|

Hindistan'dan Pakistan'a Keşmir uyarısı

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ülkesinin bağımsızlık günü dolayısıyla yaptığı konuşmada Pakistan ile aralarındaki ihtilaflı bölgeler hakkında sert açıklamalar yaptı. Modi, "Pakistan'ın, Belucistan ve Azad Keşmir'de halka karşı işlediği savaş suçlarının hesabını dünyaya vereceği zaman gelecek" dedi.

Yeni Şafak
13:57 - 15/08/2016 Pazartesi
Güncelleme: 11:02 - 15/08/2016 Pazartesi
AA

Modi, Hindistan'ın 70. Bağımsızlık Günü dolayısıyla Yeni Delhi'nin tarihi Kırmızı Kalesi'nin surlarında halka seslendi.



Balucistan, Gilgit ve Pakistanlılar tarafından Azad Keşmir olarak adlandırılan Keşmir'in Pakistan'ın kontrolünde bulunan kesiminde yaşayanların son günlerde kendisine teşekkür ettiklerini ifade eden Modi, “Daha önce bu insanları hiç görmedim. Bu bölgeleri de daha önce hiç görmedim ancak buralarda yaşayanlar bana teşekkür ettiler." dedi.



Modi, konuşmasında "Pakistan, savaş uçaklarıyla kendi halkını nasıl vurduğunu unuttu. Pakistan'ın, Belucistan ve Azad Keşmir'de halka karşı işlediği savaş suçlarının hesabını dünyaya vereceği zaman gelecek." yorumunu yaptı.



Pakistan'ın Peşaver kentinde 2014 yılında Taliban'ın bir okula düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden 150 Pakistanlı için Hindistan parlamentosunun yas tuttuğunu, bunun insani yaklaşımın güzel bir örneği olduğunu vurgulayan Modi, bazı ülkelerin teröristleri yücelttiğini savundu.



Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, dün ülkesinin bağımsızlık gününde yaptığı konuşmada, Cammu Keşmir için bağımsızlık çağrısında bulunmuştu.



Pakistan 14 Ağustos, Hindistan da 15 Ağustos 1947'de Britanya Krallığı'ndan bağımsızlıklarını ilan etmişti. Keşmir, iki ülke arasında bağımsızlıklarını kazandıkları 1947 yılından bu yana tartışma konusu olmayı sürdürüyor. Keşmir'de 70 bin kişi şiddet olaylarında yaşamını yitirdi.



Cammu Keşmir'deki direnişçiler, 1989'dan bu yana bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.




#Azad Keşmir
#Cammu Keşmir
#Hindistan
#Narendra Modi
#Pakistan
8 yıl önce