|

İran Singapur gemisine ateş açtı

Yeni Şafak
00:46 - 15/05/2015 Cuma
Güncelleme: 22:10 - 14/05/2015 Perşembe
AA

ABD'li yetkililer, Basra Körfezi'nde Singapur bayraklı bir yük gemisine İran tarafından uyarı ateşi açıldığını bildirdi.



ABD'li bir yetkili, beş İran devriye botunun Basra Körfezi'nde Singapur bayraklı yük gemisine ateş açtığını, bunun üzerine de Singapur gemisinin yönünü Birleşik Arap Emirlikleri'ne doğru çevirdiğini kaydetti.



ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Elissa Smith, konudan haberdar olduklarını ifade ederek, bu kuru yük gemisinde herhangi bir ABD vatandaşının bulunmadığı bilgisini verdi.



Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Rathke de günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, olayın takibini sürdürdüklerini ifade etti.



Rathke, "Hürmüz Boğazı ile Babül Mendep Boğazı'nın da aralarında bulunduğu uluslararası sularda ticari akışın ve deniz seferlerinin serbestliğini engelleyecek her şeyden kaygı duyuyoruz. Bu belirli olaya ilişkin ise nasıl meydana geldiğini anlamaya çalışıyoruz" dedi.




Birleşik Arap Emirlikleri'ne yardım çağrısı


Singapur bandıralı yük gemisine İran sahil güvenlik güçlerince ateş açıldığı önü sürüldü.



BAE resmi haber ajansı WAM'ın, BAE sahil muhafızları kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Basra Körfezi'ndeki uluslararası sularda İran sahil güvenlik güçlerine ait 4 hücumbotun saldırısına uğrayan Singapur bandıralı yük gemisi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) sahil muhafızlarına yardım çağrısında bulundu.



Çağrıya yanıt veren BAE sahil muhafızları, geminin Dubai'deki Cebel Ali Limanı'na ulaşmasına yardım etti.



İran, 29 Nisan'da Marshall Adaları bandıralı bir gemiyi Hürmüz Boğazı'nda alıkoymuş ve 7 Mayıs'ta serbest bırakmıştı. İran yönetimi, gemiyi kiralayan Danimarkalı kargo şirketinin İranlı bir firmaya olan borcu nedeniyle alıkonulma işleminin gerçekleştiğini açıklamıştı.





#İran
#Singapur
#gemi
#ateş
9 yıl önce