|

İnsanlık dışı uygulama

İsrail’in bir kısmı 2014 Gazze saldırılarında bir kısmı da 70’li ve 80’li yıllarda şehit düşmüş 250 Filistinlinin naaşını halen elinde bulundurduğu ortaya çıktı. İsrail, Filistinlilere ait cenazeleri, yargısız infaz kalıntıları ortadan kaldırmak veya kirli pazarlıklarda kullanmak için elinde tutuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/03/2018 Salı
Güncelleme: 03:58 - 13/03/2018 Salı
Yeni Şafak
İsrail, Filistinlilere ait cenazeleri elinde tutuyor.
İsrail, Filistinlilere ait cenazeleri elinde tutuyor.

İsrail 24’ü Birinci İntifada hayatını kaybetmiş 250 Filistinli cenazesini halen elinde tutuyor. Filistinli Mahkumlar Konseyi Başkanı Abdel Nasser Ferwana İsrail’in dünyada kamu politikası çerçevesinde sistematik suç işleyen tek devlet olduğuna işaret ederek “Şehitlerinin naaşlarının tutulması, işgalci devlet tarafından işlenen kişisel, dini, hukuki ve ahlaki düzeydeki suçların en büyüğü ve en zararlılarından biridir” ifadelerini kullanıyor.


30 yıllık naaşları tutuyor

Ferwana, geçtiğimiz cumartesi yaptığı basın açıklamasında İsrail’in elinde çeşitli koşullar altında, 70’li ve 80’li yıllarda ölen veya öldürülmüş 250 cenazeyi bulundurduğunu söyledi. Naaşları İsrail tarafından tutulanların bir kısmının ise 2014 Gazze saldırıları ve 2015 Kudüs İntifadası’nda hayatını kaybedenler olduğu belirtildi. Naaşların yargısız infaz sonucu ölüdürülmesinin kanıtlarını saklamak için Filistinlilerin naaşlarını sakladığı belirtiliyor.

Pazarlık için kullanıyorlar

İsrail Filistinlilerin naaşlarını kirli pazarlıklarında kullanmak için de saklıyor. Örneğin İsrail 2016 yılında, 2014’te Gazze saldırılarında öldürülmüş 2 İsrail askerinin naaşlarının verilmediği müddetçe Filistinli cenazelerini iade etmeyeceğini açıklamıştı.

İsrail’de son olarak da, İsrail hedeflerine yönelik operasyon düzenledikleri iddiasıyla şehit edilen Filistinlilerin naaşlarının teslimine ilişkin kısıtlamalar getiren tasarı yasalaştı.

#İsrail
#Filistin
6 yıl önce