|

İsrail'e büyükelçi atanacak: Diplomasi sonuç verdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğu kararı, “Çalışmalar neticesinde İsrail’den de olumlu bir adım geldi. Tabii biz de Türkiye olarak İsrail’e, Tel Aviv'e büyükelçi atama kararı aldık” diyerek açıkladı. Çavuşoğlu, Filistin’in haklarını savunmaya devam edeceklerini söyledi. Aynı dakikalarda İsrail’den, diplomatik ilişkilerin en yüksek seviyeye çıkarıldığı açıklaması geldi.

00:38 - 18/08/2022 Perşembe
Güncelleme: 00:43 - 18/08/2022 Perşembe
Yeni Şafak
​Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğu
​Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğu

İsrail ile normalleşmenin son ve en önemli halkası dün tamamlandı. Eş zamanlı yapılan açıklamalarla iki ülke karşılıklı olarak büyükelçi atayacağını duyurdu. Bu kararın ardından Tel Aviv’e gidecek büyükelçinin belirlenmesi süreci başlayacak. Kararı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kırgız mevkidaşı Ceenbek Kulubayev ile dün düzenlediği ortak basın toplantısı sırasında açıkladı.

FİLİSTİN VURGUSU

  • Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, büyükelçilerin isimlerinin belirlenmesi sürecinin başlayacağını belirtirken, Filistin'in haklarının savunmaya devam edileceğinin altını çizdi. Çavuşoğlu, “Çalışmalar neticesinde İsrail’den de olumlu bir adım geldi. Tabii biz de Türkiye olarak İsrail’e, Tel Aviv’e büyükelçi atama kararı aldık. Yeni atamalarla birlikte Türkiye'nin Filistin konusundaki endişelerini direkt olarak büyükelçiler seviyesinde bildirebilecek” hatırlatmasında bulundu.

EŞ ZAMANLI AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun kararı duyurduğu dakikalarda ise İsrail’den açıklama başbakanlıktan geldi. Yapılan yazılı açıklamada Başbakan Yair Lapid'in "Türkiye ile ilişkilerin devam etmesi, bölgesel istikrar için önemli bir katkı ve İsrail vatandaşları için önemli bir ekonomik haber. İsrail'in dünyadaki duruşunu güçlendirmek istiyoruz" ifadeleri yer aldı. Açıklamada, Türkiye ve İsrail'in, diplomatik ilişkilerini en yüksek seviyeye çıkarma, karşılıklı büyükelçi ve başkonsolos atanması kararı aldığı belirtildi.

DİPLOMASİ SONUÇ VERDİ

  • İsrail'de yeni hükümetin kurulması ve Isaac Herzog'un Cumhurbaşkanı seçilmesi sonrası İsrail'le bir diyalog süreci başladı. Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşme adımları şubat ayında hızlandı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, İsrail’i ziyaret ederek liderler düzeyindeki temasın altyapısını oluşturdu. Bu ziyareti İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetiyle ile 9-10 Mart tarihlerinde Türkiye’ye gelişi izledi. Liderler ilişkilerin normalleşmesi konusunda karşılıklı iyi niyet temennileri dile getirdi. Süreçte Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 15 yıl aradan sonra 24-25 Mayıs’ta İsrail’e giden ilk Türk dışişleri bakanı oldu. İsrail bu ziyarete aynı düzeyde cevap verdi. İki ülke arasındaki ilişkiler 4 yıl önce İsrail’in Filistin’e saldırıları nedeniyle kopma noktasına gelmişti. 15 Mayıs 2018’de Türkiye, tepki olarak Tel Aviv’de bulunan büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere geri çağırmıştı.

#Türkiye
#İsrail
2 yıl önce