|

İngiliz gazetesi 'çatışmasızlık' kararını hazmedemedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Soçi ziyareti sonrası Rusya Devlet Başkanı Putin'le birlikte açıkladıkları 'Suriye'de çatışmasızlık kararı' uluslararası alanda geniş yankı uyandırırken, İngiliz gazeteleri söz konusu kararı hazmedemedi. Türkiye,Rusya ve İran'nın garantörlüğünde Astana'da açıklanan çatışmasızlık protokolü ile ilgili değerlendirme yapan İngiliz Times gazetesi, iki ülkenin 'Suriye'yi bölmek' istediği yönünde gerçeği yansıtmayan ifadelerle süreci çarpıtıyor.

Yeni Şafak
09:31 - 5/05/2017 Cuma
Güncelleme: 10:29 - 5/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye, Rusya ve İran'ın garantörlüğü ile Suriye'de çatışmasızlık bölgeleri ilan edildi.
Türkiye, Rusya ve İran'ın garantörlüğü ile Suriye'de çatışmasızlık bölgeleri ilan edildi.

Türkiye, Rusya ve İran'ın garantörlüğünde Suriye'de çatışmasızlık bölgelerinin ilan edilmesi uluslararası alanda geniş yankı uyandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Soçi ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile üzerinde uzlaştıkları ve kamuoyuna açıkladıkları çatışmasızlık bölgeleri konusu dün Astana'da gerçekleşen Suriye krizinin çözümü konulu toplantıda da kabul edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya dönüşü uçakta açıkladığı ve dün Dışişleri Bakanlığı'nın da resmen duyurduğu anlaşmaya göre İdlib, Hama, Humus, Halep ve Şam'ın Doğu Guta, Dera ve Kuneytra bölgeleri çatışmasızlık bölgesi ilan edilecek.

Türkiye ve Rusya'nın üzerinde uzlaştığı çatışmasızlık bölgeleri kararı, uluslararası alanda olumlu karşılanırken, söz konusu karar İngiliz basınını rahatsız etti. Suriye krizinin çözümü için uluslararası toplumun sadece seyirci kaldığı bu dönemde Türkiye'nin yoğun çabaları ile 5 ay önce başlayan ateşkesin daha da güçlenerek çatışmasızlık bölgelerine dönüşmesini değerlendiren İngiliz The Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in 'Suriye'yi böleceklerini' iddia etti.

Haberde dün imzalanan protolokolün, Suriye'deki savaşın son bulması için atılmış en büyük adım olabileceği belirtiliyor.

'Türk askerleri Suriye'nin kuzeybatısına ilerleyebilir'

Gazete iki kaynağa dayandırarak verdiği haberinde varılan anlaşma sonrası Türk askerlerinin, muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde güvenliği sağlamak ve El Kaide ile bağlantılı grupları bölgeden uzak tutmak için Suriye'nin kuzeybatısına ilerleyebileceklerini yazıyor.

Anlaşmanın ciddi riskler barındırdığını savunan Times gazetesi, "Ancak anlaşma, geçici bir çözümün garantörü dış güçlerin ilk kez bir hedefi gerçekleştirmek uğruna risk alacakları anlamına gelecek..." ifadelerini kullanıyor.

ABD ilk kez üst düzey katılım sağladı

Kazakistan'ın başkenti Astana'daki barış görüşmelerine değinen gazete, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Stuart Jones da, Trump yönetiminden bugüne kadarki en üst düzey yetkili olarak toplantıya katıldığını yazıyor.

Gazete ismini açıklamadığı bazı kaynaklara dayandırarak verdiği bilgilerde ise muhaliflerin söz konusu ateşkese karşı çıktığını iddia ediyor.






#Suriye
#Çatışmasızlık bölgeleri
#Türkiye
#Rusya
#İngiliz Times
7 yıl önce