|

Hedefleri Guta’yı boşaltmak

Esed rejiminin Şam’ın banliyösü Guta’da katlettiği sivillerin sayısı bir haftada 400’e ulaştı. Gutalı Gıyassetin Zeyn, Rakka, Guta ve diğer kentlerdeki katliamların aynı planın parçası olduğunu söyledi. “Hedef Suriye halkını yerinden etmek ve bölgeyi insansızlaştırmak” diyen Zeyn’e göre İran, nüfuz ettiği Şam’ı Beyrut’a dönüştürmek istiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/02/2018 Pazar
Güncelleme: 01:13 - 25/02/2018 Pazar
Yeni Şafak
Hedef insansız kuşak: Rakka ve Guta aynı planın parçası
Hedef insansız kuşak: Rakka ve Guta aynı planın parçası

ABD, Rusya ve İran Suriye’de kalıcı nüfuz tesis etmek amacıyla etnik temizlik yürütüyor. “Suriye genelinde karanlık hesap güden odaklar terörü vasıta kılarak ülkenin kaynaklarını sömürüyor, insanlarını öldürüyor” diyen Gutalı Gıyassetin Zeyn, “Hepsi aynı planın parçası, hedef, Suriye halkını yerinden etmek ve bölgeleri insansızlaştırmak” ifadelerini kullandı. Yeni Şafak'a konuşan Gutalı aktivist ve Fidan İnsani Yardım ve Dayanışma Derneği Başkanı Zeyn, "BM ve uluslararası inisiyatif Suriye’de intihar etmiştir" diye konuştu.

GUTA’YI İRAN İSTİYOR

Şam’ın doğu banliyölerinden Guta’da halen 400 bin kişinin yaşadığını ve Şam merkez ve çevresini İran’ın Sünni nüfustan arındırmak istediğine dikkat çeken Gıyaseddin Zeyn, Tahran yönetiminin her ne pahasına olursa olsun Şam’ı istediğini belirtti. İlk olarak, Zabadani, Madaya gibi bölgelerin Guta örneğinde olduğu gibi kuşatma ve olağanüstü katliamlarla insansızlaştırıldığına dikkat çeken Zeyn, "Molla yönetiminin hedefi, "Şam’ı yeni bir Beyrut’a dönüştürmek" diye konuştu.


ACIMASIZ PAYLAŞIMIN KURBANI

Rakka, Haseke ve Deyrizor hattında ABD, Tartus, Lazkiye ve Humus güzergahında Rusya, Şam, Kuneytra, Dera koridorunda ise İran’ın nüfuz sahibi olmaya çalıştığını söyleyen Fidan İnsani Yardım Derneği Başkanı Zeyn, "bu acımasız paylaşım mücadelesinin yegane kurbanı ise bizim masum halkımız" dedi.

UÇAKLAR HER IŞIĞI VURUYOR

"Guta hem kuşatma altında hem de her türden bomba ile vuruluyor" şeklinde konuşan Gıyaseddin Zeyn, bölgede 1 kilo tuzun 33 dolar, 1 kilo pirincin ise 11 dolara satıldığını anlattı ve yaşanan drama dair şu bilgileri verdi: Gece uçaklar gördüğü her ışığı vuruyor. Guta halkı her daim karanlığa mahkum durumda. Elektrik üretme imkanı akaryakıt olmadığı için zaten yok. Geride kalan 5 yıllık dönemde 7 binden fazla Guta’lı şehid oldu. Bunlardan önemli bir kısmı açlık ve tıbbi yetersizlik nedeni ile ölen çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşuyor.

BMGK’dan ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Suriye'de yarından itibaren bir ay “insani ateşkes” kararı aldı. Tasarı ile Suriye'ye insani yardım ulaştırılarak ve özellikle Doğu Guta'daki durumu ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için en az bir ay silahlar susacak. Kararda, tüm taraflardan “gecikmeden” çatışmaları en az 30 gün durdurmaları talep edildi. Oy birliğiyle kabul edilen kararda ayrıca özellikle rejimin kuşatması altında olan insani durumun “alarm verdiği” Doğu Guta'da da dahil Yarmuk, Fua ve Kefraya'da kuşatmanın kaldırılması talebinde bulunuldu. Rusya dün tasarıyı, "dış aktörler" de garanti verirse destekleyeceğini açıklamıştı.

Guta’da ağır bombardıman

Suriye’deki Beşşar Esed rejiminin ablukada tuttuğu Doğu Guta’ya dün düzenlediği hava saldırılarında 38 sivil yaşamını yitirdi. Bölgedeki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, dün Doğu Guta’ya bağlı sivil yerleşimlerden Duma’da 15, Şifoniye ve Abadde’de 5’er, Kefer Batna’da 3, Ayn Terma, Zemelka ve Hamuriye’de 2’şer ve Haresta Sakba, Medyere ve Merc’de birer sivil can verdi. Şiddetli saldırılar devam ederken, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Doğu Guta’daki Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) merkezinden alınan bilgiye göre, rejimin şiddetli saldırılarında son 6 günde ölenlerin sayısı 389’a ulaştı. Rejim, son 6 günde 22 sağlık merkeziyle bir cami ve yetimhaneyi hedef aldı.

#Suriye
#Doğu Guta
6 yıl önce