|

İngiltere suikastı biliyordu

Hamas liderlerinden el-Mabhuh'u Dubai'deki otel odasında öldüren Mossad ajanlarının, suikast için sahte İngiliz pasaportu kullanacaklarını Londra'ya önceden bildirdikleri ortaya çıktı.

Dış Haberler
00:00 - 20/02/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
İngiltere suikastı biliyordu
İngiltere suikastı biliyordu

Dubai'deki lüks bir otel odasında, Mossad ajanları tarafından film senaryolarını aratmayan bir cinayet planıyla öldürülen Hamas liderlerinden Mahmud el-Mabhuh suikastının uluslararası boyutu giderek gün yüzüne çıkıyor. İngiltere, Fransa, Almanya ve İrlanda'ya ait sahte pasaportlar ve Avusturya'ya ait SIM kartları kullanılarak 11 Mossad ajanı tarafından işlenen cinayetten önce, ajanların İngiliz pasaportu kullanacaklarını Londra'ya haber verdikleri iddia edildi. İngiliz basınına bomba gibi düşen iddiaya göre Mossad, sahte İngiliz pasaportlarıyla “operasyon” düzenleyeceğini İngiliz gizli servisi MI6'ya ve İngiliz hükümetine önceden bildirdi. Ancak suikastın kime yönelik ve nerede yapılacağının söylenmediği iddia edildi.

LONDRA KRİZ ÇIKARMIŞTI

Suikastın ardından İsrail ile İngiltere arasında “sahte pasaport” tansiyonu yükselmiş, İngiltere İsrail'in Londra büyükelçisini dışişlerine çağırarak “ilişkilerin derin dondurucuya girdiğini” bildirmişti. Şimdi ise İngiltere'nin kamuoyuna nasıl bir açıklamada bulunacağı merakla bekleniyor.

HAMAS: 2 ZANLI EL FETİH ÜYESİ

Öte yandan Dubai polisinin önceki gün, tutuklanan 2 zanlının Filistinli olduğunu açıklamasından sonra gözler el-Fetih'e çevrilirken dün Hamas, 2 Filistinlinin eski El Fetih güvenlik gücü üyesi olduğunu açıkladı. Filistin Enformasyon Merkezi'nin, tutuklu Filistinlilerin adlarını Enver Şeybar ve Ahmed Hasaneyn olarak tespit ettiği belirtildi. Şeybar ve Hasaneyn'in El Fetih'in üst düzey üyesi Muhammed Dahlan ile bağlantılı oldukları, ikilinin halen Dahlan'ın inşaat şirketinde çalıştığı kaydedildi. El Fetih ve Dahlan ise Hamas'ın iddialarını reddetti. 11 Mossad ajanı Uluslararası Polis Teşkilatı Interpol tarafından önceki gün en çok arananlar listesine konulmuştu.


“Mini Mossad” işi

Dünya çapında pek çok çarpıcı operasyonun arkasındaki istihbarat örgütü olarak ön plana çıkan Mossad, aslında kendi içinde de bu tür operasyonlar konusunda uzmanlaşmış başka birimlerden oluşuyor. İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesine göre Mossad içindeki operasyonel birim olan Kaseriya'nın bir alt timi olan ve sadece birkaç kadın ve erkek üyeden oluşan Kidon bu tür eylemlerden sorumlu tutuluyor. Mini Mossad olarak da bilinen Kidon, elemanlarını çok etkin bir eğitimden geçiriyor. Kidon üyelerine standart istihbarat taktiklerinden, silahsız çatışmaya pek çok tecrübe kazandırılıyor.


14 yıl önce