|

İngiliz siyasilerden çocuk istismarı skandalı

İngiltere'de geçen yıldan bu yana yürütülen çocuk istismarı operasyonu kapsamında hakkında soruşturma başlatılan bin 433 kişiden 261'inin tanınmış şahıslar olduğu ortaya çıktı.

Yeni Şafak
15:54 - 22/05/2015 Cuma
Güncelleme: 13:03 - 22/05/2015 Cuma
AA

İngiltere ve Galler'de çocukların cinsel istismara uğramasına ilişkin geçen yıl başlatılan "Hydrant Operasyonu" isimli polis soruşturmasını yürüten Norfolk Emniyet Müdürü Simon Bailey, soruşturma çerçevesinde hakkında inceleme başlatılan bin 433 kişinin 76'sının siyasetçi, 135'inin televizyon, 43'ünün müzik, 7'sinin ise spor dünyasından olduğunu kaydetti.



Operasyon kapsamında elde edilen verilere ilişkin konuşan Bailey, ülkedeki cinsel istismar durumunun kontrolden çıktığını vurgulayarak, soruşturma çerçevesinde kimliği belirlenen şüphelilerden 216'sının hayatta olmadığını belirtti. Çocukların cinsel tacize maruz kaldıkları yerlerin de tespit edildiğini kaydeden Bailey, bunlar arasında okullar, dini kurumlar, cezaevleri, ıslahevleri, spor merkezleri ile askeri kurumların yer aldığını söyledi.



Simon Bailey cinsel istismara maruz kalan çocuklara destek verilmesi için çağrıda bulunarak, 2012 yılından bu yana tacize uğrayan çocuk sayısında yüzde 71 artış yaşandığını kaydetti. İnternetin daha fazla çocuğun istismara uğramasına yol açıtğını ifade eden Bailey, cep telefonları üzerinden gerçekleşen cinsel tacizlerin polisleri zorlayacak yeni bir durum olduğunun altını çizdi.



"Hydrant Operasyonuyla" İngiltere ve Galler'de bazı üst düzey isimlerin de dahil olduğu yakın geçmişte yaşanan taciz olayları inceleniyor.



İngiltere'de geçen yaz, 1997-2013 arasında ülkenin kuzeyindeki Rotherham bölgesinde bin 400 çocuğun çetelerin cinsel istismarına uğradığı ve İngiliz yetkililerin bu durumu engellemek için yeterli önlem almadığı ortaya çıkmıştı.



Ülkede yine geçen yaz, BBC'de sunuculuk yapan ve 2011 yılında 84 yaşında hayatını kaybeden Jimmy Savile'in 50 yıl boyunca ülkedeki çeşitli hastanelerde kalan 5 ila 75 yaşlarındaki çok sayıda kişiye cinsel tacizde bulunduğu ortaya çıkmıştı. Savile ile ilgili iddialara ilişkin hazırlanan raporda, eski sunucunun devlet hastanelerinde kalan yatağa bağımlı hastalar, akıl hastaları ve cesetlerle de cinsel ilişkide bulunduğunun tespit edildiği belirtilmişti.



#ingiltere
#birleşik krallık
#ingiltere çocuk istismarı
9 yıl önce