|

'İki ülke arasında tam bir normalleşme bekliyoruz'

ABD'nin Sudan'a ekonomik yaptırımları durdurmasının ardından iki ülke arasında resmi görüşmeler başladı.

Yeni Şafak
20:02 - 16/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 20:11 - 16/11/2017 Perşembe
AA
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan

Sudan ve ABD arasındaki geçmişteki diyalog dosyalarının takibi için resmi görüşmelere başlandı.

Görüşmelerin açılış oturumunda konuşan Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Gandur, ABD yönetimiyle daha önceden başlatılan diyaloğa bugün devam ettiklerini belirtti.

Gandur, ABD'nin Sudan'a yönelik ekonomik yaptırımları kaldırdığını vurgulayarak, "İki ülke arasında tam bir normalleşme bekliyoruz." dedi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan, "Eski Başkan Barack Obama döneminde başlayan ve yeni dönemde de devam eden diyalog için Hartum'da bulunmaktan dolayı mutluyum." ifadelerini kullandı.

'İki ülke arasındaki diyaloglar sürdürülecek'

Geçen ay Sudan'a yönelik ekonomik yaptırımların kaldırıldığını aktaran Sullivan, ortak meseleler hakkında iki ülke arasındaki diyalogların sürdürüleceğini bildirdi.

İki ülke heyetlerinin selamlama konuşmalarının ardından basına kapalı oturumlara başlandı.

Bugün resmi temaslarda bulunmak üzere başkent Hartum'a gelen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sullivan'ın ziyaretinin 2 gün sürmesi bekleniyor.

ABD yönetimi, 1993'te "terörizmi destekleyen devletler" kategorisine alınan Sudan'a 1997'de dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın talimatıyla yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Beyaz Saray'dan 13 Ocak'ta yapılan yazılı açıklamada, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın bir kararname yayımladığı ve Sudan'a 20 yıldır uygulanan ticari yaptırımların kaldırılması talimatı verdiği belirtilmişti.

Yaptırımların kaldırılmasının, terörle mücadelede Washington yönetimiyle iş birliği yapılması, Güney Sudan'da barışın sağlanmasına destek olunması gibi 5 konuya dayandığı ifade edilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise 12 Temmuz'da söz konusu yaptırımların nihai olarak kaldırılmasını 3 ay daha ertelediğini bildirmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert 6 Ekim'de, Sudan'a yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılmasını yazılı açıklamayla kamuoyuna duyurmuştu.

#ABD
#Sudan
#Diyalog
#Yaptırım
6 yıl önce