|

Hırvatistan'dan Arnavutluk'a AB desteği

Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Stier, Arnavutluk'un AB müzakerelerinin başlatılmasına destek verdiklerini açıkladı.

Yeni Şafak
20:46 - 9/02/2017 Perşembe
Güncelleme: 20:47 - 9/02/2017 Perşembe
AA
Hırvatistan'dan Arnavutluk'a AB desteği
Hırvatistan'dan Arnavutluk'a AB desteği

Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Davor Ivo Stier, Avrupa Birliğine (AB) katılım müzakerelerinin başlatılması konusunda Arnavutluk'a tam destek verdiklerini ifade etti.



Stier, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de resmi temaslarda bulunan Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati ile bir araya geldi.



İki bakan, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Batı Balkanlar'daki istikrarın güçlendirilmesinin ve bölge ülkelerinin NATO ve AB üyeliklerinin önemine işaret etti.



Stier, Arnavutluk'un dış politika ve güvenlik konusunda AB ile uyum içinde olduğunu söyleyerek, Hırvatistan'ın bölgedeki ülkeleri AB ve NATO üyeliğine yaklaştıracak tüm reformları desteklediğini kaydetti.



"Arnavutluk'a tam destek"


AB'ye üyelik sürecinde, Arnavutluk'un uyguladığı yargı reformlarına da değinerek, "Hırvatistan, AB'ye katılım müzakerelerinin başlatılması konusunda Arnavutluk'a tam destek vermektedir." ifadesini kullandı.



Ditmir Bushati de bölgenin Avrupa ve dünyadaki gelişmelerden etkileneceğini ifade ederek, NATO üyeleri Arnavutluk ile Hırvatistan'ın üzerine düşen görevin, stratejik işbirliği kapsamında bölgedeki tüm ülkelerin bir an önce NATO ve AB'ye üye olması için ortak çalışmalar yürütmek olduğunu kaydetti.



"NATO üyeliği sürecinde fayda var"


ABD'nin bölgedeki politikalarına ilişkin yöneltilen bir soruyu da yanıtlayan Bushati, Hırvatistan ve Arnavutluk'un, ABD'nin NATO üyelik sürecindeki desteğinden büyük faydalar gördüğüne işaret etti.



Bushati, "Biz ABD'nin bu bölgedeki varlığına büyük önem veriyoruz. Kendisiyle işbirliği konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bu işbirliğinin devam etmesini diliyoruz." ifadelerini kullandı.



Hırvatistan'da yaşayan Arnavut azınlığın statüsünün belirlenmesinde gösterdiği gayretler için ilgililere teşekkür eden Bushati, "Arnavutluk ile Hırvatistan'ın ortak hedefi, bölge ülkelerde istikrarın ve demokrasinin sağlanması ve bölge ülkelerinin AB üyeliğine uygun duruma getirilmesidir." dedi.



Bushati, Zagreb'deki temasları kapsamında ayrıca, Başbakan Andrej Plenkovic tarafından da kabul edildi.


#AB
#Hırvatistan
7 yıl önce