|

İsrail'de savaş korosu

İsrailli yetkililer Lübnan ve Gazze’de savaş naraları atıyor. İsrail Ulaştırma ve İstihbarat Bakanı Katz, İran’ın füze fabrikasına dönmesi halinde Lübnan’ı taş devrine döndürmekle tehdit etti. Eğitim Bakanı Bennet, “İsrail, düşmanlarının sınrına dayanmasını beklemeyecek” sözleriyle Hizbullah’ı hedefe koyarken, Genelkurmay Başkanı Eizenkot ise Gazze’ye saldırı sinyali verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/02/2018 Salı
Güncelleme: 01:11 - 6/02/2018 Salı
Yeni Şafak
Eğitim Bakanı Bennet
Eğitim Bakanı Bennet

İsrail Ulaştırma ve İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, Lübnan’ın İran’ın füze fabrikasına dönmesi halinde ülkeyi taş devrine döndürmekle tehdit etti. İsrail’in Ynet haber sitesine konuşan Katz, “Kırmızı çizgiyi çektik. Lübnan’ın İran’ın hassas güdümlü füze ürettiği bir fabrika olmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Bunun Suriye’de gerçekleşmesine izin vermediklerini ileri süren Katz, benzer şekilde Lübnan topraklarında da füze imalatına izin vermeyeceklerini, kırmızı çizgilerini Rusya, ABD ve Avrupa ülkelerine ilettiklerini belirtti.


Skandal açıklamalarıyla bilinen İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennet ise, “İsrail, düşmanlarının sınrına dayanmasını beklemeyecek” şekilde konuştu. Ynet’e konuşmasında Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah’a gözdağı veren Bennet, “Tanrı korusun, Lübnan’dan bize füze ateşlenirse, Nasrallah, Lübnan’ı yıkan kişi olacaktır; ülkenin güneyi onun eylemleri nedeniyle büyük bir darbe alacaktır” ifadelerini kullandı.


GAZZE’YE SALDIRI SİNYALİ

İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot ise bu yıl Gazze ile “şiddetli” çatışmaların yaşanabileceğini söyledi. İsrail basınında yer alan habere göre, Eizenkot, haftalık Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, özellikle elektrik, su ve gıda maddelerinde yaşanan kriz nedeniyle Gazze ile çatışmaya girilebileceğini söyledi. İsrail emniyet teşkilatı da geçen hafta, Gazze’deki duruma bir çözüm bulunmadığı takdirde askeri çatışmanın kaçınılmaz olduğu uyarısında bulunmuştu.

Filistin’de 2006 yılında yapılan seçimleri Hamas Hareketi’nin kazanmasının ardından İsrail, Gazze’ye ağır bir ambargo süreci başlatmıştı.

  • Gizli savaşı onayladı
  • ABD’de yayımlanan The New York Times gazetesi, İsrail’in Mısır’ın Sina Yarımadası’nda Mısır yönetiminin onayıyla 100’den fazla hava saldırısı düzenlediğini duyurmuştu. İsrail’in Mısır’da Sisi rejimine yardım amacıyla Sina Yarımadası’nda DEAŞ hedeflerine saldırı düzenleyip düzenlemediği sorulan İsrail Ulaştırma ve İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, iddiayı reddetmeyerek şunları söyledi: “İsrail ve Mısır, DEAŞ’ın Sina’da yayılmasını önlemekte ortak çıkara sahip. Irak ve Suriye’de yenilgiye uğrayan DEAŞ’ın Sina’ya akmaya başladığını, hedefinde ise İsrail ve Mısır’ın olduğunu bilmeliyiz.”
#İsrail
#Lübnan
#Savaş
6 yıl önce