|

'Irak'ta 2 milyon çocuk mağdur'

Irak'ta yaklaşık 2 milyon çocuğun ülkedeki güvensizlik ortamı ve zorunlu göçlerden mağdur olduğu bildirildi.

Aa
00:00 - 21/12/2007 Cuma
Güncelleme: 16:35 - 21/12/2007 Cuma
Yeni Şafak
'Irak'ta 2 milyon çocuk mağdur'
'Irak'ta 2 milyon çocuk mağdur'

BM Çocuk Fonu UNİCEF'in Irak özel temsilcisi Roger Wright, Iraklı çocukların bu yıl iki ateş arasında kaldığını belirterek, güvensizlik ortamı ve zorunlu göçlerin vurduğu ülke genelinde temel ihtiyaçları elde etme imkanının da azaldığını vurguladı. Irak'taki şiddet eylemlerinde yüzlerce çocuğun öldüğü ya da yaralandığının sanıldığını belirten UNİCEF, ölen ya da yaralananlardan daha fazlasınınsa ailesinden birinin ölümüne ya da kaçırılmasına tanık olduğuna dikkat çekti.

2007'de ilköğretim çağındaki 220 bin çocuğun okula ara verdiğini açıklayan UNİCEF, bu çocukların geçen yıl okula gitmeyen, sayıları 760 bini bulan çocukların arasına katıldığını duyurdu. İlkokula giden yaklaşık 4,7 milyon çocuğa araç-gereç yardımı yapıldığını ve bu çocukların okullarının onarıldığını açıklayan UNİCEF, 17 yaşındaki gençlerinse sadece yüzde 28'inin yıl sonu sınavlarına girebildiğini, bunların da yüzde 40'ının başarılı olduğunu belirtti. UNİCEF'in yayımladığı bildiride, her ay ortalama 25 bin çocuğun şiddet eylemleri nedeniyle aileleriyle birlikte evini terk etmek zorunda kaldığına da dikkat çekildi.

Aşı kampanyalarındaysa gelişmeler kaydedildiğini vurgulayan UNİCEF, 4 milyon çocuğun çocuk felci, 3 milyonunun kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı olduğunu belirtti. UNİCEF verilerine göre 2004'te kızamığa yakalanan çocukların sayısı 9 binden fazlayken bu sayı 2007'de 156'ya düştü.

BM'ye göre ABD'nin Irak'ı Mart 2003'te işgal etmesinden bu yana 2 milyondan fazlası ülke içinde olmak üzere yaklaşık 4,3 milyon Iraklı evini terk etti.

16 yıl önce