak "Suriye'deki durum" dahil olmak üzere "ortak çıkarları" konuştuğu bildirildi.

20:00

BM Güvenlik Konseyi'nin diğer üyeleri İngiltere, Fransa ve Çin'in Türkiye'deki temsilcilerinin Afrin harekatıyla ilgili bilgilendirilmek üzere Dışişleri Bakanlığına çağrılması bekleniyor.

19.45

Türk savaş uçakları terör örgütü PKK/PYD'nin en kritik noktalarından biri olan işgal altındaki Minniğ askeri havaalanını vurdu.

19.30

Rusya: ABD provokatif adımlar attı

Rusya Savunma Bakanlığı, "Pentagon, Suriye’deki ABD yanlısı silahlı gruplara modern silahlar temin ederek provokatif adımlar attı" açıklamasını yaptı. Bakanlık açıklamasında "ABD'nin Suriye'de attığı sorumsuz adımlar nedeniyle ülkedeki çözüm süreci ve Cenevre süreci tehdit altına giriyor" ifadelerine yer verildi.

19.25

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Afrin harekatına ilişkin "Bu akşam bütün camilerimizde yatsı ve sabah namazı öncesi veya sonrası Fetih Suresi okunacak, ordumuza ve milletimize dua edilecektir." dedi.

19.18

TSK, 18.30 itibariyle belirlenen 113 PYD/PKK hedefinden 108'ini vurdu. Hastanelere getirilen ölü ve yaralıların tümünün PYD/PKKlı olduğu öğrenildi.

19: 10

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile bir telefon görüşmesi yaptı. Çavuşoğlu, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin "BM dahil tüm taraflara bilgi verildi" dedi.

19.01

TSK, "PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ, vurulan teröristleri sivilmiş gibi göstermeye çalışıyor" açıklamasını yaptı.

18.50

Başbakan Binali Yıldırım, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu telefon ile arayarak Afrin’e düzenlenen "Zeytin Dalı" Harekatına ilişkin telefonla bilgi verdi.

18.35

İran ve Rus Büyükelçileri, Türkiye'nin Dışişleri Bakanlığı'na geldi. Toplantının detaylarına ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.

18.30

Bozdağ: Harekat saygı ile başlamıştır

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: "(Zeytin Dalı Harekatı) Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve siyasi birliğine saygı ile bu harekatı başlatmıştır. Harekat süresince de bu temel ilkelere riayet edecek ve harekatın hedeflerine başarıyla ulaşmasını müteakip bölgeden ayrılacaktır. Türkiyenin başlattığı bu harekat, Suriye devletine, Suriye halkına, Suriyenin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve siyasi birliğine, bölgede yaşayan Türkmen, Kürt ve Arap kardeşlerimize karşı bir harekat değil, DEAŞ, PKK, PYD ve YPG terör örgütlerine karışı başlatılmış bir harekattır."

"Harekatın planlanmasında ve icrasındaki tek hedef, terör örgütleri ve teröristler ile bunlara ait sığınak, barınak, mevzi, silah, araç ve gereçlerdir. Siviller asla hedef değildir. Siviller zarar görmesin diye her tür planlama yapılmış ve gerekli her tedbir alınmıştır."

18.00

Afrin'den çekildi

Rusya Savunma Bakanlığı, "Rus askerlerinin güvenliğinin sağlanması amacıyla Afrin’deki Rus askerleri Tel Rıfat’a sevk edildi" dedi.

TSK: Zeytin Dalı Harekatı başladı

TSK'dan yapılan son dakika açıklamasında, "Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere 'Zeytin Dalı Harekatı' başlatılmıştır" denildi.

  • Ayrıca açıklamada şu ifadelere yer verildi:
  • "Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK'nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51'inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.
  • Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir."
ÖSO birlikleri bölgeye girdi

Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı birliklerin bir kısmı, Suriye'de terör örgütü PYD/PKK'nın işgal ettiği alanlara girmeye başladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının gün içerisinde önceden belirlenen terör hedeflerine yönelik top atışlarının ardından Suriye'nin değişik bölgelerinden sevk edilen ÖSO mensupları, zırhlı araçlarıyla Kilis-Hatay hudut hattında ilerleyerek bazı noktalardan Afrin tarafına geçiş yaptı.

ÖSO birliklerinin şu ana kadar herhangi bir direnişle karşılaşmadığı belirtildi.

17.20

Başbakan Binali Yıldırım, "Silahlı kuvvetlerimiz Afrin operasyonunda PYD/PKK unsurlarını yok etmek için havadan harekata başlamıştır" dedi.

17:10

Hatay'ın Reyhanlı ve Kırıkhan ilçeleri arasında sınır hattında uçak sesleri duyuluyor. Türk savaş uçakları Afrin'de terör örgütü PYD/PKK'ya ait gözlem noktasını vurdu.

İdlib'deki Türk savaş uçakları, Afrin'in Türkiye sınırı hattındaki Cinderis beldesine bağlı Celeme, Himdiye, Haclar, Freriye ve Tel Sellür köylerindeki PYD/PKK'ya ait gözlem noktaları ve hedeflerini bombaladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 2 saat önce yaptığı açıklamada, "Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır. Bunu Münbiç takip edecek" demişti.

17.00

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, saat 17.00'da başlayan Zeytin Dalı Harekatı öncesi ABD ve Rus mevkidaşı ile telefonda görüştü.


#TSK
#Afrin
#Zeytin Dalı Harekatı
6 yıl önce