|

İsrail çadırları ateşe verdi

İsrail, Gazze sınırındaki gösterilerde kullanılan lastik ve çadırları hava araçlarıyla ateşe verdi. Gerçek mermilerin de kullandığı müdahalelerde 1’i çocuk 3 Filistinli şehit oldu, 618 kişi de yaralandı. Batı Şeria’dan 280 bin Filistinli de yollara dökülerek Ramazan ayının son cuma namazını kılmak için Mescid-i Aksa’ya akın etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:13 - 9/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Gazze sınırında çifte eylem
Gazze sınırında çifte eylem

İsrail, Gazze sınırında düzenlenen barışçıl gösteriler kapsamında Refah kentinin doğusunda kurulan çadırları insansız hava araçlarıyla yaktı. İsrail askerlerinin Gazze sınırında “Milyonluk Kudüs” gösterisi düzenleyen Filistinlilere müdahalesinde 1’i çocuk 3 kişi şehit oldu, 618 kişi de yaralandı. Gazze›deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaralılardan 48’inin çocuk, 20’sinin kadın, 2’sinin sağlık görevlisi ve 5’inin ise gazeteci olduğunu aktardı. Yaralılardan 9’unun durumunun ağır olduğunu ifade eden Kudra, 117 kişinin gerçek mermi 18 kişinin ise şarapnel parçalarıyla yaralandığını kaydetti.

İHA’LARLA ATEŞE VERDİLER

İsrail askerlerinin Han Yunus kentinde yaralananlara müdahale için bölgede bulunan ambulansları da hedef aldığı aktarıldı. İHA’ların ayrıca Gazzeli gençlerin “Nekse”nin (Toprak Kaybetme Günü) 51. yılı dolayısıyla düzenlenen “Milyonluk Kudüs” gösterilerinde kullanmak amacıyla sınıra getirdiği lastikleri de yaktığı belirtildi. Dönüş ve Ablukayı Kırma Yürüyüşü Yüksek Komitesi’nden yapılan yazılı açıklamada, “İşgalci İsrail’in keşif uçaklarıyla gösterilerde kullanılan lastik ve çadırları ateşe vermesi, bugün sınıra yürüyecek olan kitlelerden duyduğu korkunun kanıtıdır” ifadelerine yer verildi.


GAZZE’DE ÇİFTE EYLEM

Filistinliler, İsrail’in 1967’de Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze Şeridi, Sina Yarımadası ve Golan Tepeleri’ni işgal etmesiyle sonuçlanan 6 Gün Savaşı’nın başladığı “Nekse”yi anmak için yapılan Milyonluk Kudüs gösterisi için sınıra akın etti. Gazze sınırında ayrıca Büyük Dönüş Yürüyüşü kapsamında da Mart ayından bu yana eylemler düzenleniyor. Gösterilere katılan eylemciler ramazan ayının son cuma namazını da sınır bölgelerinde kurulan “Dönüş kamplarında” kıldı. Sağlık ekipleri de İsrail’in muhtemel saldırılarına hazırlık amacıyla tıbbi müdahale çadırlarında yerini aldı.

İSRAİL 120 KİŞİYİ ŞEHİT ETTİ

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, 30 Mart’ta başlayan Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerinde 13’ü çocuk, 2’si sağlık görevlisi ve 2’si gazeteci olmak üzere 120’den fazla Filistinlinin İsrail tarafından şehit edildiğini, 13 bin 672 Filistinlinin yaralandığını duyurmuştu. Filistinliler, Toprak Günü’nün 42. yılı nedeniyle 30 Mart’tan bu yana abluka altındaki Gazze’nin İsrail sınırında “Büyük Dönüş Yürüyüşü” adı altında barışçıl eylemler düzenliyor.

  • The Guardian’dan Filistin sansürü
  • İngiliz The Guardian gazetesi, Gazze’de İsrail askerleri tarafından öldürülen Filistinli hemşire Rezzan en-Neccarr’ı konu alan karikatürü sansürledi. Karikatürist Steve Bell, İngiltere Başbakanı Theresa May’in ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ortalarında bulunan şöminede İsrail askerleri tarafından öldürülen hemşire Rezzan en- Neccar’ı yanarken resmetmişti. Karikatürist Bell ise konuyla ilgili “Fırınlar, soykırım, Nazi gibi şeylerin karikatürün eleştirisine katılmasını kabul edemiyorum” dedi.

Yüzbinler hasretle Aksa’ya koştu

Mescid-i Aksa hasreti binlerce Filistinliyi yollara döktü. Filistinliler, İsrail’in çıkardığı zorluklar ve engellere rağmen Ramazan ayının son cuma namazını kılmak için Mescid-i Aksa’ya akın etti. 280 bin Filistinli erken saatlerden itibaren işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs arasındaki askeri kontrol noktalarını geçerek Harem-i Şerif’in yolunu tuttu. İsrail, etrafı Ayrım Duvarı’yla çevrili Batı Şeria’dan 40 yaş altı erkeklerin Kudüs’e girişini engellerken, abluka altındaki Gazzelilerin de girişine izin vermedi. İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesine çıkan yolları trafiğe kapatan İsrail polisleri, otobüsler dışında hiçbir aracın geçişine izin vermedi. Saatler süren yolculuğun ardından yürüyerek Mescid-i Aksa’ya ulaşabilen Filistinliler, ramazan ayının son cuma namazı için Aksa’nın avlusunu hıncahınç doldurdu.

#Filistin
#İsrail
#Şiddet
6 yıl önce