|

Son Dakika: Afrin'e Zeytin Dalı operasyonunda dakika dakika son gelişmeler

Fırat Kalkanı Harekatı ile sınır hattının terörden temizlenmesinin ardından, Afrin'e operasyon gündeme gelmişti. Adeta bir terör yuvasına dönüşen Afrin'in, PKK/PYD'den temizlenmesi için düğmeye basıldı.20 Ocak günü TSK, saat 17.00'de başlayan operasyonunun adını "Zeytin Dalı Harekatı" olarak açıkladı. TSK, operasyonun ilk günü 18.30 itibariyle belirlenen 113 PYD/PKK hedefinden 108'ini vurdu. Afrin'e konuşlanan tanklar, topçu atışlarına başladı. Askeri kaynaklar, kırsalda ciddi bir direnişle karşılaşılmadığını ve terör örgütü üyelerinin köy ve kasabalara çekildiğini belirtiyor.Operasyonun ikinci gününde, Kilis Gülbaba mevkiinden 11.05'te kara harekatı başladı. Savaş uçaklarının ardından kara gücü de harekete geçti.

Yeni Şafak
01:08 - 23/01/2018 Salı
Güncelleme: 09:40 - 23/01/2018 Salı
Yeni Şafak
TSK, PKK/PYD'nin işgal ettiği Afrin'e operasyon başlattı.
TSK, PKK/PYD'nin işgal ettiği Afrin'e operasyon başlattı.

Geçtiğimiz günlerde ABD'nin 30 bin kişilik yeni bir güvenlik gücü kuracağını duyurması, bardağı taşıran son damla olmuştu. Bu açıklamadan sonra Türkiye, Afrin’e her an girebileceğini sıklıkla dillendirmeye başlamıştı. Ve bugün, TSK birlikleri sınırı geçti. Türk savaş uçaklarının başlattığı bombardımanın ardından ÖSO güçleri de Afrin'e doğru yol aldı.


Üçüncü gün

00:06

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferans aracılığıyla Pazartesi akşamı itibarıyla Zeytin Dalı Harekatı’nın durumu hakkında yetkililerden bilgi aldı.


23.05

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Kilis'in Gülbaba Köyü'nün güneydoğusunda terör örgütü unsurları ile girilen çatışmada bir asker şehit oldu.

20:40


ABD Savunma Bakanlığı Afrin’de PYD/PKK terör örgütüne karşı yürütülen Zeytin Dalı Harekatı ve Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki kaygıları konusunda Türkiye ile görüşmeler yürüttüğünü açıkladı.

20:10


Hatay'da konuşlandırılan çok sayıda tank ve zırhlı araç, Suriye sınırına gönderildi.

18:15


Türk savaş uçakları, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Suriye'nin Afrin bölgesinde terör örgütü PYD/PKK hedeflerini vurdu.

16.15

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini gidermek için birlikte neler yapılabileceğini görmeyi hedeflediklerini belirtti

15.28


Burseya Dağı’na düzenlenen operasyonda 10 PKK'lı yakalandı. Bazı kaynaklar, Türk askeri ve ÖSO’nun dağın tamamını ele geçirdiğini ifade ediyor.



15.15

Rusya'yı ihanetle suçlayan YPG'li teröristler, birlikte çalıştıkları ABD öncülüğündeki DAEŞ karşıtı koalisyondan yardım istedi.

15.00

PYD/PKK, Afrin'deki DEAŞ'lı tutukluları ÖSO ve TSK'ya karşı savaşmaları karşılığında serbest bıraktı.

14.35

İngiltere, Türkiye'ye Afrin Harekatı konusunda destek vererek, "Tansiyonun düşürülmesi için birlikte çalışacağız." mesajı verdi.

14.12

ÖSO kuvvetleri Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Şeyh Basi, Kurni, Haftar ve Marso köylerini de ele geçirdi.

14.08

TSK, Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin bölgesinin doğusundaki Azez'den operasyon başlattı.

12.55

Rusya'dan açıklama:

Suriye'nin toprak bütünlüğü hayati önem taşımaktadır. Fransa'nın BMGK çağrısı taraflı ve çifte standartttır.

12.30

Türk jetleri, Raco bölgesine hava harekatı düzenliyor.

09.55

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Suriye'deki terör hedeflerine yönelik operasyonların sürdüğü bölgeye Kilis'ten top atışları yapılıyor.

07.50


Azez'de ÖSO İle YPG arasında çatışma çıktığı bildirildi. ÖSO gruplarından Ceyşul Şimal'dan alınan bilgilere göre, ÖSO'ya bağlı bazı gruplar Bursayye cephesinde harekete geçti.

02.57

ABD Savunma Bakanı Mattis, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin "Türkiye'nin meşru güvenlik endişeleri var. Hava saldırısı yapmadan önce bunu yapacaklarına dair bizi uyardılar" dedi.

00.50

Suriye Geçici Hükümeti, terör örgütü PKK/PYD'nin kontrolündeki Münbiç'e yönelik askeri harekatın başladığını açıkladı.

İkinci gün

23.05

Terör örgütü PYD/PKK tarafından Reyhanlı ilçesine yönelik roketli saldırıların gerçekleştirildiği iki mevzi TSK'nın hava harekatıyla imha edildi. TSK, bu hava harekatıyla Afrin'deki terör hedeflerini ilk kez gece saatlerinde vurmuş oldu.

21:26

Zeytin Dalı Harekatı’nın başlatıldığı Suriye’nin Afrin bölgesinden Türkiye’ye atılan roketlere TSK Suriye sınırındaki obüslerle misliyle karşılık vermeye başladı.

21.00

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin'e yönelik operasyonunu hazmedemeyen Fransa, BM Güvenlik Konseyi'nin toplanması için çağrıda bulunmuştu. Fransa'nın çağrısı doğrultusunda, BMGK yarın toplanacak.

19:57

TSK ve ÖSO güçleri, Afrin'deki 11 köyü PYD'li teröristlerin işgalinden kurtardı.

19:51

ABD Dışişleri Bakanlığı, terör örgütü PKK/PYD'li teröristler için endişelerini tekrarladı. Dışişleri, "Operasyonun kapsam ve süresi sınırlı olmalı. Sivil kayıplardan kaçınılmalı" açıklaması yapıldı.

19.30


Zeytin Dalı Harekatı devam ederken TSK'ya ait savaş uçakları Afrin'de ABD'nin terör örgütü YPG'ye verdiği silahların bulunduğu depoyu vurdu. TSK, o görüntüleri basınla paylaştı.


19.20

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda Afrin'i görüştü. İkilinin görüşmesinde Türk Silahlı Kuvvetlerince başlatılan Zeytin Dalı Harekatı konuşuldu.

19.00

TSK ve ÖSO güçlerinini başlattığı Afrin operasyonuyla ilgili İran'dan tepki çeken bir açıklama geldi. Suriye topraklarında binlerce İran destekli milis bulunmasına rağmen, İran yönetimi "Afrin operasyonunun bir an önce sona ermesini istiyoruz" açıklamasını yaptı.

18:50

Suriye sınırında konuşlu birliklere takviye amaçlı gönderilen 15 obüs yüklü TIR ile 4 zırhlı personel taşıyıcı Kilis'e ulaştı.

18.35

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde PYD'li teröristler tarafından sivillere ikinci roketli saldırı düzenlendi. Hayat Valisi Erdal, saldırıda yaralıların olduğunu belirtti.

17:30

Başbakan Yıldırım, Afrin'deki Zeytin Dalı Harekatına ilişkin, "Zeytinler halka, dalları teröristlere gidiyor" dedi.

16.59

ÖSO kuvvetleri Zeytin Dalı Harekatı Kapsamında Afrin’nin batısındaki Raco ve Şeyh Hadit Kasabalarını izleyen 4 stratejik tepeyi de ele geçirdi.

16.52

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Irak'ta yaptığı konuşmada, "Bölgeyi teröristlerden temizleyeceğiz. Eğer Fransa, bu konuyu BMGK'ya götürecek olursa, bizim gözümüzde müttefik konumundan terörü destekleyen ülke konumuna düşer. Fransa'nın bize ancak destek vermesini bekleriz, teröristlerin yanında olmasını beklemeyiz. Onlar da en az bizim kadar PYD/PKK'nın nasıl tehdit olduğunu biliyor." şeklinde konuştu.

16.25

TSK desteğiyle ilerleyen ÖSO, Afrin'in kuzeybatısındaki Balıköy ve Eda Manlı köylerini de bölücü terör örgütü PYD ile çatışmalar sonuncu ele geçirdi.

16.23

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Bagheri ile telefonda görüştü.

16.20

Topçu birlikleri, YPG'lilerin tünel kazdığı Parsa Dağı'nı vuruyor.

16.01

NATO, Türk Silahlı Kuvvetlerinin terör örgütü PYD/PKK'nın işgal ettiği Suriye'nin Afrin bölgesine yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin, "Tüm ülkelerin kendini savunma hakkı bulunmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

15.45

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Kuvvet Komutanları, Zeytin Dalı Harekatı'nı denetlemek için Hatay'a gitti.

13.09

ÖSO kuvvetleri Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Raco güzergahındaki Şengel Köyünü bölücü terör örgütü PYD ile çatışmalar sonucu ele geçirdi.

11.05

Zeytin Dalı Operasyonu kapsamında, 11.05'te kara harekatı başladı. Savaş uçaklarının ardından kara gücü de harekete geçti. Kara harekatının başladığını, Başbakan Binali Yıldırım duyurdu.

Saat 09.33

Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı birliklerin, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Suriye'deki terör hedeflerine yönelik operasyonlarını başlatmasının ardından sınırın Kilis tarafından top sesleri duyuluyor.

Saat: 08.33

Terör örgütü PYD/PKK'nın işgalindeki Afrin bölgesine giren Özgür Suriye Ordusu, geniş kapsamlı operasyon başlattı.

Zeytin Dalı'nın ilk günü

Mühimmat deposu havaya uçuruldu

Afrin’e gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekatı kapsamında, teröristlere ait bir mühimmat deposu havaya uçuruldu. Pilotun ustalıkla yaptığı vuruşu kameraya yansıdı.


Saat: 5:30


Esed rejimi, terör örgütünün işgalindeki Şeyh Maksud mahallesinden Afrin’e takviye gönderebilmesi için kara yolundan geçiş imkanı sağlıyor. Örgüt, rejimin izniyle Halep merkezi Afrin'e bağlayan Nubul Zehra kara yolunu kullanmaya başladı. Şeyh Maksud mahallesinden çok sayıda PYD/PKK’lı, mühimmat yüklü araçlarla Afrin yönünde ilerliyor.


Saat: 04:55

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, "Afrin'in kendileri için bir operasyon alanı olmadığını" ve "Türkiye'nin Afrin'e düzenlediği operasyon konusunda kendilerine bilgi verdiğini" kaydetti.

Saat: 03:20

Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "4 noktaya roket isabet etti. Can kaybı yok, bir kişinin yüzüne cam parçası isabet etti." dedi.

Tekinarslan, angajman kuralları gereği roket atılan bölgeye güvenlik güçlerinin misliyle karşılık verdiğini kaydetti.



Saat: 02:17

Kilis'e Suriye tarafından birkaç dakika arayla ateşlendiği belirtilen roketler, iki ev ve bir iş yerine isabet etti.

Saat: 01:53

Kilis'te, Suriye sınırındaki bazı alanlar 15 gün boyunca özel güvenlik bölgesi olarak belirlendi.

Saat: 00:19

Topçu birlikleri terör mevzilerini vurdu

Hatay’ın Hassa ilçesindeki sınır birliklerinde yer alan fırtına obüsleri, Afrin’deki PKK/YPG-PYD hedeflerine son 1 saat içerisinde 12 atış yaparken, yaklaşık 30 tank sınırın sıfır noktasına konuşlandırıldı.

Saat 23:00

Akar: Meşru bir müdafaadır

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Zeytin Dalı Harekatı'nın komuta merkezinde açıklama yaptı. Akar, "Zeytin Dalı Harekat'ı meşru müdafaadır. Peygamber ocağı olarak adlandırılan Silahlı Kuvvetlerimiz'in binlerce yıllık tarihimizin şanlı timsali oldunuz, ölürsek şehit kalırsak gazi olarak çıktığınız bu yolda, yurt içinde ve sınır dışında bu vatana hizmet ettiniz" ifadelerini kullandı.

Saat: 22:40

TBMM Başkanı: Harekatın tek hedefi teröristlerdir

TBMM Başkanı Kahraman TSK'nın Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin "Uluslararası hukuka uygun olan harekatın tek hedefi terör örgütleri ve teröristlerdir" dedi.

Saat: 22:20

'Zeytin Dalı' ABD'ye dokundu: 'Gerilim tırmanmasın' çağrısı

TSK'nın Afrin'deki PKK/PYD'li teröristlere yönelik 'Zeytin Dalı' harekatı ABD'ye dokundu. Pentagon, “Bütün taraflara gerilimi tırmandırmamaları ve en önemli görev olan DEAŞ'ı ortadan kaldırmaya yönelmeleri çağrısında bulunuyoruz" açıklaması yaptı.

Saat: 22:10

PYD'liler teslim olmaya başladı

PYD'nin zorla silah altına aldığı örgüt mensupları Özgür Suriye Ordusu'na teslim oldu.

Saat: 22:00

Başbakan Yıldırım, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin bilgi almak üzere Genelkurmay Karargahı'na gitti.

Saat: 21:43

"Kara unsurları faaliyetlerini yarın icra edecek"

Başbakan Yıldırım, MHP lideri Bahçeli ile ortak basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, "Yarın itibarıyla gelişmelere göre kara unsurlarımız da gerekli faaliyetleri icra edecektir" dedi.

Bahçeli:
Tarihe geçecek operasyon

MHP Genel Başkanı Bahçeli "Zeytin Dalı Operasyonu, Ortadoğu'nun yeniden şekillendirilmesi adına tarihe geçecektir" ifadelerini kullandı.

Saat: 21:30

Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'nin Azez bölgesine askeri araç sevkiyatı gerçekleştirildi.

Saat: 21:21

Suriye'ye nota verildi

Dışişleri Bakanlığı'nın İstanbul Temsilciliği vasıtasıyla Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu'na Zeytin Dalı harekatı hakkında nota verdiği bildirildi.

Saat: 21:00

Harekat merkezinden ilk görüntü

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Afrin'deki Zeytin Dalı Harekatı'nı Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki harekat merkezinden sevk ve idare ediyor. Genelkurmay, karargahtaki o anları basınla paylaştı.

Saat: 20:37

TSK: 72 savaş uçağı operasyona katıldı

TSK, Afrin harekatına ilişkin "Harekâta katılan 72 uçak müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine dönmüşlerdir. Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

PYD'li teröristlerin silah deposu imha edildi

Türk Silahlı Kuvvetleri, terör örgütü PKK/PYD'nin silah deposunu imha etti. 72 savaş uçağıyla gerçekleştirilen operasyonda, ABD'nin PYD'li teröristlere verdiği silahlar büyük patlamaya neden oldu.

Saat: 20:10

ABD ile Rus genelkurmay başkanları görüştü

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford'un Rus mevkidaşı Valery Gerasimov'la bir telefon görüşmesi yaparak "Suriye'deki durum" dahil olmak üzere "ortak çıkarları" konuştuğu bildirildi.

Saat: 20:00

BMGK üyeleri Dışişleri Bakanlığı'na çağrılacak

BM Güvenlik Konseyi'nin diğer üyeleri İngiltere, Fransa ve Çin'in Türkiye'deki temsilcilerinin Afrin harekatıyla ilgili bilgilendirilmek üzere Dışişleri Bakanlığına çağrılması bekleniyor.

Saat: 19.45

TSK PKK/PYD'nin en kritik noktalarından birini vurdu

Türk savaş uçakları terör örgütü PKK/PYD'nin en kritik noktalarından biri olan işgal altındaki Minniğ askeri havaalanını vurdu.

Saat: 19.30

Rusya: ABD provokatif adımlar attı

Rusya Savunma Bakanlığı, "Pentagon, Suriye’deki ABD yanlısı silahlı gruplara modern silahlar temin ederek provokatif adımlar attı" açıklamasını yaptı. Bakanlık açıklamasında "ABD'nin Suriye'de attığı sorumsuz adımlar nedeniyle ülkedeki çözüm süreci ve Cenevre süreci tehdit altına giriyor" ifadelerine yer verildi.

Saat: 19.25

Camilerde Fetih Suresi okunacak

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Afrin harekatına ilişkin "Bu akşam bütün camilerimizde yatsı ve sabah namazı öncesi veya sonrası Fetih Suresi okunacak, ordumuza ve milletimize dua edilecektir." dedi.

Saat: 19.18

TSK: 113 hedefin 108'i vuruldu

TSK, 18.30 itibariyle belirlenen 113 PYD/PKK hedefinden 108'ini vurdu. Hastanelere getirilen ölü ve yaralıların tümünün PYD/PKKlı olduğu öğrenildi.

Saat: 19: 10

Dışişleri Bakanı: ABD dahil tüm taraflara bilgi verildi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile bir telefon görüşmesi yaptı. Çavuşoğlu, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin "BM dahil tüm taraflara bilgi verildi" dedi.

Saat: 19.01

TSK: Teröristleri sivil gibi gösteriyorlar

TSK, "PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ, vurulan teröristleri sivilmiş gibi göstermeye çalışıyor" açıklamasını yaptı.

Saat: 18.50

Başbakan Yıldırım Kılıçdaroğlu'nu aradı

Başbakan Yıldırım, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu telefon ile arayarak Afrin’e düzenlenen "Zeytin Dalı" Harekatına ilişkin telefonla bilgi verdi.

Saat: 18.35

İran ve Rus büyükelçileri Dışişleri'nde

İran ve Rus Büyükelçileri, Türkiye'nin Dışişleri Bakanlığı'na geldi. Toplantının detaylarına ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı.


Saat: 18.30

Bozdağ: Harekat saygı ile başlamıştır

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: "(Zeytin Dalı Harekatı) Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve siyasi birliğine saygı ile bu harekatı başlatmıştır. Harekat süresince de bu temel ilkelere riayet edecek ve harekatın hedeflerine başarıyla ulaşmasını müteakip bölgeden ayrılacaktır. Türkiyenin başlattığı bu harekat, Suriye devletine, Suriye halkına, Suriyenin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve siyasi birliğine, bölgede yaşayan Türkmen, Kürt ve Arap kardeşlerimize karşı bir harekat değil, DEAŞ, PKK, PYD ve YPG terör örgütlerine karışı başlatılmış bir harekattır."

"Harekatın planlanmasında ve icrasındaki tek hedef, terör örgütleri ve teröristler ile bunlara ait sığınak, barınak, mevzi, silah, araç ve gereçlerdir. Siviller asla hedef değildir. Siviller zarar görmesin diye her tür planlama yapılmış ve gerekli her tedbir alınmıştır."

Saat: 18.00

Afrin'den çekildi

Rusya Savunma Bakanlığı, "Rus askerlerinin güvenliğinin sağlanması amacıyla Afrin’deki Rus askerleri Tel Rıfat’a sevk edildi" dedi.

Saat 17.30

TSK: Zeytin Dalı Harekatı başladı

TSK'dan yapılan son dakika açıklamasında, "Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere 'Zeytin Dalı Harekatı' başlatılmıştır" denildi.

Ayrıca açıklamada şu ifadelere yer verildi:

  • "Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK'nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51'inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.
  • Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir."


ÖSO birlikleri bölgeye girdi

Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı birliklerin bir kısmı, Suriye'de terör örgütü PYD/PKK'nın işgal ettiği alanlara girmeye başladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının gün içerisinde önceden belirlenen terör hedeflerine yönelik top atışlarının ardından Suriye'nin değişik bölgelerinden sevk edilen ÖSO mensupları, zırhlı araçlarıyla Kilis-Hatay hudut hattında ilerleyerek bazı noktalardan Afrin tarafına geçiş yaptı.

ÖSO birliklerinin şu ana kadar herhangi bir direnişle karşılaşmadığı belirtildi.

Saat: 17.20

Başbakan Yıldırım: Hava harekatı başladı

Başbakan Yıldırım, "Silahlı kuvvetlerimiz Afrin operasyonunda PYD/PKK unsurlarını yok etmek için havadan harekata başlamıştır" dedi.

Saat: 17:10

TSK, PYD'nin gözlem noktalarını vurdu

Hatay'ın Reyhanlı ve Kırıkhan ilçeleri arasında sınır hattında uçak sesleri duyuluyor. Türk savaş uçakları Afrin'de terör örgütü PYD/PKK'ya ait gözlem noktasını vurdu.

İdlib'deki Türk savaş uçakları, Afrin'in Türkiye sınırı hattındaki Cinderis beldesine bağlı Celeme, Himdiye, Haclar, Freriye ve Tel Sellür köylerindeki PYD/PKK'ya ait gözlem noktaları ve hedeflerini bombaladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 2 saat önce yaptığı açıklamada, "Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır. Bunu Münbiç takip edecek" demişti.

Saat: 17.00

Akar, Rus ve ABD'li mevkidaşlarıyla görüştü

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, saat 17.00'da başlayan Zeytin Dalı Harekatı öncesi ABD ve Rus mevkidaşı ile telefonda görüştü.

Afrin neden önemli?

Peki, Afrin’in kimler için ne önemi bulunuyor? Halkın geçim kaynakları savaştan önce nasıldı, sonra ne oldu? Türkiye’nin ve ABD’nin amacı ne? İşte detaylar:

Sınıra çok yakın

Afrin, Suriye’nin Halep Valiliği’ne bağlı bir ilçe. Savaş öncesinde şehrin 500 bin civarında bir nüfusa sahip olduğu söylenirken şu anda net bir bilgi yok. Afrin'de toplam köy sayısı ise 360. Sınır kapılarına yakın olması jeopolitik açıdan Afrin’in önemini artırıyor. Afrin, Suriye’nin kuzeybatısında, Türkiye sınırına da çok yakın bir noktada yer alıyor.


Afrin kimler için ve neden önemli?

  • Türkiye için önemli, çünkü Suriye sınırının yanı başında kurulmak istenen terör koridoruna izin verilmek istenmiyor.
  • DEAŞ için önemliydi, çünkü 2016 Ağustos öncesinde ‘savaşçı ikmali’ için Afrin kıymet teşkil ediyordu.
  • ABD ve PYD/PKK için önemli, çünkü kantonların birleşmesi ve Akdeniz’e ulaşma hedefinin ikinci aşamasını gerçekleştirmesi açısından önem arz ediyor. Ayrıca, Türkiye’yi güneyden sıkıştırmak isteyen ABD, PKK/PYD’yi bölgedeki hedeflerine ulaşmak için kullanıyor.
  • Esed rejimi ve en büyük destekçisi Rusya için önemli, çünkü Suriye’nin tamamında hâkimiyetin sağlanması, sınırda bulunan Afrin gibi ilçeleri kontrol altında tutmaktan geçiyor.

#Afrin
#TSK
#Operasyon
#PYD/PKK
6 yıl önce