|

'İslam ve Türk dünyası ilişkilerini geliştirmeli'

4'üncü Uluslararası Dini Araştırmalar ve Küresel Barış Sempozyumu, “Doğu-Batı Medeniyetlerinin İnşasında Tarih, Kültür, Sanat, Felsefe ve Din” temasıyla 11-13 Nisan 2018 tarihleri arasında Kazakistan/Türkistan’da gerçekleştirildi. TİMAV Genel Başkanı Öksüz, “Türkiye ve Türkiye’deki STK ve üniversite temsilcilerinin gerek kurumsal gerek bireysel olarak İslam ve Türk dünyası ile ilişkilerini geliştirmeleri gerekiyor" dedi.

Yeni Şafak
12:42 - 17/04/2018 Salı
Güncelleme: 13:20 - 17/04/2018 Salı
Yeni Şafak
TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz.
TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz.

TİMAV’ın organizasyonu ile Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Kazakistan al-Farab Üniversitesi’nin ortaklığında düzenlenen sempozyum, Kazakistan'ın Türkistan kentinde Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

  • Ahmet Yesevi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen
    59 akademisyenin
    bildiri sunduğu sempozyumda, bu yıl ana tema
    “Doğu-Batı Medeniyetlerinin İnşasında Tarih, Kültür, Sanat, Felsefe ve Din”
    olarak belirlendi.

TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, böyle bir organizasyonu düzenlemekten dolayı onurlu ve mutlu olduklarını söyledi.

Hoca Ahmet Yesevi'nin binlerce talebesiyle Anadolu'nun İslamlaşmasına katkı sunduğunu belirten Öksüz, gönül medeniyetinin baş aktörlerinden Hoca Ahmet Yesevi'nin şehrinde bulunmaktan dolayı da programın anlamlı olduğunu dile getirdi.

16 ayrı oturum

16 ayrı oturumda ulusal ve uluslararası akademisyenlerin katılımlarıyla 59 sunum gerçekleştirildi.

Oturumlarda, güçlü bir İslam geleneğinin temel unsurları olan İslam bilim, irfan/hikmet ve sanat geleneğini yeniden yorumlama ve çığır açan teorilerin geliştirilmesine duyulan ihtiyaç gündeme getirildi.

Sivil toplum kuruluşlarının sosyal hayattaki yeri ve rolünün, İslam medeniyeti tarihi bağlamında yeniden değerlendirmeye tabi tutularak asli işlevlerine uygun hale getirilmesi için çaba sarf edilmesi gerektiği ise diğer bir dikkat çeken husus.

  • İslam ve Türk dünyası ilişkilerini geliştirmeli
  • TİMAV Genel Başkanı Öksüz: “Türkiye ve Türkiye’deki STK ve üniversite temsilcilerinin gerek kurumsal gerek bireysel olarak İslam ve Türk dünyası ile ilişkilerini geliştirmeleri gerektiğine vurgu yaparak, “İnsanlığın ortak iyiliğini murat eden, tarihin en büyük gönül medeniyetlerini inşa eden İslam’ın ve İslam’a hadim olan milletlerin şartsız, amasız bir şekilde daha fazla bir araya gelebilmesi elzem görünmektedir" dedi.

59 ayrı bildiri sunuldu

Bir açılış ve bir kapanış olmak üzere toplam 16 ayrı oturumda, ulusal ve uluslararası olmak üzere, alanında uzman akademisyenlerin katılımlarıyla 59 bildirinin sunulduğu sempozyum, 13 Nisan Cuma günü Ahmet Yesevi Üniversitesi Türkistan Yerleşkesi Kültür Merkezinde yapılan “Kapanış Paneli” ile sona erdi. Panele; Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmış, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Taljan Raimberdiev ve Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Eren, TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz’ün yanı sıra davetliler katıldı.


#TİMAV
#Kazakistan
6 yıl önce