|

İsrail'den Etiyopya Yahudilerine Hamas tehdidi

Netanyahu'nun "tutsaklarla ilgilenen temsilcisi" Lotan'ın geçen yıl Gazze'de kaybolan Etiyopya asıllı İsrail vatandaşı Mengistu'nun ailesini tehdit ettiği ortaya çıktı. İsrail'in kendilerini "Hamas'a dönüp, 'Oğlumuz elinizde esir, onun kaderinden siz sorumlusunuz. Onun sağ olduğunu bilmek istiyoruz. Onu bize geri gönderin diyerek Hamas'ı suçlamazsanız, sonuçlarına katlanın" şeklinde tehdit ettiği belirtildi.

Yeni Şafak
09:02 - 10/07/2015 Cuma
Güncelleme: 11:05 - 10/07/2015 Cuma
AA

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun tutsaklarla ilgilenen temsilcisi Lior Lotan'ın, Gazze'de kaybolan Etiyopya asıllı İsrail vatandaşı Avraham Mengistu'nun ailesini, "İsrail'i değil, Hamas'ı eleştirmesi" yönünde tehdit ettiği ortaya çıktı.



İsrail Kanal 10 televizyonunda yayınlanan ses kaydında Lotan'ın, Gazze'de kaybolan Avraham Mengistu'nun ailesine hitaben, "Bu konuyu Etiyopya toplumunun İsrail devletine karşı gelmesi için kullanırsanız, Mengistu bir yıl daha Gazze'de kalır" dediği duyuluyor.



Ses kaydında ayrıca Lotan, aileyle gerçekleştirdiği özel bir görüşme esnasında şunları söylüyor:



"Önünüzde iki seçenek var: Ya Hamas'a dönüp, 'Oğlumuz elinizde esir, onun kaderinden siz sorumlusunuz. Onun sağ olduğunu bilmek istiyoruz. Onu bize geri gönderin' diyeceksiniz. Ya da İsrail'e dönüp, 'Siz haksızsınız, onun Gazze'ye geçmesine izin verdiniz. Mektuplarımıza ise cevap vermediniz' diyeceksiniz. Seçiminizi yapın. İsrail için en iyi olanın ne olduğu, neyin ona (kayıp İsrailli) yarayacağı ve neyin Hamas'a yarayacağına dair benim bir fikrim var ancak bu seçimi siz yapmalısınız ve bunun sonuçlarına katlanacaksınız."



Özür diledi


Öte yandan İsrail basınında yer alan haberlerde, İsrail ordusundan emekli bir albay olan ve Netanyahu'nun "tutsaklarla ilgilenen temsilcisi" görevini yürüten Lotan'ın, söz konusu ses kaydının ortaya çıkmasının ardından Mengistu'nun ailesini arayarak "özür dilediği" bildirildi.



Mengistu ailesini arayan Lotan'ın, "Son birkaç aydır sürdürdüğümüz iyi ilişkiler, Avraham evine dönene kadar devam edecek" dediği aktarıldı.



Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Netanyahu da "Bu sözlerin hiç söylenmemiş olması gerektiğini" belirterek, "Lotan'ın bu gece doğrudan aileyi arayarak özür dilemesi iyi bir şey" ifadesini kullandı.



İsrail ordusu, Gazze'de 2 İsraillinin kayıp olduğunu açıklamıştı. Avraham Mengistu isimli bir İsrail vatandaşının 10 aydır kayıp olduğu belirtilen açıklamada, ismi açıklanmayan bir İsrail vatandaşının daha Gazze'de olduğu kaydedilmişti.



İsrail basınında çıkan haberlerde ise kayıp İsrail vatandaşının "Arap asıllı olduğu" öne sürülmüştü. Söz konusu kayıp İsraillilerle ilgili yayın yasağının, Haaretz ve Yediot Ahronot gazetelerinin açtığı dava sonucunda dün kaldırıldığı bildirilmişti.



Netanyahu da "Gazze'de kaybolan İsrail vatandaşlarının güvenliğinden Hamas'ı sorumlu tuttuklarını" söylemişti.



Etiyopya Yahudileri


İsrail'deki sayıları 135 bin civarında olduğu belirtilen Etiyopyalı Yahudiler, devletin kendilerine karşı uyguladığı ayrımcılık, ırkçılık ve yoksulluktan şikayetçi. Ülkede yaşayan Etiyopya Yahudilerinin yarıdan fazlasının yoksul olduğu ve ancak yarısının liseyi bitirdiği belirtiliyor. İsrail vatandaşı Etiyopya Yahudilerinin öfkesi geçtiğimiz haftalarda sokağa taşarak, Tel Aviv ve Kudüs'te büyük çaplı protesto gösterileri düzenlenmişti.



İsrail vatandaşı olan Etiyopya asıllı Yahudi'nin büyük çoğunluğu, 1984 ve 1994'teki Musa ve Süleyman adı verilen iki operasyonla ülkeye getirilmişti. Dan kabilesinin soyundan geldikleri söylenen Etiyopya asıllı Yahudiler, "Beta İsrail (İsrail Evi ya da İsrail toplumu) ismiyle de biliniyor.



#İsrail
#Gazze
#Etiyopya
9 yıl önce