|

İspanya hükümeti Katalonya'nın bağımsızlığına karşı

İspanya Hükümeti, Katalonya özerk yönetim parlamentosunun kabul ettiği, 2017 Eylül ayında bağımsızlık yanlısı referanduma gidilmesi kararına Anayasa Mahkemesine itirazda bulunacağını açıkladı.

Yeni Şafak
22:24 - 14/10/2016 Cuma
Güncelleme: 19:26 - 14/10/2016 Cuma
AA

Bakanlar Kurulunun bugünkü toplantısı sonrasında basına açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Soraya Saenz de Santamaria, "Hükümet olarak Katalonya parlamentosunda kabul edilen referandum kararına ve geçtiğimiz 6 Eylül'de çıkartılan İspanya'dan ayrılma planına karşı yasal girişimde bulunarak, Anayasa Mahkemesinde itiraz etme kararı aldık." dedi. Katalonya parlamentosunun aldığı kararların, 2014'te yapılan yasa dışı referandumda yapılan hataların bir tekrarı olduğunu savunan Santamaria, "2017 Eylül ayında referanduma gidilmesini istemek, Anayasa Mahkemesinin kararlarını ihlalden başka bir şey değildir." değerlendirmesini yaptı.



"İspanyolların tamanına ait olan bir şeyi müzakere etmeye kimsenin yetkisi yoktur" diyen Santamaria, sözlerine şöyle devam etti:



  • "İspanyollara ait bir şeyi ne Sayın Puigdemont (Katalonya Başkanı) ne de Sayın Rajoy (İspanya Başbakanı) müzakere edebilir. Çünkü böyle bir şeyi yapmak meşru değildir. İspanya ile ilgili bir şeye İspanyolların tümü karar vermelidir. Anayasa böyle belirtmektedir. Puigdemont, kendisine ait olmayan bir şeyi müzakere edecek biri değil. Önce oturup, 47 milyon ile konuşması gerekir."

Anayasa Mahkemesinin iptal kararından dolayı yasa dışı olmasına rağmen 9 Kasım 2014 tarihinde bağımsızlık yanlısı bir referandum yapan Katalonya özerk yönetimi, önceki haftalarda aldığı kararla 2017 Eylül ayında bir kez daha referanduma gideceğini açıklamıştı.






#İspanya
#Katalonya
#Bağımsızlık
8 yıl önce