|

İsrail'e 'Filistinli çocukları öldürenleri yargılayın' çağrısı

Kuveyt Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Subeyh, İsrail'e Filistinli çocuklara yönelik ihlallerden sorumlu olanları yargılaması çağrısında bulunarak, "İsrail'in düzenlediği askeri operasyonlar, Filistinli çocuklardan yüzlercesinin ölümü ve binlercesinin yaralanmasıyla neticeleniyor. Filistinli çocukların yaşam, varlığını sürdürme ve gelişme haklarının ihlal edilmesini kınıyoruz" dedi.

Yeni Şafak
22:32 - 13/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:16 - 13/11/2017 Pazartesi
AA
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Arap Birliği Genel Sekreterliği tarafından Kuveyt'te düzenlenen sempozyumda İsrail'in Filistinli çocuklara yönelik ihlallerinden sorumlu olanların yargılanması çağrısı yapıldı.

"İsrail'in ihlalleri karşısında Filistinli çocukların sıkıntıları" temasıyla başkentteki Beyan Sarayı'nda düzenlenen sempozyum Kuveyt Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Hind es-Subeyh'in kapanış konuşmasıyla sona erdi.

İsrail saldırılarında çocukların da bulunduğu nüfusun yoğun olduğu bölgelerin hedef alındığına işaret eden Kuveytli Bakan, "İsrail'in düzenlediği askeri operasyonlar, Filistinli çocuklardan yüzlercesinin ölümü ve binlercesinin yaralanmasıyla neticeleniyor. Filistinli çocukların yaşam, varlığını sürdürme ve gelişme haklarının ihlal edilmesini kınıyoruz." dedi.

"Filistinli çocuklar istisnai şartlarda yaşıyor"

Subeyh, İsrail'in Filistinlilerin topraklarını, evlerini işgal ederek ağır ve sistemli şekilde hak ihlallerinde bulunduğunu, bu nedenle Filistinli çocukların istisnai şartlarda yaşadığını vurguladı.

Sempozyuma katılanların, Filistinli çocukların İsrail işgalinin kurbanları olarak sıkıntılarının devam etmesi karşısında derin endişe duyduğunu dile getiren Subeyh, çocukların, şiddet, eziyet, ırk ayrımcılığı ve tehcirle karşı karşıya kaldığını ve tehlike altında olduğunu belirtti.

Katılımcıların işgal altındaki topraklarda Filistinli çocuklar aleyhinde işlenen tüm hak ihlallerinin sorumluluğunu, uluslararası kanunlara göre İsrail'e yüklediğini aktaran Subeyh, "İsrail ayrıca işgal güçleri ve Yahudi yerleşimciler tarafından işlenen şiddet eylemleri başta olmak üzere uygulanan ırkçı politika ve hak ihlallerinden de sorumludur." diye konuştu.

"İhlaller tekrarlanmamalı ve sorumlular yargılanmalı"

Kuveytli Bakan, sempozyuma ilişkin son olarak şunları sözlerine ekledi:

"Katılımcılar, İsrail'e BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ve bu kapsamdaki protokollerin yüklediği tüm yasalara bağlı olma ve bu ihlallerin tekrarlamayacağını taahhüt etme çağrısında bulundu. Meydana gelen zararların telafi edilmesi ve ihlallerden sorumlu olanların yargılanması gerektiğini düşünen katılımcılar, ayrıca bu ihlaller nedeniyle İsrailli yetkililer hakkında yasal soruşturma başlatılması gerektiğini belirtti."

İki gün süren sempozyuma Kuveyt Emiri Şeyh el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt'ın yanı sıra çok sayıda yetkili katıldı.

İsrail, 2015 yılında 12 yaş altı çocukların gözaltına alınması, mahkemeye çıkarılması ve idari tutukluluk kapsamında alıkonulmasına izin veren bir yasa çıkarmıştı.

Filistin makamlarının resmi verilerine göre İsrail hapishanelerinde 300'ü çocuk yaklaşık 7 bin Filistinli bulunuyor.

#Filistin
#Kuveyt
#İsrail
#Çocuk ölümleri
6 yıl önce