|

Güney Kore, Kuzey Kore'nin test füzelerini ateşlemesinin ardından görüşme çağrısında bulundu

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin denize iki seyir füzesi fırlatmasından sadece birkaç saat sonra Kuzey Kore ile görüşmelerin siyasi gösteri için değil barışın tesis edilmesine katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

11:30 - 17/08/2022 Çarşamba
Güncelleme: 11:29 - 17/08/2022 Çarşamba
Diğer
İki Kore ülkesi Nükleer silahsızlanma konusunda anlaşmaya çalışıyor.
İki Kore ülkesi Nükleer silahsızlanma konusunda anlaşmaya çalışıyor.

Yoon, nükleer silahların geliştirilmesine son vermesi ve nükleer silahsızlanmaya başlaması halinde Kuzey Kore'ye aşamalı ekonomik yardım sağlama isteğini yineleyerek, politikasının başlamasından bu yana Pyongyang ile diyalog çağrısında bulunduğunu belirtti.

"Güney ve Kuzey liderleri arasındaki herhangi bir diyalog veya yetkililer arasındaki müzakereler siyasi bir gösteri olmamalı, ancak Kore yarımadasında ve Kuzeydoğu Asya'da somut barışın kurulmasına katkıda bulunmalıdır" dedi.

Bu yorumların, Moon Jae-in, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ve ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın yer aldığı zirvelere yönelik açık bir eleştiri olduğu düşünülüyor.

Kuzey Kore çağrılara kulak vermedi

Bu toplantılara rağmen, nükleer silahsızlanma müzakereleri 2019'te durdu ve Kuzey Kore, yaptırımların sona erdirilmesi çağrısında bulunmasına karşıt, 2017'den bu yana ilk olacak olası bir nükleer test için hazırlandığı gözlemlendi. Kuzey Kore'nin Çarşamba günü başlattığı füze ateşlemeleri aylar sonra ise ilk kez bildirildi.

Yoon, Güney Kore'nin nükleer silahlarından vazgeçmesi durumunda Kuzey'in güvenliğini garanti edecek konumda olmadığını, ancak Seul'ün Kuzeydeki güncel durumda da olası bir bozulma istemediğini söyledi.

#Kuzey Kore
#Güney Kore
#Nükleer Silah
2 yıl önce