|

Havalar iyi gidince göçmen kuşlar göçmekten vazgeçti

Sibirya'dan güney ülkelere göç eden yabani kuşlar, Türkiye'de havalar iyi gidince göçmekten vazgeçti.

Cihan
00:00 - 3/12/2011 Cumartesi
Güncelleme: 12:29 - 3/12/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Havalar iyi gidince göçmen kuşlar göçmekten vazgeç
Havalar iyi gidince göçmen kuşlar göçmekten vazgeç

Sibirya'dan güneye göç eden yabani kuşlar için Sapanca önemli bir konaklama ve dinlenme merkezi. Ancak havaların iyi gitmesiyle birlikte göçmen kuşlar Sapanca'dan halen ayrılmadı. Soğuklar sebebiyle yiyecek bulamayan yaban kuşları, eylül ayı itibariyle kuzey ülkelerinden güneye göç etmeye başladı. Sibirya ve Almanya'nın üst kısımlarından gelen çok sayıda göçmen kuş, Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biri olan Sapanca Gölü'nde konakladı. Geride bırakılan kasım ayı ortasında göçü tamamlaması gereken kuşlar gündüz sıcaklıkların 15–16 dereceyi bulması sebebiyle gölden ayrılmadı. 17 türe yakın yabani kuş halen gölde konaklamaya devam ediyor.


Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Uzun, göçmen kuşların göçünün normalde eylül ayında başından başlayıp kasım ayı ortasında tamamlaması gerektiğini belirtiyor.


GÖL ÜZERİNDE İLGİNÇ ŞEKİLLER OLUŞTURUYORLAR

Gölde konaklayan kuşlar havaların iyi gitmesiyle birlikte yiyecek sıkıntısı çekmiyor. Binlerce kuş avlandıktan sonra bir araya gelerek göl yüzeyinde ilginç şekiller oluşturuyor. Uzaktan bakıldığında gölde simsiyah bir tabaka gibi görünen kuşlar seyri doyumsuz bir manzara sunuyor.

12 yıl önce