|

İşgalci ekip bırakıyor

Trump’ın çekilme kararının ardından ABD Savunma Bakanı Jim Mattis görevi bıraktı. Mattis’in bırakmasında Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik harekat kararlılığının etkili olduğu belirtiliyor. CNN, Mattis’in PKK’yı “müttefik”, çekilme kararını “ihanet” olarak yorumladığını iddia etti. PKK hamisi CENTCOM Komutanı Votel’in de istifa edeceği konuşuluyor.

Yeni Şafak
04:00 - 22/12/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:29 - 22/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
ABD Savunma Bakanı James Mattis görevinden istifa etti
ABD Savunma Bakanı James Mattis görevinden istifa etti

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ülkesinin Suriye’den çekileceğini açıklamasından sonra ilk üst düzey istifa ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’ten geldi. Mattis’in istifasını dün gece saatlerinde Trump kendi Twitter hesabından açıkladı. Trump açıklamasında, “General Mattis, geçen 2 yıl boyunca yönetimimde Savunma Bakanı olarak hizmet ettikten sonra şubat ayı sonunda büyük bir onurla emekliye ayrılacaktır” ifadelerini kullandı. Amerikan CNN International kanalı ise Mattis’in, Trump’ın Suriye’den çekilme kararından sonra, Türkiye’nin, Fırat’ın doğusunda terör örgütü PKK/YPG’ye karşı operasyon düzenleyeceğine yönelik açıklamalarından rahatsız olduğu ve istifa kararında bunun etkili olduğunu iddia etti.

MATTIS’İN HENDEK STRESİ

CNN International’ın Ulusal Güvenlik Muhabiri Ryan Browne’ın Twitter hesabından aktardığına göre, Mattis, Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, Fırat’ın doğusunda terör örgütünün açtığı hendekleri işaret ettiği, “Şu anda Münbiç’te, Fırat’ın doğusunda bazı çukurların, tünellerin kazıldığı söyleniyor. İster çukur ister tünel kazsınlar, isterse yerin dibine girsinler, yeri ve zamanı geldiğinde bunlar kazdıkları çukurlara gömülecekler” sözleri sonrası soluğu Beyaz Saray’da aldı.

TERÖR ÖRGÜTÜ MÜTTEFİKMİŞ!

  • Browne’un ABD savunma yetkililerine dayandırdığı Twitter mesajında, Akar’ın terör örgütünü hedef alan “hendeğe gömme” açıklaması sonrası Mattis’in PKK/YPG’yi “müttefik” olarak nitelendirdiğini ve geri çekilme kararını “ihanet” olarak değerlendirdiğini belirtmesi dikkat çekti.

MANİDAR MEKTUP

Mattis, “emeklilik” haberinin duyulmasından sonra yayınladığı mektupta da Trump’ın dış politika kararlarını eleştirdi. Mattis’in mektubunda “ABD’nin, müttefiklerine saygı göstermeden kendi çıkarlarını koruyamayacağı” sözleriyle yine Suriye ve terör örgütü PKK göndermesi yaptığı değerlendirildi.

VOTTEL DE GİDİCİ

Öte yandan bir başka PKK destekçisi, Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Vottel’in de görevinden istifa edeceği iddia edildi. Vottel, geri çekilme kararını “mideme yumruk yemiş gibi hissediyorum” sözleriyle değerlendirmişti.

  • Afganistan’dan da çekilecek
  • ABD Başkanı Donald Trump’ın, Suriye’nin ardından Afganistan’dan da 7 binden fazla Amerikan askerini çekeceği iddia edildi. Amerikan medyasının ismi belirtilmeyen yetkililere dayandırdığı haberlerde, Trump’ın, Afganistan’daki ABD askerlerinin yaklaşık yarısını çekeceği ileri sürüldü. Yönetimin bu kararının Suriye’den tamamen çekilme kararının ardından gelmesi dikkat çekerken yetkililer Trump’ın Ortadoğu’daki çatışma alanlarına yönelik önemli bir strateji değişikliğine gittiğine işaret etti. Söz konusu yetkililer, 7 binden fazla askerin önümüzdeki haftalarda ülkeye döneceğini kaydetti. ABD’nin şu anda Afganistan’da 14 binden fazla askeri bulunuyor.

#PKK/YPG
#James Mattis
#ABD
#Harekat
5 yıl önce