|

Çok öfkeliyiz

ABD’nin yaptırım politikaları her geçen gün küresel bir kaosu tetiklemeye yaklaşıyor. Önceki gün Rusya ve Çin’i hedef alan yeni yaptırım kararları açıklayan Washington’a, Pekin ve Moskova’dan, tonu sert ve yüksek tepkiler de gerilimin boyutunu gözler önüne serdi. Her iki başkent de ABD’yi pervasız ve düşmanca politikalarının sonuçları olacağı konusunda uyardı.

Haber Merkezi
04:00 - 22/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 06:23 - 22/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Vladimir Putin - Xi Jinping - Donald Trump
Vladimir Putin - Xi Jinping - Donald Trump

Küresel alanda uyguladığı tehdit, şantaj ve müdahale politikalarıyla haydut devlet pozisyonuna düşen ABD yönetiminin önceki gün Rusya ve Çin’e ilişkin aldığı yeni yaptırım kararları hem Moskova hem de Pekin’den çok sert tepki gördü. İki başkentten yapılan açıklamada da Washington’un uluslararası normlara ciddi zararlar veren adımlar attığına dikkat çekilerek, bu yanlış adımların bir bedelinin olacağıvurgulandı. ABD Dışişleri Bakanlığı dün Rusya’dan 10 Rus Sukhoi Su-35 4’üncü nesil savaş uçağı ve S-400 füze sistemlerini satın alan Çin Savunma Bakanlığına bağlı Malzeme Geliştirme Departmanı yetkililerine yaptırım kararı aldığını açıklamıştı. Trump yönetimi, Çin’e yönelik yaptırımlar dışında, Rus ordusu ve istihbaratı ile bağlantılı 33 kişi ve kurumu da kara listeye aldı.


YAPTIRIM HİSTERİSİ

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov yaptırımşara ilişkin, “ABD, silah ihracatında ana rakibini piyasadan uzaklaştırmak için uluslararası ticaret ilkelerine aykırı yöntemleri kullanmaya çalışıyor” dedi. ABD’nin bu kararla ilişkileri zedelediğine işaret eden Peskov, “Bu tür eylemler hasmanedir ve zaten verimsiz bir durumdaki ikili ilişkilere daha da fazla zarar veriyor” diye konuştu. Peskov, Washington’un “yaptırım histerisine” tutulduğunu savundu.


Düşmanımız başarısız

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov’un da, açıklamasında ABD’den “düşmanımız” şeklinde bahsetmesi dikkat çekti. Ryabkov, “Her yaptırım kararı, düşmanımızın Rusya’yı baskı altına alma politikasının başarısızlığını göz önüne seriyor” ifadelerini kullanırken, son kararın, 2011’den bugüne alınan 60. yaptırım olduğuna dikkat çekti. Ryabkov’un, “Washington, Rusya-ABD ilişkilerinde gerilimi yükselten adımlarla, küresel istikrara zarar verdiğini de hatırlamalı. Ateşle oynamak aptalca ve oldukça tehlikeli olabilir” vurgusunu yapması da dikkat çekti.

Mantıksız yöntem

Çin Dışişleri Bakanlığı ise, ABD’nin Çin’in Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi ve Rus savaş uçağı alımına yaptırım kararı getirmesine tepki göstererek, bu karardan dönülmesi çağrısı yaptı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, “ABD’nin bahsi geçen mantıksız yönteminden güçlü şekilde öfke duyduğumuzu ifade ediyoruz” dedi.

Sonuçları olur

ABD’nin yaptırım kararının uluslararası temel normları ciddi şekilde ihlal ettiğini belirten Sözcü Şuang, bu kararın iki ülke, iki ordu ilişkilerine ciddi zarar verdiğini söyledi. Şuang, “ABD’ye güçlü şekilde hatasını düzeltmeye ve sözde yaptırımları iptal etmeye çağırıyoruz. Aksi takdirde ABD tarafı bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalacak” yorumunu yaptı.

#ABD
#Rusya
#Çin
#Suriye
6 yıl önce
default-profile-img