|

İngilizler Musul için bin kilometrekare teklif etmiş

Misak-ı Milli'nin en önemli bölgelerinden biri olan Musul'a ilişkin dikkatleri çeken bir belge ortaya çıktı. Derin Tarih'in Ekim sayısında yayınladığı kayıtlara göre İngilizlerin Musul karşılığında sunduğu sınırdan bin kilometrekarelik toprak teklifi reddedilmiş.

Yeni Şafak
16:54 - 18/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 17:12 - 18/10/2017 Çarşamba
Derin Tarih
​Derin Tarih​ Ekim sayısında Musul'a ilişkin önemli bir belge yer aldı.
​Derin Tarih​ Ekim sayısında Musul'a ilişkin önemli bir belge yer aldı.

Türkiye'nin yaklaşık 100 yıl önce terk ettiği topraklar arasında en değerlisi olarak bilinen Musul, bugün yeniden büyük bir çekişme alanı haline geldi. Son günlerde Irak ordusunun, Peşmergeye karşı başlattığı operasyona tanıklık eden bölgeye dair dikkati çeken bir detay yeniden gün yüzüne çıktı.

Ekim sayısında Musul'a ilişkin önemli bir belge yer aldı. 7 Haziran 1926 tarihli Meclis oturumda geçen ifadelere göre, İngilizlerin Musul’un bağışlanması karşısında Irak sınırından 1,000 kilometrekare toprak teklif etmiş.
"Esas davamız değil..."

Dönemin Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras'ın Musul için gelen teklifi ve verilen yanıtı şu ifadelerle anlatmış:

"Şurasını da derhal arz etmeye mec­burum ki hudut üzerinde bize bin kilo­metre murabbaı (kilometrekare) mik­tarında lehimize tadilat ilavesini teklif ettiler, esas davamızın böyle bir veyahut iki bin kilometre arazi davası olmadığı­nı söyleyerek bu teklifi (reddettik)."


#Musul
#Derin Tarih
6 yıl önce