|

İsrail’den tehdit gibi itiraf

İsrail, 2007’de Suriye Deyrizor’daki el-Kibar nükleer tesisini vurduğunu itiraf etti. İsrail ordusu, 8 F-15 jetinin kullanıldığı hava saldırısının fotoğraf ve görüntülerini paylaştı. İsrail’in 11 yıllık sansürü kaldırması, Ortadoğu’ya yeni müdahale hazırlığı olarak yorumlandı. S. Arabistan ve BAE ile eksen kuran İsrail, uzun süredir İran’a karşı harekete geçilmesi çağrısı yapıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 08:00 - 22/03/2018 Perşembe
Yeni Şafak
İsrail, 6 Eylül 2007’de Suriye’de Deyrizor yakınlarıdna bulunan el-Kibar nükleer tesislerini 8 adet F-15 uçağıyla vurduğunu itiraf etti.
İsrail, 6 Eylül 2007’de Suriye’de Deyrizor yakınlarıdna bulunan el-Kibar nükleer tesislerini 8 adet F-15 uçağıyla vurduğunu itiraf etti.

İsrail ordusu, 6 Eylül 2007 tarihinde Suriye’ye ait Deyrizor kenti yakınlarındaki el-Kibar tesislerinin İsrail Hava Kuvvetleri tarafından vurulduğunu doğruladı. İsrail ordusu tarafından yayınlanan açıklamada, hava saldırısında 8 adet F-15 jetinin kullanıldığı bilgisi verildi. İsrail ordusu saldırıya ilişkin fotoğraf ve canlı görüntüleri de yayınladı. Hava saldırısıyla imha edilen tesisin yıllar içinde geliştirildiği ve 2007 sonunda işletilmesinin planlandığı savunulan açıklamada, İsrail ordusunun, 2004 sonunda Deyrizor’daki bu tesisin geliştirilmesine yardım eden yabancı uzmanlardan bilgi edindiği kaydedildi.

KUZEY KORE İDDİASI

Açıklamada, Suriye’nin plütonyum üretmek için reaktör inşa etmesine yardım edenin Kuzey Kore olduğu ileri sürüldü. İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eizencot, “2007 yılında nükleer reaktöre düzenlediğimiz hava saldırısının mesajı, İsrail’in varlığını tehdit eden oluşumlara izin vermeyeceğimizi gösterdi” ifadelerini kullandı. Elinde yüzlerce nükleer füzesi bulunan İsrail, İran’ın nükleer teknoloji ve silah geliştirmesine, Suriye’nin füze üretim tesisleri kurmasına veya İran destekli Hizbullah’a silah temin etmesine izin vermeyeceklerini sık sık tekrarlıyor.


ŞER EKSENİ

Suudi Arabistan ve BAE ile eksen kuran İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İran’a karşı harekete geçilmesi için ABD yönetimine çağrılar yapıyor. Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, itiraf sonrası yaptığı açıklamada, “Son yıllarda düşmanlarımızın motivasyonu arttı ama İsrail silahlı kuvvetlerinin (IDF) gücü de aynı şekilde arttı. Ortadoğu’da herkes bu denklemi içselleştirse iyi olur” dedi.


Suriye semalarında çatışma

İsrail’in 2007’de el-Kibar nükleer tesisine saldırısından önce bir dizi askeri tırmanma yaşandı. Irak işgalinden hemen sonra, 2003’te, İsrail savaş uçakları Suriye’nin başkenti Şam yakınlarına kadar geldi. Bir bölgeyi bombalayıp geri döndü. 14 Eylül 2004’te İsrail F-16’ları Suriye savaş uçaklarıyla Doğu Akdeniz üzerinde kapıştı. Suriye’ye ait iki MİG-29 düştü. Bu olayın ardından Suriye hava savunma sistemini güçlendirmek için Rusya ile görüşmelere başladı. SA-18, TOR M1, S-300PMU2 ve S-400 sistemleri istedi. 26 Haziran 2006’da İsrail savaş uçakları rejim lideri Beşşar Esed’in Lazkiye’deki ikametgahı üzerinde alçak uçuş yaptı. Bu tacizin ardından İsrail, 34 gün sürecek Lübnan saldırısını başlattı. 28 Temmuz 2007’de İsrail’e ait insansız uçaklar Lübnan üzerinden Suriye hava sahasına girdi. Suriye hava savunması, İsrail casus uçaklarını düşürdü.



Osirak reaktörü vurulmuştu

İsrail, 7 Haziran 1981’de Irak’ın Osirak nükleer tesislerine saldırarak, Irak’ın Fransa desteğiyle yürüttüğü nükleer çalışmalarını yok etmişti. İsrail F-16 savaş uçaklarının birkaç dakika süren hava saldırısını ABD Başkanı Ronald Reagan desteklemişti. Dönemin İsrail Başbakanı Menahem Begin 8 Haziran’da saldırıyı kendilerinin yaptığını açıklamıştı.

  • Türkiye sert tepki gösterdi
  • 6 Eylül 2007 günü Suriye’ye saldıran İsrail uçakları dönüşte Türk hava sahasını ihlal etmiş, bir savaş uçağı kaçarken ek yakıt deposunu Türkiye sınırları içine bırakmıştı. Türkiye söz konusu gelişmeye çok sert tepki göstermiş ve İsrail’den açıklama istemişti. Tel-Aviv küstah bir şekilde Ankara’nın meşru taleplerine cevap vermemişti.
#Suriye
#İsrail
#Saldırı
6 yıl önce