|

Hırsız askerler

ABD, işgal ettiği ülkeleri yağmalarken Amerikan askerleri de kendi ordusunu dolandırdı. ABD merkezli Kamusal Dürüstlük Merkezi’ne göre 115 Amerikan askeri 52 milyon değerinde yakıt ve askeri teçhizatı çaldı. Gerçek sayının milyar dolarlar ile ifade edilebileceği belirtiliyor.

Yeni Şafak
04:00 - 7/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 23:34 - 6/05/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Irak ve Afganistan işgallerine katılan 115 ABD askerinin hırsızlık, rüşvet ve sahtekarlık suçlarından yargılandıkları ortaya çıktı. Araştırmacı gazetecilik çalışmalarına imza atan Kamusal Dürüstlük Merkezi'nin (Center for Public Integrity) raporuna göre Amerikan askerleri “sarı altın” dedikleri orduya ait yakıtları çalarak Afganlılara sattı. Orduya ait yakıt hırsızlığının Afganistan'daki askerler arasında gözde olduğu ve 15 milyon dolarlık yakıtın çalınarak Afganlılara satılmasının yargıya taşındığı kaydedildi.



MAŞA YAPTILAR


En çok askeri teçhizat çalmayı tercih eden Irak'taki Amerikan askerlerinin ise suçu Iraklılar eliyle işlediği kaydedildi. Askerlerin Iraklıların ABD üssündeki askeri teçhizatı çalmasına yardım ettiği ve Iraklı alıcılara rüşvet karşılığı pazarladıkları ifade edildi. Şimdiye kadar 115'in üstünde ABD askeri 3 ila 17 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Afganistan'dan sorumlu Özel Başmüfettiş John F. Sopko bilinenlerin buzdağının görünen kısmı olduğunu, 327 davanın sürdüğünü belirtti.


Soruşturmayı yürüten yetkililer orduya verilen maddi zararın milyarlarca doları bulmuş olabileceği uyarısı yaptı.



KAYIP SİLAHLAR


ABD'nin Yemen hükümetine gönderdiği 500 milyon dolarlık hafif silah, cephane, gece görüş gözlüğü, devriye teknesi ve askeri aracın izinin kaybedildiği geçtiğimiz mart ayında ortaya çıkmıştı. Adının gizli kalması koşuluyla Washington Post gazetesine konuşan bir kaynak, “Yardımların tamamen tehlikede olduğunu ve kaybolduğunu farz etmek zorundayız” demişti.



#amerikan askerleri
#Afganistan
#ırakın işgali
9 yıl önce