|

İngiltere'de İslam karşıtı gösteri

İngiltere'de aşırı sağcı grupların yarın ülkenin Batı Midlands bölgesindeki Dudley kentinde İslam karşıtı gösteri düzenlemesi bekleniyor. Yüzlerce kişinin katılması beklenen gösterinin Dudley kentinde günlük yaşamı etkilemesi ve ticari zarara neden olabilmesi ihtimali endişelere yol açıyor.

Yeni Şafak
12:06 - 6/02/2015 Cuma
Güncelleme: 10:44 - 6/02/2015 Cuma
AA

Fransa'da geçen ay mizah dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırıların ardından, Birleşik Krallık'ta İslam karşıtlarının etkinliklerini artırması dikkati çekiyor.


İngiltere'de Müslümanlara ve Müslümanlığın yayılmasına karşı çıkan aşırı sağcı İngiliz Savunma Ligi (English Defence League- EDL) adlı grup yarın Birmingham yakınlarındaki Dudley kentinde İslam karşıtı protesto gösterisi düzenleyecek. Gösteriye yüzlerce kişinin katılması öngörülüyor.


Eyleme, İngiliz Savunma Ligi'nin yanı sıra, Savunma Ligi'nin Polonya, Belçika ve İskoçya gibi ülkelerdeki üyeleri ile bir diğer aşırı sağcı grup olan "Önce Britanya"nın da (Britain First) destek vermesi bekleniyor.


Gösteriye katılmayı planlayan bazı kişilerin İngiliz Savunma Ligi'nin Facebook'taki sayfasında yazdığı nefret içerikli bazı ifadeler, yarınki gösteriye dair ciddi endişelere neden oluyor.


EDL, sosyal medyada ve resmi internet sitesinde gösteriyi Dudley kentine inşa edilmesi planlanan camiyi protesto için yapacağını duyurmuştu. EDL'in Dudley'de 2010'da düzenlediği gösteride polisle çatışan göstericilerin bir kısmı tutuklanmıştı.


İngiliz Ulusal Partisi (BNP) ile Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) bazı üyelerinin de desteklemesi beklenen gösteriye katılacak, "Önce Britanya" örgütü ülkedeki camileri işgal etmek, ibadet edenleri rahatsız etmek gibi eylemleriyle tanınıyor. Faşizme Karşı Birlik Hareketi ise, yarın EDL protestosuna tepki olarak karşı gösteri düzenleyecek.


Dudley belediyesi endişeli

Dudley Belediye Başkanı Pete Lowe yaptığı açıklamada, gösteriyi yasaklamanın yasal olarak mümkün olmadığını, eylemin yaklaşık 1 milyon sterlinlik ticari zarara neden olabileceğini belirtti. Dudley'de birçok işletmenin yarın açılması beklenmiyor.


Lowe, "Dudley toplumu ve belediyesi olarak, kentimizde EDL'i hoş karşılamıyoruz, ancak barışcıl ve demokratik bir gösteriyi engelleyecek yasal bir güç yok" ifadesini kullandı.


Dudley Belediyesi ayrıca, gösterilerin kentte günlük yaşamı durduracağını belirtti. Lowe "Polisle, gösterilerin kentteki ticari yaşama etkisinin en aza indirilmesi konusunda çalışıyoruz. Güvenlik güçleri, 7 Şubat'ta mağazaların her zamanki gibi açılması için esnafı teşvik ediyor ancak isteyenler bağımsız olarak açmamayı ya da erken kapatmayı tercih edebilir" dedi.


İslam ve göçmen karşıtı PEGIDA hareketinin İngiltere kolunun ise 28 Şubat'ta ülkenin kuzeyindeki Newcastle şehrinde protesto gösterisi düzenlemesi bekleniyor.

#Charlie Hebdo
#İngiltere
#Fransa
#İslam Karşıtı
9 yıl önce